24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΕΕ: Και από πόρους Ρώσων ολιγαρχών η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Ανάγκη μεταρρυθμίσεων για πάταξη διαφθοράς και κράτος δικαίου για να εισέλθει στην Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Μετά από πέντε πακέτα κυρώσεων και ένα έκτο να έχει «παγώσει», η ΕΕ ψάχνει τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους ρώσων ολιγαρχών που έχει δεσμεύσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Αυτό δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

Ακόμη, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.

«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (…). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πακέτο – μαμούθ 40 δισ. για Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία, το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε Πέμπτη (19/5) το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία, σε μια νέα επίδειξη της αδιαπραγμάτευτης υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε την έγκρισή της η Βουλή των Αντιπροσώπων και σήμερα, ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν, εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με ψήφους 79 υπέρ έναντι 11 κατά.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

"google ad"

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ.. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...