15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκατοντάδες αστυνομικοί στην Κρήτη παραμένουν ανενεργοί – Προσφυγές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και από κρητικούς αστυνομικούς

Ημερομηνία:

Σημαντικά στοιχεία εμπεριείχε η ομιλία του κ. Καρακούδη Στυλιανού, προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, στο 24ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τελεσίδικη απόφαση του Σ.τ.Ε. να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές στους ενστόλους αλλά και την άρνηση της πολιτείας να συμμορφωθεί στη δικαστική απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα, και στην Κρήτη, ξεκίνησαν διαδικασία για την υποβολή ατομικής προσφυγής σε βάρος του ελληνικού δημοσίου “προκειμένου να διεκδικήσουμε το υπόλοιπο 50% των περικοπών που παρανόμως παρακρατείται”.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να λειτουργούν πιο ορθολογικά και επισήμανε την κακή πρακτική με τα συνεργεία εξορμήσεων που σκοπό έχουν να κόβουν μόνο κλήσεις, δίχως να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή παραβατικότητα.

Αναφορά επίσης έγινε στο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που έχει ξεσηκώσει από ότι φαίνεται τους αστυνομικούς στα Χανιά και για το οποίο είχαμε κι εμείς αναφερθεί μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος βαρύτητα είχε και η αναφορά στη διαχείριση των δυνάμεων των ΤΑΕ, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ομιλία, ανά νομό υπάρχουν δύο τέτοιες υπηρεσίες, και κάθε υπηρεσία έχει 50 αστυνομικούς οι οποίοι, όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν ανενεργοί παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν.

Ζητούμενο είναι “η υπαγωγή των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) απευθείας στον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας που εκφράζει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μίας μεγάλης μερίδας των αστυνομικών της Κρήτης

Η ομιλία

Κύριοι Συνάδελφοι, Αγαπητοί Σύνεδροι, χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου το 24ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

Ως πρώτο θέμα συζήτησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την τελευταία επιτυχία που κατάφερε μετά από αλλεπάλληλους αγώνες το Συνδικαλιστικό μας κίνημα με την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές που παρανόμως επέβαλε η Κυβέρνηση με το Ν. 4093/2012 στους ένστολους.

Μέσα στον ορυμαγδό των μνημονιακών μέτρων, προβάλλεται ως αχτίδα φωτός η δίκαια πάνω απ΄ όλα απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας μας. Το Συνδικαλιστικό μας κίνημα κατάφερε μέσα από δύσκολους αγώνες ένα καίριο πλήγμα στη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η Αστυνομία αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εργασιακούς κλάδους που δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδεικνύει την οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο Έλληνας Αστυνομικός τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά όμως η ίδια η Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά μας γυρίζει την πλάτη, επιστρέφοντας τα δικαιούμενα χρηματικά ποσά κατά το ήμισυ, χωρίς να συμμορφωθεί πλήρως στις επιταγές δικαστικής απόφασης του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Κράτους.

Όμως η στάση αυτή της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν μας πτόησε, αλλά μας έκανε ακόμα πιο «ισχυρούς». Έφερε στις τάξεις μας νέα μέλη Αξιωματικούς που άρχισαν να πιστεύουν σε εμάς και στις δυνατότητές μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ένωσή μας δέχεται σχεδόν καθημερινά Αιτήσεις Εγγραφής από αστυνομικούς κυρίως νεαρής ηλικίας. Αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους και μας δίνει ελπίδες για να κοιτάξουμε το μέλλον ευοίωνα.

Όλοι οι συνάδελφοι δικαίως αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν η ίδια η Κυβέρνηση να μην συμμορφώνεται σε τελεσίδικη Απόφαση του Ανώτερου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και από την άλλη να έχει την απαίτηση ο Έλληνας Πολίτης να είναι εντάξει σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος.

"google ad"

Προσφυγές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τους αστυνομικούς της Κρήτης

Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε ξεκινήσει και εμείς από την Κρήτη διαδικασία για την υποβολή Ατομικής Προσφυγής σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να διεκδικήσουμε το υπόλοιπο 50% των περικοπών που παρανόμως παρακρατείται από 1 Αυγούστου 2012 και μεταγενέστερα. Όλοι μαζί δια μέσω των πρωτοβάθμιων Ενώσεων θα αγωνισθούμε σθεναρά για να πετύχουμε πλήρη δικαίωση τουλάχιστον ως προς τις περικοπές του 3ου Μνημονίου.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να θίξω το φλέγον ζήτημα της επιλογής της ένταξης των Επικουρικών Τομέων και Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών Ασφαλίσεων ή σε Επαγγελματικό Ταμείο. Σαφέστατα πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο για το μέλλον όλων μας, τόσο των νέων όσο και των παλαιών συναδέλφων μας.

Για το λόγο αυτό η απόφαση που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι μελετημένη και πλήρως τεκμηριωμένη σχετικά με τα οφέλη που θα αποδώσει σε συντάξεις και εφάπαξ σε συνδυασμό με τις μικρότερες δυνατές κρατήσεις για τους εν ενεργεία αστυνομικούς.

Επιβάλλεται λοιπόν η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρατείνεται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα η προβλεπόμενη από το άρθρο 220 του Ν. 4281/2014 διαδικασία προσαρμογής του ΤΕΑΠΑΣΑ στα νέα δεδομένα, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31-12-2014. Θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να ενστερνιστεί την ανησυχία μας για το μείζον αυτό ζήτημα και να δώσει τη ζητούμενη χρονική παράταση.

Αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη

Ως τρίτο θέμα θα ήθελα να σας παρουσιάσω την επικρατούσα κατάσταση στη Κρήτη για τους Αξιωματικούς και δη για τους Διοικητές των Υπηρεσιών.

Παρατηρείται συχνά οι ίδιοι οι Διοικητές των Υπηρεσιών να εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας κυρίως τις πρωινές ώρες στην υπηρεσία τους, εξαιτίας της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού. Τις περισσότερες δε φορές οι Διοικητές των Υπηρεσιών αυτών δεν εκτελούν καν υπηρεσία στα τμήματά τους, αλλά διατίθενται επικεφαλής μέτρων τάξης ή επικεφαλής στις Διμοιρίες Υποστήριξης σε πορείες – διαδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις που εκδηλώνονται.

Προς αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ζητείται κατ΄ επειγόντως η επίσπευση της πολυσυζητημένης Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών κατά τρόπο ουσιαστικό και ικανό να επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυτή τη χρονική στιγμή την ανάγκη να αλλάξει σελίδα να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Πάγια άποψη μας είναι ότι για τέτοια κορυφαία ζητήματα χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος, τεκμηριωμένες απόψεις και το κυριότερο πρόκριση λύσεων που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, μίας σύγχρονης Αστυνομίας ικανής να ανταποκριθεί στις πολισχιδείς απαιτήσεις των πολιτών, τόσο υπό το βάρος των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών όσο και των απειλών που στοχεύουν στην πολιτική προστασία.

Συνεργεία για εξορμήσεις με μόνο κριτήριο τον αριθμό των συλλήψεων

Μετά το ζήτημα της Αναδιοργάνωσης, η Ένωσή μας θα ήθελε να εκφράσει από αυτό εδώ το βήμα την αντίθεσή της στα συνεργεία – εξορμήσεις με τη μορφή και τον τρόπο που διατάσσονται και συγκροτούνται σήμερα είτε από το Αρχηγείο μας είτε από τις εκάστοτε Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις επί μέρους Διευθύνσεις Αστυνομίας.

Η τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια είναι να συγκροτούνται τέτοιου είδους συνεργεία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από κάθε υπηρεσία, στα οποία πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο αριθμός των συλλήψεων και όχι η «ποιότητα» της εγκληματικότητας στην οποία καλούμαστε να πατάξουμε.

Αναλυτικότερα όταν διατάσσεται ένα τέτοιο συνεργείο, για να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένο επιδιώκονται αριθμητικά αποτελέσματα τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζουν την ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ασκεί μια αστυνομική υπηρεσία.

Και αυτό διότι σε τέτοιου είδους εξορμήσεις οι συνήθεις παραβάσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και του Υγειονομικού Κανονισμού, με απώτερο σκοπό τη παρουσίαση μεγάλου αριθμού συλληφθέντων ατόμων, άνευ κατά την άποψή μας ουσίας, αφού παραγκωνίζεται κατά τον τρόπο αυτό η ενασχόληση με υποθέσεις βαρύνουσας εγκληματικότητας που απασχολούν τις υπηρεσίες και απαιτούν αρκετό χρόνο για τη διερεύνηση και την διαλεύκανση τους.

Για το θέμα αυτό καλούμε την Ομοσπονδία να παρέμβει, ζητώντας από τη φυσική μας ηγεσία ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση.

Αναφορικά με προσβλητικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για αστυνομικούς στα Χανιά

Ένα άλλο θέμα που έχει προβληματίσει έντονα το τελευταίο και καιρό την Ένωσή μας, έχει να κάνει με μία Αναφορά που συνέταξε μέλος της Ένωσης και μας την κοινοποίησε, ζητώντας να πάρουμε θέση σε δημοσίευμα Αθηναϊκής Εφημερίδας που αναφέρεται με ύφος προσβλητικό για Αξιωματικούς του Νομού Χανίων.

Συγκεκριμένα την 20-09-2014 δημοσιεύτηκε στην εν λόγω εφημερίδα μνεία τοπικού βουλευτή του Κυβερνώντος Κόμματος όπου συν των άλλων ανάφερε τα εξής: «… ενεργώντας ως άλλος Τζέημς Μποντ συνέβαλλε αποφασιστικά ώστε να ξηλωθεί από τα Χανιά ύποπτο και υπερδραστήριο κύκλωμα επίορκων Αστυνομικών φτάνοντας μέχρι και τα ανώτερα κλιμάκια …» , χωρίς να δίδονται περισσότερα στοιχεία και χωρίς όπως όλοι γνωρίζουμε να έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία σε βάρος Αξιωματικών στο Νομό Χανίων.

Κατόπιν τούτου όπως καταλαβαίνεται ακολούθησαν σωρεία δημοσιευμάτων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η όλη αυτή αναστάτωση ανάγκασε Αξιωματικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, ο οποίος προφανώς αισθάνθηκε θιγμένος από την όλη κατάσταση, να συντάξει την από 4-10-2014 Αναφορά, την οποία θέτω στη διάθεσή σας.

Όμοιο βέβαια περιστατικό που είχε καταφανέστατα απώτερο σκοπό να προσβάλει την αξιοπρέπεια αστυνομικών καθόσον ήρθε στο φως της δημοσιότητας, θυμίζω έλαβε χώρα την ημέρα του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια, μεταξύ αστυνομικών μίας ΔΙΑΤ κι ενός περιπτερά, με αφορμή την αγορά τριών μπουκαλιών νερού, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνά το 1,5 €. Ποιος νοήμον νους ήθελα να ήξερα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μία ομάδα αστυνομικών όπως είναι οι συνάδελφοι στη ΔΙΑΤ θα έμπαινε σε μία τέτοια διαδικασία να αφαιρέσει αντικείμενο αξίας 1,5 € ;;; Παρόλα αυτά για άλλη μία φορά σπιλώθηκε το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και ερωτώ λοιπόν, μέχρι πότε ο Έλληνας Αστυνομικός θα είναι το εξιλαστήριο θύμα ;;; Μήπως κάποτε και εμείς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιδράσουμε σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα ως συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των συναδέλφωνα μας ;;;

Ο λόγος που θέτω υπόψη σας τα δύο αυτά παραδείγματα είναι αφενός μεν για να μας προβληματίσουν και αφετέρου για να ζητήσουμε ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση τη στήριξη της Ομοσπονδίας μας στον Αξιωματικό – Μέλος της Ένωσής μας για την πρώτη προαναφερόμενη περίπτωση.

Εκατοντάδες αστυνομικοί των ΤΑΕ παραμένουν ανενεργοί

Τέλος ένα επίσης καίριας σημασίας θέμα που απασχολεί το τόπο μας, τις υπηρεσίες της Κρήτης και το Αστυνομικό προσωπικό, είναι η διαχείριση των δυνάμεων των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων ή εν συντομία Τ.Α.Ε..

Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή λειτουργούν ανά νομό δύο τέτοια Τ.Α.Ε., με προσωπικό κατά μέσο όρο ανά υπηρεσία 50 αστυνομικούς αποτελούμενες στη πλειοψηφία τους από Ειδικούς Φρουρούς. Οι υπηρεσίες αυτές ως γνωστόν ανήκουν στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης δια μέσω της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης και όχι στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας όπου εδρεύουν, με συνέπεια να καθίσταται χρονοβόρα και δυσχερής η συνεργασία των εν λόγω Υπηρεσιών με τα κατά τόπους Α.Τ. και Τ.Α..

Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο, ενώ υπάρχει αξιόμαχο αστυνομικό προσωπικό, αυτό πολλές φορές να είναι ανενεργό μέχρις ότου δοθεί η εντολή συνδρομής του σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού προτείνεται η υπαγωγή των Τ.Α.Ε. στον εκάστοτε Διευθυντή Νομού που εδρεύουν.

Πρόκειται άλλωστε για μία πάγια επιθυμία των περισσότερων Αξιωματικών του Νησιού. Η Ένωσή μας μάλιστα σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Γεωργόπουλο Ηλία παρέδωσε υπόμνημα το οποίο συμπεριλάμβανε το αίτημα αυτό, ενώ παράλληλα ο Στρατηγός κατά τη συζήτηση που είχαμε μας διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης του προβλήματος από πολλούς άλλους Ανώτατους Αξιωματικούς και ότι εξετάζει θετικά το αίτημα μας.

Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας από το βήμα αυτό εκπροσωπώντας το σύνολο των Αξιωματικών της Κρήτης, μεταφέρω το αίτημά αυτό και παρακαλώ όπως συμπεριληφθεί στο υπό έκδοση Ψήφισμα του 24ου Συνεδρίου, ήτοι την υπαγωγή των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) απευθείας στον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού που εδρεύουν και όχι στην Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης όπως ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...