26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Εκατοντάδες παρά τη βροχή έξω από την αεροπορική βάση στο Μουζουρά | Φωτός

Ημερομηνία:

Η βροχή και η κακοκαιρία, ήταν λες και ξεκίνησε με την έναρξη των κινητοποιήσεων και σταμάτησε με το τέλος της πορείας στην αεροπορική βάση του Μουζουρά, έτσι ώστε και οι διαδηλωτές χαμογελαστά να λένε στα πηγαδάκια: “ακόμα και ο Θεός είναι μαζί τους”

Κι έτσι όμως, και με κακοκαιρία και βροχή, πολλές εκατοντάδες, νέοι κυρίως άνθρωποι, από όλη την Κρήτη και την Αθήνα, διαδήλωσαν με παλμό και ένταση έξω από τις εγκαταστάσεις στο χωριό Μουζουρά Ακρωτηρίου, στα πλαίσια της δεύτερης ημέρας του διημέρου των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης στα Χανιά.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ του κλεισίματος των βάσεων και υπέρ της ειρήνης ενώ ομοίωμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ κάηκε υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων.

Να πούμε ότι έξω από τη βάση υπήρχαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, οκταμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΑ κ. Σταύρος Τάσσος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της 115 Π.Μ. κ. Δημήτρη Φούσκα.

Στη συζήτηση που είχαν, οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών επισήμαναν ότι στόχος τους είναι να κλείσουν οι βάσεις, όμως από την πλευρά του ο διοικητής μίλησε για “αμερικάνικη ευκολία” και συνεργασία μεταξύ συμμάχων.

 

Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών του παρέδωσαν ειδικό έντυπο που δημιουργήθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης με ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του καθεστώτος των βάσεων, αλλά και με πληροφορίες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το ρόλο που παίζουν στους πολέμους, το οποίο ο διοικητής της 115 Π.Μ. υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ είπε:

DSCF6185
Ο κ. Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ

“Στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του από τη μια διαφημίζουν το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων για να προσελκύσουν επενδύσεις, δηλαδή, ευκαιρίες για αυξημένη κερδοφορία του κεφαλαίου και από την άλλη διαφημίζουν την υποτιθέμενη σταθερότητα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, για τον ελληνικό λαό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η βάση της Σούδας κυρίως, αλλά και οι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. ΝΑΤΟ, και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους λαούς. Η αντίδραση των λαών θα πρέπει να είναι η οργανωμένη πάλη ώστε να μπορέσουν να βάλουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική με τελικό στόχο να εξαλείψουν τα αίτια που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο που δεν είναι τίποτ’ άλλο από το καπιταλιστικό σύστημα, για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι οι λαοί ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και για να συνεργάζονται με όρους ισοτιμίας και αμοιβαίου όφελους”.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε:

DSCF6192
Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

“Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν πιστή προσαρμογή και υπηρέτηση στα κελεύσματα των νατοϊκών – ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εξ ου και η αναβάθμιση της βάσης, εξ ου και η ανανέωση της  Συμφωνίας της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα για 5 χρόνια που θα παίξει σημαντικό, καθοριστικό, στρατηγικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της περιοχής που εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας.

Το ΚΚΕ, εδώ και τώρα απαιτεί το κλείσιμο της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Αλληλεγγύη με ολους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να δει μία άσπρη μέρα και ο λαός ο δικός μας και οι άλλοι λαοί, για μία διαφορετική κοινωνία που πραγματικά αφέντες θα είναι οι λαοί, όχι οι αγορές και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα”.

"google ad"

Να σημειώσουμε ότι με το τέλος της συγκέντρωσης μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών κατέληξε στα Καθιανά όπου είχε στηθεί σε μία όμορφη τοποθεσία γλέντι, με τραπεζοκαθίσματα με κρέας προσφορά των κτηνοτρόφων των Χανίων.

Εκεί, διαμοιραζόταν και το έντυπο που δημιούργησαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης με τίτλο “Η Βάση της Σούδας – Διαχρονικό Ορμητήριο των Ιμπεριαλιστών – Μόνιμη απειλή για το λαό μας και τους γείτονες λαούς” το οποίο πωλούσαν σε τιμή κόστους 2 ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα εκτύπωσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...