17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Εκατομμύρια πουλιά έφτασαν στον προορισμό τους κάνοντας στάση για ξεκούραση κι ανεφοδιασμό στην Γαύδο

Ημερομηνία:

Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Γαύδου στο υπερατλαντικό ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών και η ανάγκη να προστατευθούν τα ενδιαιτήματα των πτηνών και να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία

Κάθε χρόνο περίπου 30 εκατ. μεταναστευτικά πουλιά (σε σύνολο 185 εκατ.), πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουραστούν και «ανεφοδιαστούν» μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, οι ερευνητές εκτιμούν –πολύ συντηρητικά, όπως επισημαίνουν– ότι κάθε χρόνο διασχίζουν την Ελλάδα περί τα 185 εκατ. αποδημητικά πουλιά, για να έχουν φτάσει στον προορισμό τους, μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε χρόνο δισ. πουλιά ξεκινούν ένα τεράστιο ταξίδι από  στην Αφρική έως στη βόρεια Ευρώπη, για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, η διαδρομή που καλούνται να διασχίσουν είναι τόσο μεγάλη και με πολλούς κινδύνους, που εκατομμύρια από αυτά, αναζητούν σταθμούς για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, καθώς αυτή η δραστηριότητα απαιτεί σημαντική ενέργεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί,αιχμαλώτισαν και έπειτα απελευθέρωσαν μεταναστευτικά πουλιά στη Γαύδο, στα Αντικύθηρα και στους Στροφάδες, προκειμένου να υπολογίσουν αν μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους, ή να παραμείνουν στα εν λόγω νησιά για λίγες ημέρες, προκειμένου να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 30 εκατ. πουλιά κάθε χρόνο φθάνουν στα ελληνικά νησιά τόσο εξαντλημένα, που πρέπει να παραμείνουν εκεί για λίγες ημέρες, προκειμένου να ξεκουραστούν και να τραφούν.

Παράλληλα, μέσα από την μελέτη εκτιμάται πως τα πουλιά είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν τα μεταναστευτικά τους ταξίδια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι περιοχές αναπαραγωγής ενδέχεται να μετακινηθούν βορειότερα, επομένως θα πρέπει να διασχίσουν μεγαλύτερη απόσταση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μοντέλα, η έρημος της Σαχάρας θα μεγαλώσει, επομένως θα περιοριστούν οι δυνατότητές τους για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Συνεπώς, ο ρόλος των ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων και η Γαύδος, κρίνεται, πλέον, ιδιαίτερα σημαντικός, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθούν τα ενδιαιτήματα των πουλιών, αλλά και να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία, ιδίως στο Ιόνιο».

Σημειώνεται ότι τα πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές τον χρόνο. Την άνοιξη ταξιδεύουν από τον νότο προς τον βορρά, ενώ το φθινόπωρο ταξιδεύουν από τον βορρά προς τον νότο, ώστε να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, να βρουν περισσότερη τροφή και ένα ασφαλές μέρος για να φωλιάσουν.

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...