Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε η «βιβλική» καταστροφή που υπέστη όλη η περιοχή της Αγίας Πελαγίας από την χθεσινή φονική κακοκαιρία.
Ήδη μετράμε έναν νεκρό, τον 50χρονο Κωνσταντίνο ενώ σήμερα ανασύρθηκε νεκρή και η 50χρονη η οποία ήταν συνεπιβάτισσα του στο αυτοκίνητο και πρόλαβε να βγει έξω από το όχημα πριν εκείνο σφηνωθεί στο αντιπλημμυρικό έργο του δήμου.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό της ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας ενώ την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.
Ο καιρός έχει ηρεμίσει, η θάλασσα έχει ξεφουσκώσει ωστόσο οι εικόνες που αποκαλύπτονται είναι αποκαρδιωτικές.
Κάποια αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στην άμμο, εκεί που άλλοτε βρίσκονταν οι καρέκλες και οι ομπρέλες. Άλλα αυτοκίνητα είναι στον πάτο της θάλασσας.
Καλάμια, ογκώδη αντικείμενα, μηχανάκια, μπάζα έχουν μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.
Μία πρώτη αυτοψία έχει δείξει πως δεκάδες επιχειρήσεις και σπίτια καταστράφηκαν από την φονική κακοκαιρία.
Την ίδια ώρα, το οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ θα πρέπει να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες υποδομές στην περιοχή.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή
Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τους Στέλιο Πέτσα και Χρήστο Τριαντόπουλο θα μεταβεί σήμερα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου προκειμένου να δρομολογήσει σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών.
Ευθ. Λέκκας: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή
«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος χθες έφτασε εκτάκτως στην Κρήτη.
Ο κ. Λέκκας αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα.
Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».
Παράλληλα, ο καθηγητής διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».
Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».