13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εθνικός ευτελισμός: Με 500 ευρώ, νόμιμο ό,τι αυθαίρετο έγινε στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Ανατροπή στον τομέα των ακινήτων φέρνει η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» θα περιλαμβάνει δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησής τους.
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μια ολοκληρωμένη και οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαιρέτων και ταυτόχρονα να καταγραφεί ο οικιστικός πλούτος της χώρας. Για τον λόγο αυτό προωθείται παράλληλα ο θεσμός της Ταυτότητας Κτιρίου, η καταγραφή δηλαδή όλων των στοιχείων ενός ακινήτου μέσα από ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες:
Ενταξη κτισμάτων με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.
Aφορά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.
Εντάσσονται οι μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.
Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία και θα κατεδαφιστούν.

Δόσεις και πρόστιμα
Από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του προστίμου για αυθαίρετα που δηλώνονται για να «τακτοποιηθούν».
Επιπλέον, θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δόσεων και περισσότερες διευκολύνσεις (αλλά όχι μειώσεις στα πρόστιμα), προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή στη ρύθμιση.
Ολα αυτά, περιλαμβάνονται στο πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο βασικός κορμός της νέας ρύθμισης έχει ως εξής:
– Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους:
1. Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις). Θα δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι ότι το ποσό θα καταβάλλεται μια φορά ανά οριζόντια ιδιοκτησία και όχι ανά παράβαση. Για όσους ήδη το κατέβαλλαν ανά παράβαση θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.
2. Αυθαίρετες κατασκευές που δεν ξεπερνούν το συντελεστή δόμησης περισσότερο από 40% (ή το ύψος κατά 20%, εφόσον βρίσκονται σε ακάλυπτους ή προκήπια). Θα δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου και του προστίμου όπως ακριβώς ισχύει σήμερα.
3. Αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες ή χωρίς άδεια.
Επίσης γίνεται ένας νέος διαχωρισμός ως προς την παλαιότητα του αυθαιρέτου: όσα ανεγέρθηκαν προ του 1975 θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ (όσοι τυχόν τα δήλωσαν μέχρι σήμερα καταβάλλοντας κανονικό πρόστιμο, θα τους επιστραφεί το υπόλοιπο). Για όσους έχουν αυθαίρετα από το 1975 έως το 1983 και από το 1984 έως το 2003, θα εξακολουθήσουν οι ίδιες ρυθμίσεις (έκπτωση 85% και 20% αντίστοιχα). Ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου θα πιστοποιείται και με αεροφωτογραφίες (εκτός από δημόσια έγγραφα), τις οποίες θα παρέχει σε έξι μήνες από σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Οι αεροφωτογραφίες έχουν τραβηχθεί περί την 28η Ιουλίου 2011, πέραν της οποίας δεν επιτρέπεται να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα.
Το μόνο που αποκάλυψε το υπουργείο είναι ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ο τρόπος νομιμοποίησης των πολύ μικρών πολεοδομικών παραβάσεων να είναι μόνιμος.
Επίσης θα υπάρξει μια σειρά από διαφοροποιήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών:
– στη διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου, δεν θα καταβάλλεται κανονικά πρόστιμο αλλά εφάπαξ 500 ευρώ
-ομοίως κοστολογείται η διαφορετική χωροθέτηση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης
-αντιμετωπίζεται το θέμα που έχει προκύψει από την ύπαρξη αυθαιρεσιών σε οικόπεδα ή κτίρια, στα οποία οι ιδιοκτησίες δεν είναι ξεκάθαρες (λ.χ. οι ιδιοκτήτες κατέχουν όλοι από ένα συγκεκριμένο ποσοστό)
Πρόκειται για τον έκτο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης από το 1977.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...