Έκρηξη ξεπλύματος του φασισμού: Μετά την εξεγερση του Μαϊντάν στην Ουκρανία ορθώνουν παντου με έναν εκπληκτικό ρυθμό μνημεια για τους “ήρωες” συνεργάτες των ναζί και τους δράστες του Ολοκαυτώματος

To περιοδικό “Forward” είναι μια πηγή για ειδήσεις, πληροφορίες αλλά και άρθρα γνώμης που κυκλοφορεί από το 1897 και έχει μια ιδιαίτερη εβραϊκή ματιά.

Σε άρθρο του αναφέρεται στο φαινόμενο που παρατηρείται στην Ουκρανία μετά το 2014 και την εξέγερση του Μαϊντάν όπου η Ουκρανία γέμισε με εκατοντάδες μνημεία και αγάλματα φασιστών και συνεργατών των ναζί.

Όπως αναφέρει, “στις αρχές του 2014 από τότε που η εξεγερση του Μαϊντάν έφερε μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η χώρα ορθώνει παντου με έναν εκπληκτικό ρυθμό μνημεια στους συνεργάτες των ναζί και τους δράστες του Ολοκαυτώματος – υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση μία νέα πλακα που τοποθετείται ή ένας νέος δρόμος που λαμβάνει το όνομα κάποιου συνεργάτη των ναζί. Γι’ αυτό τον λόγο, το τμήμα αυτής της έρευνάς μας για την Ουκρανία αποτυπώνει στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό τμήμα του πραγρατικού μεγέθους των μνημείων που αφορούν πολλές εκατοντάδες μνημεία, αγάλματα και δρόμους που έχουν λάβει ονόματα συνεργατών των Ναζί στην Ουκρανία

Στο L’viv και στο Ivano-Frankivsk — 1,5 εκατομμύριο Εβραίοι, το 1/4 όλων των Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα ήρθαν από την Ουκρανία.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μετατρέπει σε θεσμό του κράτους την λατρεία της παραστρατιωτικής Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών, που συνεργάστηκε με τους ναζί και βοήθησε αποφασιστικά στην εξολόθρευση των Εβραίων καθώς και του Ουκρανικού Στρατού Εξεγερμένων που σφάγιασε χιλιάδες Εβραίους και περίπου 70 με 100 χιλιάδες Πολωνούν.

Μια κυρίαρχη φιγούρα στη σημερινή Ουκρανία είναι ο Stepan Bandera (1909-1959), ένας συνεργάτης των Ναζί που ήταν ηγέτης φραξιάς της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών. Οι φωτογραφίες από πάνω είναι από αγάλματά του στην περιοχή L’viv (αριστερά) και Ivano-Frankivsk (δεξιά).

Στη φωτογραφία δεξιά βλέπουμε την περιοχή Zhovkva το 1941, όταν οι Ουκρανοί εθνικιστές καλωσόριζαν τους ναζί που μετά τους βοήθησαν στη δολοφονία των Εβραίων. Τα πανό που έχουν αναρτήσει γράφουν “Χάιλ Χίτλερ” και “Δόξα στον Μπαντέρα”!

Η Ουκρανία έχει δεκάδες μνημεία και δρόμους που τιμούν αυτόν τον συνεργάτη τον Ναζί. Είναι τόσες οι πληροφορίες που θα χρειαζόμασταν δύο διαφορετικές σελίδες στο Wikipedia μόνο για να αναφέρουμε τα στοιχεία. Πιο κύριες τιμές που του έχουν αποδοθεί αφορούν ένα κοινό μνημείο αυτού και του Roman Shukhevych στις περιοχές CherkasyHorishniyPochaivRudky, Zaviy; μνημείο σε αυτόν, στον Shukhevych και σε άλλους Ουκρανούς Εθνικιστές ηγέτες στο Morshyn; μνημείο σε αυτόν και στον πατέρα του στο Pidpechery; πλάκα και μνημειο στο  Lutsk; a bas-μνημείο και μουσείο στο Dubliany; πλάκα, μνημείο και μουσείο στο Stryi; πλάκα, δρόμος και μνημείο στο Zdolbuniv; μνημεία στις περιοχές BerezhanyBoryslavBuchachChervonohradChortkivDrohobychDubnoHordynyaHorodenkaHrabivkaKalushKamianka-BuzkaKolomiyaKozivkaKremenetsKrushel’nytsyaKyivL’viv, πλάκες στις περιοχές Mlyniv,MostyskaMykolaiv (L’viv oblast)MykytyntsiNyzhnye (Sambir raion), PidvolochyskRomanivkaSambirSkoleSniatynStaryi SambirSeredniy BerezivSokalSosnivkaStrusivTerebovliaTruskavetsTurkaUzynVelyki MostyVerbivZahirochka και Zalishchyky; πλάκα και δρόμος στις περιοχές Sniatyn και Zhytomyr; πλάκες στις περιοχές Ivano-FrankivskKhmelnytskyi και Rivne; μουσείο με πλάκα και πλακέτα στο Staryi Uhryniv και στο Volya-Zaderevatska, ένα ολόκληρο πάρκο στο Kamianka-Buzka; και ένα σχολείο στο Dobromyl!

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Στο Κιέβο μια από τις κύριες λεωφόρους μετονομάστηκε σε Bandera το 2016. Η μετονομασία είναι πραγματικά παράδοξη αφού η λεωφόρος οδηγεί στο μνημειο της Σφαγής των Εβραίων, το Babi Yar. Το σημείο αυτό είναι το οποίο οι ναζί με τη βοήθεια των Ουκρανών συνεργατών τους εξολόθρευσαν 33.771 Εβραίους σε δύο μέρες σε μια από τις πιο μαζικές σφαγές του Ολοκαυτώματος. Τόσο το Κέντρο Simon Wisenthal όσο και το Παγκόσμιο Κογκρέσου Εβραϊσμού καταδίκασε τη συγκεκριμένη κίνηση.

Σημειώνουμε ότι κάθε χρόνο τη μέρα των γενεθλίων του Μπαντέρα πραγματοποιείται πορεία με αναμμένους δαυδούς. Το 2017 κατά την πορεία οι διαδηλωτές φώναζαν “Έξω οι Εβραίοι”!

Στο Krakovets, στο L’viv και σε μια σειρά άλλες πόλεις υπάρχουν μνημεία στον Roman Shukhevych (1907–1950), άλλης μια ηγετικής φυσιογνωμίας των Ουκρανών Εθνικιστών και συνεργάτης των ναζί που ήταν και ηγέτης στο διαβόητο ναζιστικό τάγμα Nachtigall που αργότερα μετατράπηκε σε αστυνομικό σωμα. Ο Shukhevych αργότερα ηγήθηκε το βάρβαρου Ουκρανικού Εξεγερμένου Στρατού που είναι υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων και 70 με 100 χιλιάδων Πολωνών.

Το μνημείο στο Krakovets (αριστερά) και η πλάκα στο L’viv (δεξια) είναι κάποια από τα πολλά αγάλματα και μνημεια που έχουν στηθεί για τον  Shukhevych στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κοινά μνημεία αυτού και άλλων εθνικιστών σε πολλές πόλεις, ένα μνημείο γι’ αυτών και άλλους εθνικιστών στο  Sprynya; ένα μνημείο και δύο πλάκες και ανάγλυφο στο Πολυτεχνείο του L’viv; μνημεια στις περιοχές Ivano-FrankivskKalushKhmelnytskyiKhustKniahynychi, και πλάκα στις περιοχές KolochavaOglyadiv,Shman’kivtskiStaryi UhrynivTyshkivtsyahTyudiv, και Zabolotivka; Επίσης πλάκες υπάρχουν στις περιοχές BuchachKamianka-Buzka,KolomyiaPukivRadomyshl’Rivne και Volya-Zaderevatska; ένα μουσείο Hrimne; ένα στάδιο στο Ternopil; ένα σχολείο στο Ivano-Frankivsk.

Επιπροσθέτως ο Shukhevych τιμάται με δεκάδες δρόμους προς τιμή του στην Ουκρανία. Η πλειοψηφία των αγαλμάτων για τους Bandera και Shukhevych βρίσκονται στη Δυτική Ουκρανία, σε πόλεις όπου ο Εβραϊκός πληθυσμος εξολοθρεύτηκε από παραστρατιωτικές ομάδες που ήταν πιστές σε αυτές τις προσωπικότητες. Επίσης, μία πολύ σημαντική λεωφορος στο Κιέβο έχει λάβει το όνομα του εν λόγω εγκληματία πολέμου. Το Παγκόσμιο Κογκρέσσο Εβραϊσμού έχει καταδικάσει τις τιμές που έχουν αποδοθεί στον Shukhevych με ειδική αναφορά στο άγαλμα στο Ivano-Frankivsk.

Στο Ternopil υπάρχει προτομη του γενοκτόνου Yaroslav Stetsko (1912–1986), που ηγήθηκε της ναζιστικής κυβέρνησης συνεργατών της Ουκρανίας το 1941 που καλωσόρισε τους Γερμανούς ναζί και εξέφρασε την συμπαράταξή της με τον Χίτλερ. Ο Stetsko ήταν ένας ακραίος αντισημίτης που είχε γράψει: “Επιμένη στην εξολόθρευση των Εβραίων και την ανάγκη να υιοθετήσουμε τις Γερμανικές μεθόδους εξολόθρευσης των Εβραίων και στην Ουκρανία”. 5 ημέρες πριν την εισβολή των ναζί ο Stetsko επιβεβαίωσε στον ηγέτη του Εθνικιστικού Στρατού Στεπάν Μπαντέρα ότι “Θα οργανώσουμε μία παραστρατιωτική ομάδα που θα μας βοηθήσει να “αφαιρέσουμε” τους Εβραίους”

Κράτησε τον λόγο του. Η Γερμανική εισβολή στην Ουκρανία συνοδεύτηκε από τρομακτικά πογκρόμ με την υποκινηση και την πρόθυμη συμμετοχή της Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών. Μόνο το αρχικό πογκρόμ στο L’viv  κόστισε τις ζωές 4.000 ανθρώπων. Μέχρι το τέλος του πολέμου οι ομάδες των Ουκρανών εθνικιστών είχαν πραγματικά σφαγιάσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους, τόσο σε συνεργασία με τους Ναζί όσο και μετά από δικές τους πρωτοβουλίες

Μνημεια για τον διαβόητο Στρέτσκο υπάρχουν στο Stryi και σε 13 άλλες τοποθεσίες — Επιπλέον, μνημεία για τον Stetsko υπάρχουν στο Stryi (πάνω αριστερά). Στην περιοχή υπάρχει και δρόμος με το όνομά του. Επίσης υπάρχει στο Velykyi Hlybochok (δεξιά φωτογραφία), που επίσης έχει και μουσείο προς τιμή του, καθώς και πλάκα. Σχολεία υπάρχουν στις περιοχές Kam’yanky και Volya Zaderevatska. Ο Stetsko έχει επίσης μνημείο στο Morshyn και δρόμους στις περιοχές Dubno, Khmelnytskyi, Lutsk, L’viv, Monastyrys’ka, Rivne, Rudne, Sambir και Ternopil. Μετά τον πόλεμο ο Stetsko — ο πιστός ακόλουθος και συνεργάτης του Χίτλερ, μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου γρήγορα ανήλθε στα υψηλότερα κλιμάκια της Ουάσιγκτον ενώ είχε γινει αποδεκτός ως ηγέτης των “αγωνιστών της ελευθερίας” τόσο από τον Ρόναλντ Ρίγκαν όσο και από τον Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Κάτω δεξιά, η συνάντηση και η χειραψία του Στέτσκο με τον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, το 1983. Δεξιά, η υπογραφή του Στέτσκο στην Διακήρυξη του Ουκρανικου Έθνους όπου εκφράζεται η υπόσχεση για “στενη συνεργασία με το Εθνικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη Μεγάλη Γερμανία υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ”

Στη φωτογρφία άλλη μια τιμητικη πλάκα στο L’viv για τον Dmytro Paliiv (1896–1944), συνιδρυτή των SS-Hauptsturmführer των Ουκρανικών Waffen-SS, όπως αποκαλύφθηκε το 2007.Η SS Galichina μετατράπηκε σε μεραρχία των Waffen-SS το 1943; Μεταξύ των εγκλημάτων της συγκεκριμένης μεραρχίας είναι η σφαγή της Huta Pieniacka, όταν μια υπομονάδα της Μεραρχίας σφάγιασε 500 – 1.200 Πολωνούς αγρότες καίγοντας πολλούς από αυτούς ζωντανούς.

Πάνω αριστερά, ο Paliiv που κρατά χαρτιά και διαβάζει σε μία τελετή των SS, 1943–1944. Αυτός ο αξιωματικός της Waffen-SS officer έχει πλάκα και ανάγλυφο στον τόπο γέννησής του στο Perevozets’ (τα αποκαλυπτήρια έγιναν 2001) όπως και πλακέτα και δρόμο προς τιμήν του στο  Kalush.  Η Εβραϊκή Τηλεγραφική Υπηρεσία ανέφερε οτι ακτιβιστής που είχε αντιδράσει στην ονοματοδοσία του δρόμου έγινε αποδέκτης απειλών για τη ζωή του.

Κάτω αριστερά μια πορεία στο Stanislaviv (τώρα Ivano-Frankivsk), στη Δυτική Ουκρανία το 1941; Κάτω δεξιά πορεία που τιμά την 71η επέτειο από την ίδρυση της μεραρχίας SS Galichina’s στο L’viv, Δυτική Ουκρανία το 2014. Η πορεία του 2018 στο L’viv’s αποτελούνταν από εκατοντάδες διαδηλωτές που χαιρετούσαν ναζιστικά, σύμφωνα με την Εβραϊκή Τηλεγραφική Υπηρεσία..

Η Ουκρανία ανορθώνει νέες πλάκες και μνημεία για να τιμήσει τους συνεργάτες των ναζί σε εβδομαδιαία βάση. Ο Eduard Dolinsky της Ουκρανικής Εβραϊκής Επιτροπή καταγράφει αυτή την έκρηξη ξεπλύματος των συνεργατών των ναζί στον λογαριασμό του στο Twitter, και έχει γράψει σχετικά στους  New York Times. Σχετικά δείτε αρθρογραφία από the NationForeign PolicyOpen Democracy. Επίσης δείτε δελτίο τύπου απο το Αμερικάνικου Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθώς και την Ουκρανική σελίδα Defending History.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΕΕ: Νέο διαδραστικό εργαλείο για αγρότες με πληροφορίες για τη βιωσιμότητα στη γεωργία

Ένα διαδραστικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει σαφείς και κατανοητές πληροφορίες για τη βιωσιμότητα στη γεωργία κυκλοφόρησε η…

45 seconds ago

Κρήτη: Σε χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Στις χωματερές καταλήγουν τις τελευταίες εβδομάδες τα κηπευτικά της Κρήτης, καθώς όπως αναφέρουν οι παραγωγοί…

2 mins ago

Υπάρχουν ευθύνες για τα αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα Κρητικά ελαιόλαδα – Θα υπάρξουν κυρώσεις;

Από το fb του Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη * «Είναι θα έλεγα “έγκλημα” να υποβαθμίζεται η ποιότητά…

4 mins ago

Στο Δημαρχείο Χανίων, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή – Σημανδηράκης: «“Τρέχει” η προετοιμασία του Πειραματικού Λυκείου»

Την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης,…

13 mins ago

Ο Π. Πολάκης για την ακύρωση του Διαγωνισμού της Περιφέρειας Αττικής για τις κάμερες ελέγχου οδικής κυκλοφορίας

Ανακοίνωση του Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πολάκη σχετικά με την ακύρωση από το Ελεγκτικό…

13 mins ago

Ξεκινούν από 27 Μαΐου οι προβολές στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ»

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, ξεκινούν οι προβολές του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου «ΚΗΠΟΣ», που αποτελεί…

17 mins ago

This website uses cookies.