13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Yankees Go Home!”: Μαζική παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στον “ιμπεριαλιστικό πόλεμο” και το καθεστώς των βάσεων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Μπορεί η κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ να υπερψήφισε την επ’ αόριστον επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις όμως σήμερα ο Κρητικός λαός με πρωτοστάτη τη νεολαία φώναξε ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στις βάσεις, “ΟΧΙ” στον πόλεμο.

Μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης και με τη συμμετοχή φοιτητων και εργαζόμενων πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη μαζική παγκρήτια κινητοποίηση “ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο” στην Ουκρανία αλλά και ενάντια στο καθεστώς των βάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων συμμετείχαν με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος ν. Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Κ, ο Σύλλογος Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης 1940-1945 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου), η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Χανίων), η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καράνου «Η Ρίζα»

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Χανιά, στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 12 περίπου το μεσημέρι.

Μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης μας, ανταποκρινόμενοι στο γράμμα-κάλεσμα που τους απηύθυνε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τις προηγούμενες μέρες, έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις ζωγραφιές τους. Εκείνο που απαίτησαν ήταν ο ειρηνικός κόσμος που έχουν ανάγκη για να χτίσουν το μέλλον τους! Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μια μικρή μαθήτρια διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» του Ουρστάν Ζαΐρ!

Στη συγκέντρωση μπροστά από τη Δημοτική Αγορά μίλησε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Ανέφερε ότι «Ξεκινάμε την Παγκρήτια Πορεία Ειρήνης, βαδίζοντας στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρού, αθλητή, αγωνιστή της ειρήνης, ιδρυτή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, της ΕΕΔΥΕ, που δολοφονήθηκε πριν από 59 χρόνια από το παρακράτος για την αγωνιστική του δράση».

"google ad"

Σε αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι «Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία και η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή και συσσωρεύεται ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύουν το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φανερώνουν η κλιμάκωση της επιθετικότητας, οι στρατιωτικές δαπάνες που ξεπέρασαν τα 2,11 τρισ. δολάρια και οι εξοπλισμοί – μαμούθ, η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός σε μια σειρά από «θερμές» εστίες σε όλη την υδρόγειο. Στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναμέτρηση των αστικών τάξεων είναι σε πορεία έντασης. Τα ΝΑΤΟικά σχέδια τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα. Αυξάνονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών».

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Με το τέλος της πορείας, είτε με αυτοκίνητα είτε με μηχανές και λεωφορεία κατευθύνθηκαν προς τις “βάσεις της Σούδας” στο Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Εκεί ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, διάβασε στους συγκεντρωμένους το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο και επιδόθηκε στο διοικητή της αμερικανοΝΑΤΟικής Βάσης. Συνθήματα γράφτηκαν στην είσοδο της Βάσης ενώ συμβολικά κάηκαν σημαίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι διαδηλωτές εγραψαν μηνύματα ενάντια στον πόλεμο και στην παρουσία των αμερικανονατοϊκών σε τοίχους και φωναξαν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της φιλίας των λαών.

Οι οργανωτές, με επικεφαλή τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μ. Συντυχάκη καθώς και με την παρουσια και άλλων στελεχών του ΚΚΕ αλλά και στελεχών των Επιτροπών Ειρήνης κατευθύνθηκαν προς την είσοδο της βάσης όπου και επέδωσαν ψήφισμα των συγκεντρωμένων προς τον διοικητή των βάσεων.

Το ψήφισμα ανέφερε τα εξής:

Διαδηλώνουμε, σήμερα, εδώ και για να καταδικάσουμε τον άδικο, ιμπεριαλιστικό πολεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς συνολικά.

Διαδηλώνουμε και διατρανώνουμε τη λαϊκή απαίτηση για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις, να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μην σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Διαδηλώνουμε ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σφαγεία, ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά.

Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και η Ρωσία από την άλλη διαγκωνίζονται για το ποιος θα εχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας και “με των λαών το αίμαα τα συνορα χαράζουν”.

Απέναντί τους είναι ο λαοί, που ζουν από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου, με τους νεκρούς, τις καταστροφές, τους πρόσφυγες. Είναι οι λαοί που θέλουν την πραγματική ειρήνη, γιατί η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κροταφο προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο, για να προοδεύσουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους στη βάση του αμοιβαίου όφελους, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτο θέλει ο Ουκρανικός λαός, αυτό θέλει ο Ρωσικός, αυτό θέλει ο Τούρκικος, αυτό θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό θέλουν όλοι οι λαοί!

Και αυτό οι λαοι, η σωστή πλευρά της ιστορίας, θα το επιβάλλουν με την πάλη τους, το δίκαιο αγώνα τους.

Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοι.

Αφού κάηκαν σημαίες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι διαδηλωτές συντεταγμένα αποχώρησαν από τις βάσεις δίνοντας την υπόσχεση ότι το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν τον αγώνα τους υπέρ της ειρήνης των λαών.

Με το τέλος της διαδήλωτες οι πολίτες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία των Καθιανών στήθηκε μεγάλο λαϊκό γλέντι με το Μάνο Τρυπιά και την ομάδα του αποτελούμενη από τους Κώστα Αλμπάνη στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιωργία Καλάθια στο ακορντεόν και τον Αντρέα Κομπολίτη στα τύμπανα. Παραδοσιακή μουσική έπαιξαν οι Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Νίκος Λάππας και Γιάννης Χίνος.

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...