15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εικόνα θλιβερής Χούντας στα Χανιά – πογκρόμ συλλήψεων

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Γυπάκη

Η εικόνα μιας θλιβερής Χούντας αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου που ήρθε να παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Χανιά.

Τόσο κατά τη διάρκεια της παρέλασης όσο και μετά εξαπολύθηκε ένα πρωτοφανές πογκρόμ συλλήψεων με προφανή τη συνεργασία παρακρατικών ομάδων και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι σιδερόφρακτοι δρόμοι, οι κλούβες των ματ, οι εκατοντάδες αστυνομικοί, οι άνδρες της ασφάλειας που ήταν διάσπαρτοι σε όλη την οδό Παπανδρέου (πρώην Δημοκρατίας!) ανά 100 μέτρα, αλλά κυρίως το φράγμα από γκλομπ και ασπίδες που αντικατέστησε τον άδειο δρόμο στο ύψος του Ρολογιού, απ’ όπου σε άλλες εποχές περνούσαν τα παιδιά μας παρελαύνοντας, δεν έμειναν απαρατήρητα από τους απλούς πολίτες. Είδαμε εκατοντάδες απ’αυτούς που στην προσπάθειά τους να ανέβουν τη δημοκρατίας για να φτάσουν στο ξεκίνημα της παρέλασης, συναντούσαν το αστυνομικό φράγμα και επέστρεφαν πίσω κουνώντας το κεφάλι τους και μουρμουρίζοντας “ντροπή!” “χούντα!”.

Σε άλλες πόλεις, οι Δημοτικές Αρχές απλώς αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τους επίσημους να παραστούν στις παρελάσεις που διεξήχθησαν κανονικά, με τους γονείς να καμαρώνουν τα παιδιά τους. Αλλά στα Χανιά, η επιλογή ήταν να προκληθεί η κοινή γνώμη, η βούληση των αρχών ήταν να προκληθούν τα επεισόδια και η απόφαση της αστυνομίας ήταν να κινδυνεύσουν ακόμα και τα μικρά παιδιά από τα χημικά. Παρά τις όποιες εκκλήσεις από πλευράς αντιμνημονιακών φορέων, παρόντες στην τέντα (δεν είχε στηθεί εξέδρα) των επισήμων ήταν οι βουλευτές Χ. Μαρκογιαννάκης, Ευ. Κουρουπάκη και Ευ. Δαμιανάκης, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. Προστατευμένοι από τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό, οι “επίσημοι” ήταν οι μόνοι μάρτυρες σε μία εκκενωμένη από κόσμο περιοχή που περίκλειε την Κοραή και το απέναντι Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όπου εκτός από δημοσιογράφους δεν μπορούσε να μπει κανείς άλλος.

Το σκηνικό ήταν στημένο: η αστυνομία σκόπευε εξαρχής να εμποδίσει τις όποιες κινητοποιήσεις και να εκτρέψει την παρέλαση προς την οδό Τζανακάκη, την ώρα που χιλιάδες γονείς περίμεναν στην υπόλοιπη διαδρομή να δουν τα παιδιά τους. Παρόντες, μοιράζοντας έντυπο υλικό στα πεζοδρόμια, αλλά και αναρτώντας πανώ με σύνθημα “Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία Τότε και Τώρα” ήταν εκατοντάδες μέλη του ενιαίου Αντιμνημονιακού Μετώπου φορέων και συλλογικοτήτων του Ν. Χανίων και άλλοι, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Την αφορμή έδωσε η αυθόρμητη προσπάθεια ενός μόνο ατόμου που επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να επιτεθούν στους διαμαρτυρόμενους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή τριγύρω κι ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί η συμπλοκή, αμέσως έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός. Πολλοί γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά τους έτρεχαν να σωθούν από το μένος των αστυνομικών, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω, οι πρώτες ομάδες της παρέλασης που κατέφταναν, πνίγηκαν από τα δακρυγόνα. Η πορεία της παρέλασης συνεχίστηκε προς την οδό Τζανακάκη όπου και διαλύθηκε, με τους συμμετέχοντες να έχουν παρελάσει συνολικά μερικές εκατοντάδες μέτρα μόνο. Να σημειωθεί ότι περνώντας μπροστά από τους επισήμους, καμία σχολική ομάδα δεν τους τίμησε με στροφή του κεφαλιού, ενώ από την ομάδα των αναπήρων, ένα παιδί τους φασκέλωσε κιόλας.

Την ώρα του επεισοδίου συνελήφθησαν τρία άτομα, με 7 πλημμεληματικές κατηγορίες και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου επιχειρήθηκε να τους προσαφθεί και κακουργηματική πράξη (με βάση το νόμο περί “κουκούλας”, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκε ένα κράνος). Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι προσωρινά μέχρι να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους, ενώ σύμφωνα με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες οι κατηγορίες της αστυνομίας είναι απολύτως χαλκευμένες.

Την παρέλαση ακολούθησε σύγχυση, με μία κυρίως ομάδα διαδηλωτών να σχηματίζεται και να κατεβαίνει την οδό Δημοκρατίας προς την αγορά,΄όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πορεία ως το Αστυνομικό Μέγαρο προκειμένου να υποστηριχθούν οι τρεις συλληφθέντες και να αφεθούν ελεύθεροι. Εκεί τους περίμενε μία διμοιρία των ΜΑΤ που απέκλεισε το δρόμο για το Αστυνομικό Μέγαρο. Αργότερα, μία ομάδα 100 ατόμων περίπου με αίτημα την απελευθέρωση των τριών συλληφθέντων, διαδήλωσε από την Πλατεια Δικαστηρίων προς το Κουμ -Καπί. Την ομάδα αυτή ακολουθούσε σε όλη την πορεία της μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ. Οταν η ομάδα έφτασε στο Κουμ Καπί, συναντήθηκε με μία ομάδα ακροδεξιών – παρακρατικών οι οποίοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τους ακροδεξιούς να χτυπούν τους διαδηλωτές από τη μία πλευρά και τα ΜΑΤ να τους χτυπούν από την άλλη. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν συνελήφθησαν πάνω από 30 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν αφέθηκαν και αυτοί ελεύθεροι, ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν στην Πλατεία της Αγοράς και στο Αστυνομικό Μέγαρο.

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ;
Nα σημειωθεί, ότι οι συλλήψεις των Χανίων είχαν προαναγγελθεί από τον Υπουργό Προστασίας Βουλευτών Χρυσοχοϊδη δημόσια (μέσω ΣΚΑΙ) από την προηγούμενη μέρα. Πιθανοτατα η έμφαση αυτή να δόθηκε στα Χανιά επειδή είναι μία από τις πόλεις όπου τα αντιμνημονιακά κινήματα ενώθηκαν αποκτώντας ενιαία φωνή και προκαλώντας υπέρμετρο φόβο στους βουλευτές του νομού που ως τώρα κυκλοφορούσαν… ανενόχλητοι στα Χανιά.   Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Χανιά ισως είναι η μοναδική πολη στην Ελλάδα όπου συνεργάζονται οι δυνάμεις της Σπίθας (Κ.Α.Π.) και του Ε.ΠΑ.Μ. Και δεν είναι τυχαίο που η πρώτη κοινή ενέργεια του ενωμένου αντιμνημονιακού μετώπου ήταν η εκτύπωση αφίσας που κηρύττει τους βουλευτές ανεπιθύμητους. Στο κοινό αυτό μέτωπο συμμετέχουν ακόμα και σωματεία παραδοσιακά…Πασοκικά!

Το ρεπορτάζ θα ανανεώνεται και θα συμπληρώνεται όποτε έχουμε νεότερα στοιχεία

Πηγή: Πολίτης των Χανίων – http://chania-politis.blogspot.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...