15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή της εξάρτησης!

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιδρούν ταυτόχρονα οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της χρήσης και την εξάρτηση:

Δυόμιση χρόνια πανδημίας σηματοδοτήθηκαν από το άγχος για την ίδια τη ζωή, από κοινωνική απομόνωση και αναστολή των δημιουργικών δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση πήρε αντιλαϊκά μέτρα που επιδείνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο και εντείνουν την οικονομική και εργασιακή αβεβαιό­τητα. Αποθεώνει την ατομική ευθύνη, έναντι της κρατικής, και εντείνει την καταστολή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί κατέγραψαν αύξηση της χρήσης ναρκωτικών διεθνώς. Και στη χώρα μας, είχαμε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης («κοκαΐνη των φτωχών»), μεγάλη αύξηση στη χρήση κάνναβης… Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική στήριξη δεν δόθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα και στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν.

Πολιτικές συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, επιδείνωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών, που στερούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργικών επιλογών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «φυγή» από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα παίρνει χαρακτήρα «εκτόνωσης», «διεξόδου», «αυτοΐασης» κλπ. Είναι συνεχείς οι αναφορές του ΟΗΕ για τη διαπιστωμένη συσχέτιση της χρήσης ουσιών με τη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση· συσχέτιση που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο μέσα στα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες διαμορφώνουν ανθρωπιστική κρίση και συνεχείς ροές προσφύγων, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πιο ευάλωτοι στη χρήση και την εξάρτηση. Άλλωστε η ιστορία έχει αποκαλύψει πολλές φορές το πώς ναρκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται στους πολέμους για να αντέξουν τις θηριωδίες όσοι στέλνονται βορά στα κανόνια, για να «επουλωθεί» η φρίκη και ο πόνος, αλλά και για να χειραγωγηθεί η αντίσταση των λαών απέναντι σε όλα αυτά.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι προκάτοχοί της και πιστή στις πολιτικές της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιμένει να:

  • Προσβλέπει σε ανάπτυξη από την οικονομική εκμετάλλευση της κάνναβης, ενώ αυτή αποτελεί την πρώτη ουσία εισόδου στη χρήση ναρκωτικών και την κύρια ουσία χρήσης για το 30% των εξαρτημένων παγκοσμίως. Ανοίγει μεθοδικά το δρόμο για τη νομιμοποίηση και της «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης, καθώς αυτό επιτάσσει η κερδοφορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
  • Αποδυναμώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ, που έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, ενώ προκρίνει τη χορήγηση υποκατάστατων οπιοειδών που αλλάζει απλώς την ουσία εξάρτησης και ταυτόχρονα αφήνει ακάλυπτους τους χρήστες μη οπιούχων ναρκωτικών που διαδίδονται και στη χώρα μας.
  • Διαμορφώνει την κοινωνική αντίληψη πως η χρήση ουσιών αποτελεί σχεδόν «κανονικό» φαινόμενο, αναπαράγοντας αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «λειτουργικής / μη λειτουργικής χρήσης», περί «ακίνδυνων ουσιών», περί «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος», «ατομικής ευθύνης στη χρήση και στη θεραπεία» κλπ.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί η εγκληματική έναρξη λειτουργίας ΧΕΧ (Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών) στην Αθήνα. Είναι εγκληματική, διότι καταδικάζει τους χρήστες στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου, για χάρη της τουριστικής αίγλης, η οποία απαιτεί το κέντρο της πόλης να είναι «καθαρό» και «ασφαλές», ακόμα και αν αυτό σημαίνει προσφορά χώρου στον θάνατο, νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου τους. Ταυτόχρονα, με τη ρετσινιά του «ανίατου αρρώστου» η εκμεταλλευτική κοινωνία μετατρέπει το θύμα σε θύτη, κι ας είναι εκείνη που ύπουλα του έδωσε την πρώτη δόση. Σβήνει παράλληλα κάθε επιθυμία και ελπίδα του χρήστη για θεραπευτική αλλαγή. Ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια πρόληψης και προσβάλλει τον αγώνα χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Δεν κλείνουμε τα μάτια! Δε μένουμε απαθείς!

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει

και όχι για τη ναρκωμένη ζωή που θέλουν να μας επιβάλουν!

Το ΕΣΥΝ σας καλεί να παλέψουμε για :

  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης. Πρόληψη–Θεραπεία–Επανένταξη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απαγόρευση των διαφημίσεων που εμφανίζουν την κάνναβη σαν φάρμακο, και απόρριψη των επικίνδυνων, αντιεπιστημονικών αναφορών που κατακλύζουν το διαδίκτυο και αθωώνουν τη χρήση της ως ναρκωτικό. Καμία νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης.
  • Αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου παραγωγής, διάθεσης και χορήγησης για ιατρική χρήση σκευασμάτων κάνναβης, εφαρμόζοντας ό,τι ισχύει στη χώρα μας για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπεριέχουν ουσίες με ψυχοτρόπο δράση.
  • Ολόπλευρη στήριξη της δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στο στρατό, σε μαζικούς χώρους εργασίας, ώστε να αποτρέπεται η συνάντηση των νέων με τα ναρκωτικά.
  • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύριο μοντέλο θεραπείας, με εξειδικευμένες δομές και μόνιμο προσωπικό. Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που το καταργεί.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, τα οποία θα απευθύνονται στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες αλλά δεν έχουν ακόμα μεταβεί στην εξάρτηση.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όπου παρατηρείται υψηλή χρήση ουσιών. Ενίσχυση της δωρεάν μορφωτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών-αντεργατικών νόμων που διαμορφώνουν ένα βίο αβίωτο, όπου βρίσκει έφορο έδαφος η χρήση ουσιών.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές κοινωνικών επιστημών, επιστημών υγείας, νομικές, παιδαγωγικές… Στελέχωση των σχολείων με ειδικούς στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συμβάλλουν στην εμφάνιση εξαρτήσεων, επιμόρφωση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των σταθμών φροντίδας εξαρτημένων, των ξενώνων φιλοξενίας, των προγραμμάτων street work, με κατεύθυνση την ενίσχυση του κινήτρου για θεραπεία, ενταγμένων στα πλαίσια δράσης των θεραπευτικών προγραμμάτων. Ενίσχυση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προ-βλημάτων που έχουν οι χρήστες και διασύνδεσή τους με τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Απόσυρση του μνημονίου συνεργασίας για τις κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης στο Δήμο Αθηναίων και κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...