23.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ: Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών – Αγώνας, Ευθύνες, Προοπτικές

Ημερομηνία:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Χανιώτισσες, Χανιώτες

1.Η χρήση ναρκωτικών εξαρτησιογόνων ουσιών και η εξάπλωση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων (αλκοόλ, τζόγος, ίντερνετ, κλπ.), έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις και επεκτείνονται διαρκώς στην πόλη και το νομό μας με εφιαλτικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους , τις οικογένειές τους και την κοινωνία μας γενικά.

2.Η διαχρονική αντιμετώπιση από τους «υπεύθυνους» αρμοδίους πολιτικούς, παράγοντες αυτοδιοικητικούς, ειδικούς και μη , ήταν ανεύθυνη , αποσπασματική, λογιστική, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, με συνεχή τάση να αποδέχονται μεν το πρόβλημα αλλά να αποφεύγουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισής του. Με την προώθηση της παροχής υποκαταστάτων (Μεθαδόνης, βουπρενορφίνης κλπ), τα οποία έχει επιλέξει η κυβερνητική πολιτική διαχρονικά – κατ εντολήν της Ευρωπαικής Ένωσης – κατόρθωσαν να εγκλωβίσουν μακροχρόνια στην εξάρτηση των υποκαταστάτων χιλιάδες χρήστες βγάζοντάς τους «εκτός» κοινωνίας, εκτός διεκδικήσεων, αγώνων, εκτός προοπτικής.

3.Ο φορέας μας, το ΕΣΥΝ, που δραστηριοποιείται πανελλαδικά από το 1980 και εδώ στα Χανιά από το 2002, επιδιώκει να ενημερώσει το πληθυσμό με τακτές εκδηλώσεις παντός είδους, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το πρόβλημα της ευρείας διάδοσης των ναρκωτικών και της πολυτοξικομανίας όπως και γενικά των εξαρτήσεων, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των αιτίων που οδηγούν σε αυτές (ανεργία, διάδοση της ναρκοκουλτούρας, κατάπτωση αξιών, αφαίρεση στοιχειωδών μέσων επιβίωσης κλπ).

Σε τοπική κλίμακα και πιο έντονα από το 2003, διεκδικήσαμε τη δημιουργία Μονάδα Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης – τη μόνη ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ λύση αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης. Προς τούτο αναπτύξαμε πολύπλευρες δράσεις κυρίως προς την κατεύθυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οδήγησαν σε σχετικές αποφάσεις ΟΛΩΝ των Δημοτικών Συμβουλίων του Ν. Χανίων με αποκορύφωση την αποφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 1-6-2004. Σύμφωνα με αυτή κρίθυκε αναγκαία η ίδρυση στα Χανιά Στεγνού Προγράμματος Απεξάρτησης. Προσδιορίστηκε δε για τη στέγασή του συγκεκριμένος χώρος – το περίπτερο 15 του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. ΝΑΙ αυτό που πάει για εκποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ μετά τις παλινωδίες των τοπικών αρχών και του Υπουργείου Υγείας που κράτησαν στα συρτάρια τους την πρόταση μας, την οποία έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη και ιδιαίτερα στον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη παρουσία της Περ. Συμβούλου κ. Τζανακάκη από τον Οκτώβρη 2001.

4.Παρά τις όποιες αντιξοότητες και πολιτικές παλινωδίες, μετά από έντονες ενέργειες και προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΜΕ ως παράρτημα του ΕΣΥΝ να ιδρυθεί το Μάιο του 2010 στα Χανιά – στην Κ. Σφακιανάκη 10 – Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ.

Όμως δεν σταματάμε εδώ. Ο σταθερός μας στόχος είναι η δημιουργία στα Χανιά ολοκληρωμένου Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης για τη Δυτική Κρήτη, στα πρότυπα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (που λειτουργεί στο Ηράκλειο) , και σε χώρο του ΘΨΠΧ.

Καλούμε ΟΛΗ την κοινωνία να πιέσει για την υλοποίηση του στόχου αυτού προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδίως τους τοπικούς νυν και μέλλοντες υπευθύνους και αρμοδίους.

Δεν δεχόμαστε ειλημμένες «αποφάσεις» με δικαιολογίες του είδους «δεν υπάρχουν προτάσεις από τοπικούς φορείς» και τονίζουμε τις ευθύνες των αρμοδίων αρχών στον τομέα αυτό.

ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ με τις ζωές των τοξικοεξαρτημένων. ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ τις ευθύνες σας ΤΩΡΑ.

Ας γίνει η φετινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά των ναρκωτικών αφορμή για δράση αποτελεσματική

Μόνο τότε θα είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Για το ΔΣ του ΕΣΥΝ Χανίων
Ο Πρόεδρος : Γιώργος Τσαουσάκος
Ο Γ. Γραμματέας: Μιχάλης Φραγκομιχελάκης

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...