13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Εις μνημόσυνο αιώνιο»: Θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής ν. Χανίων» – Νικολάου Ι. Βαβουλέ

Ημερομηνία:

Γράφει ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης
Ευχαριστίες πολλές και ευχές θερμές στον εκλεκτό συμπολίτη και φίλτατο κ. Νίκο Βαβουλέ για το πρόσωπο και τη ζωή του, για το μεγάλο και ιερό δώρο του, προσωπικά στο πρόσωπό μου αλλά και γενικότερα στον τόπο και την περιοχή μας, τα Χανιά και την πατρίδα μας, ευρύτερα, το βιβλίο του «Εις μνημόσυνο αιώνιο», το οποίο αφορά τα θύματα του Νομού Χανίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την τετράχρονη αντίσταση των Κρητικών κατά των Γερμανών κατακτητών.

Άξιος και τιμημένος ο κ. Νίκος Βαβουλές, κατάφερε κυριολεκτικά έναν άθλο συγγραφής και καταγραφής των ονομάτων, των ηρωικών αγωνισθέντων και υπέρ Πατρίδος πεσόντων Χανιωτών κατά την ιστορική θρυλική μάχη της Κρήτης και γενικότερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και πάλιν και πολλάκις άξιος και τιμημένος ο κ. Ν.Β. γιατί με το συγγραφικό αυτό ιστορικό έργο του προσφέρει θυσία «μυστική και τετελειωμένη» στον βωμό του έθνους μας με την οποία θυσία τροφοδοτείται η ιστορική μνήμη και συνεχίζεται δυναμικά η πορεία του ηρωικού πολύπαθου γένους μας.

«Καλόν τοις εκ των πολέμων θαπτομένοις αγορεύσθαι, δίκαιον γαρ αυτοίς και πρέπον δ’ άμα εν τω τοιώδε την τιμήν αυτήν της μνήμης διδόσθαι….»
Ταιριάζει η κλασική αυτή ρήση στην περίσταση για τούτο ο κ. Νίκος Βαβουλές καλώς πράττει με το βιβλίο του αυτό καθόσον διατηρεί άσβεστη τη μνήμη εκείνων που έδωσαν τα πάντα και τη ζωή τους για την Πατρίδα.

Χαλάλι στη μνήμη τους και «το μνημόσυνο αυτών εις γενεάν και γενεάν» και όχι μόνο αλλά και η μνήμη τους να είναι διαχρονική προίκα για μας όλους τους «επιγινομένους». Καμάρι και τιμή οι ηρωικοί πρόγονοί μας.

Από εκείνων «τα κόκαλα τα ιερά» είναι βγαλμένη η λευτεριά μας όπως την τραγουδάει ο ποιητής του εθνικού μας ύμνου και με εκείνων τη μνήμη τροφοδοτείται και το δικό μας ηρωικό και αδούλωτο φρόνημα για τις μεγάλες αξίες του έθνους και του λαού, για την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και τα ιερά και τα όσια της φυλής και του γένους.

Λογιάζεται εθνική η προσφορά του κ. Νίκου Βαβουλέ, τιμούμε το έργο του και χαιρόμαστε το πρόσωπό του ως πρόσωπο άξιο του γένους και της Πατρίδας. Γιατί περισσότερο από κάθε άλλο προσεγγίζει και συγκινεί συγγενείς των θυμάτων εκείνης της τραγικής περιόδου τα παιδιά και τα εγγόνια των ηρωικών θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ευχόμαστε για όλους μας να ζούμε την ιερή ανάμνηση των ηρωικών προγόνων μας και να συνεχίζουμε να ζούμε με το ηρωικό φρόνημα εκείνων.

Είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη τους, η πιο ιερή προσφορά για την αναγνώρισή τυος.

Μην ξεχνούμε ότι αντλούμε από το παρελθόν, οικοδομούμε με τη δύναμη του παρελθόντος το παρόν και από τα ισχυρά μετερίζια του παρόντος ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Παρά τις αντιξοότητες του παρόντος, τις δυσκολίες και τις οικονομικές επώδυνες παρεμβάσεις των ισχυρών και αδίστακτων εκμεταλλευτών του οικονομικού πλούτου, η Πατρίδα μας έχει μέλλον γιατί έχουμε γερές ρίζες, γόνιμο καλλιεργημένο έδαφος ανάπτυξης και ζωής.

Ο Θεός έχει υπογράψει για την Πατρίδα μας, όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης, να ζήσει ελεύθερη, και θα ζήσει.

Το ευχόμαστε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...