30.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Εισαγγελέας Ντογιάκος: Οργανωμένη και συντεταγμένη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τουλάχιστον σε πέντε υποθέσεις έχει εξακριβωθεί η οργανωμένη και συντεταγμένη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών και υπόθεση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Βαϊνιά Ιεράπετρας.

 

Τα όσα αναφέρονται στην πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου είναι κόλαφος για το φασιστικό μόρφωμα.

«Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων, υλοποιείτο από επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών και υποστηρικτών της, οι οποίοι ασφαλώς ασπάζονταν τις αρχές και τις ιδέες της.

Τα μέλη των ομάδων αυτών ήταν άτομα επιλεγμένα συνήθως μεταξύ αυτών που είχαν ιδιαίτερη σωματοδομή και κατά προτίμηση γνώσεις πολεμικών τεχνών.

Ηταν ειδικά εκπαιδευμένα, υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, οι οποίες προσομοίαζαν στην εκπαίδευση των υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ενώ έκαναν και νυκτερινές εκπαιδεύσεις εξασκούμενοι με όπλα διαφόρων ειδών και τύπων (πιστόλια, αεροβόλα, κυνηγετικά, πολεμικά κλπ.), με σκοπό να εκπαιδευτούν στη χρήση τους και να εξοικειωθούν με αυτά.

Συντεταγμένα

Ενεργούσαν και κινούνταν απολύτως συντεταγμένα ως παραστρατιωτικές ομάδες, με στρατιωτικά παραγγέλματα και στρατιωτικό βηματισμό.

Επικεφαλής κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ήταν άτομα με υψηλή ιεραρχική θέση (π.χ. Βουλευτές, Πυρηνάρχες κλπ.), συνεπικουρούμενα και από άλλα επίλεκτα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων».

Βασικό ρόλο ως επικεφαλής ή μέλη των ταγμάτων εφόδου έχουν τέσσερα άτομα τα οποία ρητά αναφέρονται στην πρόταση του εισαγγελέα για την εμπλοκή τους.

Πρόκειται για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη, τον πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή, τον πυρηνάρχη Πειραιά Μάκη Μπαρέκα και τον Νικόλαο Παπαβασιλείου.

Ο τελευταίος συμμετείχε σε «εμπρησμούς, βαριές σωματικές βλάβες και διακεκριμένες φθορές από κοινού, σε “Τάγμα Εφόδου”, που “αστυνόμευε” και “περιπολούσε” τις περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα και προβαίνοντας σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό το κλείσιμο των καταστημάτων αποκλειστικά και μόνο των αλλοδαπών μεταναστών».

Οι υπόλοιπες υποθέσεις στις οποίες διαπιστώνεται η διαρκής δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής είναι η «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη, η επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και οι απρόκλητες επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή και εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, πράξη τελεσθείσα από φυλετικό μίσος, στις 13-2-2013 και τον Νοέμβριο του 2012, αντίστοιχα, στη Βαϊνιά Ιεράπετρας Κρήτης, σε βάρος των αλλοδαπών εργατών, υπηκόων Πακιστάν».

Τα γεγονότα στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

Σχετικά με τα γεγονότα στην Ιεράπετρα, πρόκειται για απρόκλητη επίθεση με καδρόνια που δέχτηκαν τρεις Πακιστανοί μετανάστες από οργανωμένη ομάδα ατόμων που συνδέονταν με τη Χρυσή Αυγή. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός των Πακιστανών.

Τελικώς στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της ρατσιστικής επίθεσης. Μεταξύ των ατόμων που οδηγήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου βρισκόταν και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο νομό Λασιθίου αλλά και ο σύζυγος άλλης υποψήφιος από το ίδιο ψηφοδέλτιο κατά τις διπλές εκλογές του 2012.

Ο τελευταίος είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα από την εκπαίδευση μετά από καταγγελίες της τοπικής ΕΛΜΕ για κομματική προπαγάνδα υπέρ της Χρυσής Αυγής εντός του σχολείου ενώ συνδεόταν και με βουλευτή της Ν.Δ. ο οποίος στο παρελθόν είχε καταγγελθεί για υπόθεση παιδεραστίας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν γνωστό ότι είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Εισαγγελία Αθηνών καθώς είχε περιληφθεί στη λίστα των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” αίσθηση είχε δημιουργήσει η αποκάλυψη μέρους της απολογίας ενός εκ των κατηγορούμενων της συγκεκριμένης υπόθεσης σύμφωνα με την οποία “τον προσέγγισαν μέλη της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα και του πρότειναν να γίνει μέλος της οργάνωσης με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσουν να διοριστεί στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λασίθι ή σε κάποια άλλη θέση στο Δημόσιο…”

Με πληροφορίες από ethnos.gr, “Εφημερίδα των Συντακτών”, agonaskritis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Για πρώτη φορά, και παρά τη μεγάλη αποχή στις...

Γυάρος: Η κυβέρνηση την παραδίδει στα «νύχια» της αγοράς – Οργή από τους εξόριστους

Κάλεσμα για συμμετοχή σε παρέμβαση, στη «φιέστα» της παρουσίασης του...

“H εργατική τάξη πάει στην κόλαση”: Μουσική ανάγνωση στο 3ο φεστιβάλ βιβλίου Χανίων

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, παρουσιάζει μια μουσική ανάγνωση βασισμένη στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν, «Επιστροφή στη Ρενς». Το βιβλίο επιχειρούν να ζωντανέψουν με λόγια και μουσική ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Ακύλλας Καραζήσης με τον Βρετανό μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Gary Salomon. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την...

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Χανίων

Συνεδρίασε την Δευτέρα 17/6/2024 το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης...