24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Εδώ Χανιά: Δεν είναι μόνο για καλοκαίρι

Ημερομηνία:

Γράφει η Ελευθερία Παναγιωτοπούλου | Κόντρα στην εποχή και στα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ μιζέριας, θα σας δώσω από τα νωπά και μοσχοβολιστά Χανιά ένα λαμπερό ”ανακοινωθέν” θετικής ενέργειας. Ποτέ δεν περίμενα, ερχόμενη εδώ πριν από 3 χρόνια, πως αυτός ο τόπος θα είχε τέτοια χρωματική παλέτα. Λόγω των ημερών, γέμισαν χρώμα σε μια εποχή που όλα γκριζάρουν και στάζουν απαισιοδοξία. Το ”μετρό Χανίων” πραγματοποιεί διαδρομές με πολυάριθμες χρωματικές ομάδες στους σταθμούς – πάρτι της διαδρομής. Αποκριάτικες μορφές, με θέμα ή χωρίς, κυκλοφορούν στα καφέ της πόλης και συμμετέχουν χορεύοντας και παρασύροντας τον κόσμο στο ρυθμό τους. Η καρδιά αυτής της πρωτοβουλίας στέλνει το φιλανθρωπικό της μήνυμα και στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλλον τείνει να γίνει μια μεγάλη ομάδα, στην οποία όλοι μας φαίνεται να έχουμε λόγο συμμετοχής, τελικά.

Χαίρομαι πολύ, επίσης, που η Πειραματική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (της οποίας ήμουν μέλος μέχρι πρότινος) οργάνωσε δυο παρουσιάσεις προσφοράς κεφιού, ψυχαγωγίας και αγάπης σε παιδιά που ”διψούσαν” και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Η εγκυμοσύνη μου με κρατά μακριά από τη σκηνή αλλά η καρδιά μου χτυπάει εκεί και, σε κάθε τους βήμα, συμμετέχω νοερά. Θαρρώ πως το κοινωνικό πρόσωπο του νησιού είναι ακόμα χαμογελαστό και αρνείται να κατεβάσει το κεφάλι του.

Σε άλλα νέα, η Tρίτη έγινε το νέο μας Σάββατο! Με την απόφαση των μαγαζιών να χαμηλώνουν τις τιμές κάθε Τρίτη, η απόφαση να βγούμε για ποτό (εγώ το πολύ πολύ fruit punch, χωρίς αλκοόλ, για ευνόητους λόγους!) ή για φαγητό οικονομικό και προσεγμένο και πάντα νόστιμο, μια καθημερινή μέρα, έγινε πλέον πολύ εύκολη.

Περπατώντας στη κεντρική αγορά των Χανίων συνάντησα στα σκαλάκια της μια ”νέα άφιξη” στο νησί, το Βαζάκι. Μικρός σχετικά χώρος, ζεστή ατμόσφαιρα από το κόκκινο τούβλο και το ξύλο της κατασκευής, προσφέρει τα πάντα όχι σε ποτήρι, αλλά σε βαζάκι. Από μινιατούρα μέχρι μεγάλο βάζο, ανάλογα με την όρεξη. Η μουσική δημιουργεί κι αυτή ατμόσφαιρα: ροκ, τζαζ και σόουλ, μακριά από μόδες και εφήμερα σουξέ. Νέα άφιξη που δείχνει ότι, ίσως, γίνει κλασική αξία!

Σας αφήνω, πάω να συνεχίσω το βιβλίο μου: «Μεγαλώνοντας στην ελληνική οικογένεια». Είναι σχετικό με την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών. Στην επόμενη τσάρκα μου, πάντα ποδαράτη και με ρυθμό (αχ, όπως η καρναβαλική παρέλαση της γενέτειράς μου Πάτρας, που θυμήθηκα τώρα!) θα κρατώ ένα σημειωματάριο μόνο για τους ”Ανταποκριτές”. Αγαπημένοι από παντού, αναμείνατε στην οθόνη σας!

http://www.protagon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ