20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ειδικοί Φρουροί στα Δικαστήρια

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πλέον, σε κάθε κινητοποίηση πολιτών, οποιασδήποτε φύσης, υπάρχει σταθερά μεγάλη δύναμη της αστυνομίας να παρακολουθεί, ακόμα και ειδικά σώματα ασφαλείας. Έτσι και χθες στα Δικαστήρια παρόντες ήταν άντρες της ομάδας ειδικών φρουρών ΟΠΚΕ. Η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος είναι μια ομάδα που αποτελείται από επίλεκτους αστυνομικούς ειδικά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους.

Διαθέτουν βαρύ οπλισμό διαφόρων όπλων και διαμετρημάτων ενώ τα ατομικά υλικά τους περιλαμβάνουν ευρεία γκάμα από νέου τύπου εξαρτήσεις- γιλέκα μάχης εως διόπτρες νυχτερινής όρασης στρατιωτικών προδιαγραφών.Αποστολή των ΟΠΚΕ είναι η συνδρομή των λοιπών αστυνομικών δυνάμεων, η σύλληψη κακοποιών σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Ασφάλειας και οι καθημερινές περιπολίες στις γειτονιές και στις περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα.

Όπως καθίσταται σαφές, η επίλεκτη ομάδα πάταξης της εγκληματικότητας δεν είχε καμία θέση αυτό το ηλιόλουστο πρωινό στα Δικαστήρια των Χανίων. Παρόλα αυτά ήταν παρούσα σε μια προανακριτική διαδικασία, ακριβώς μπροστά στους συγκεντρωμένους πολίτες των Χανίων που ήταν προφανές ότι δεν είχαν καμία πρόθεση παρά να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες και συναγωνιστές τους.

Αντίθετα με τους συγκεντρωμένους πολίτες, ένας άνδρας των ΟΠΚΕ επιδείκνυε ιδιαίτερα εχθρική στάση κοιτώντας με “σκληρό” ύφος τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, κάποια στιγμή φόρεσε την κουκούλα του, ομοιάζοντας πλέον ίδιος με τρομοκράτη ή εν πάση περιπτώσει απειλή για την ειρηνική συγκέντρωση. Ενοχλημένοι αρκετοί παραβρισκόμενοι για τη στάση του ρωτήσαμε σχετικά τον επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος είπε ότι δεν τον είχε δει και ότι η στάση του καθενός είναι προσωπική, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του! Φυσικά του επισημάναμε ότι δεν πρόκειται για ατομική στάση καθώς η εικόνα αυτή περνά ουσιαστικά και στο υπόλοιπο σώμα της αστυνομίας και του επισημάναμε ότι είναι παράνομο να καλύπτει το πρόσωπό του. Η αιτιολογία που μας προβλήθηκε ότι πρόκειται για ειδική ομάδα δεν ευσταθεί καθώς, αν πρόκειται για την ασφάλειά της και γι’ αυτό κρύβουν τα πρόσωπά τους, θα έπρεπε αυτό να ισχύει για όλους και εξ’ αρχής, φυσικά.

Ο επικεφαλής για να μας κατευνάσει του μίλησε μετά από λίγο, αλλά ο εν λόγω αστυνομικός κατέβασε για λίγο την κουκούλα του μόνο για να την ξαναφορέσει αμέσως μετά! Είναι προφανές ότι, αν αυτή είναι η στάση των οργάνων Προστασίας του Πολίτη (!) μια καθημερινή πρωί στα Δικαστήρια, καταλαβαίνει κανείς γιατί έχουν οργιάσει οι καταγγελίες για την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων, ακόμη και για τα βασανιστήρια μέσα στα τμήματα. Είναι επίσης προφανές ότι η στάση αυτή ορισμένων δεν στηλιτεύεται αλλά, αντίθετα, προστατεύεται από τα άλλα μέλη της αστυνομίας, ακόμη και από τους ανώτερους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...