17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Εκατοντάδες Χανιώτες στο ιστορικό παζάρι των Βουκολιών αγόρασαν από λαχανικά έως χοίρους | Φωτός

Ημερομηνία:

Για μια ακόμη χρονιά οι Χανιώτες τίμησαν το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών.

Το πιο ιστορικό παζάρι του νομού Χανίων και αυτό που είναι έχει συνδεθεί με τις γιορτές του Πάσχα είναι το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών. Εδώ και 160 χρόνια, κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή, οι πολίτες φτάνουν στην πλατεία των Βουκολιών για να αγοράσουν όσα χρειάζονται, από λαχανικά και ρούχα έως ζώα.

Και φέτος πολλές εκατοντάδες έφθασαν στις Βουκολιές όπου παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τον ισχυρό αέρα στήθηκαν οι πάγκοι και ξεκίνησε το παζάρι.

LO106538

Ρούχα, λαχανικά και φρούτα, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά υπήρχαν στο πανηγύρι ενώ σε σημεία οι πολίτες σταματούσαν για να γευστούν λουκουμάδες ή να αγοράσουν βραστά καλαμπόκια ή μαλλί της γριάς για τα παιδιά.

LO106541

Όπως κάθε χρόνο, υπήρχε και η καθιερωμένη ζωοπανήγυρι όπου όποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει από αρνιά και κότες έως χοίρους.

LO106550

Πέραν των εκατοντάδων πολιτών το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αλλά και ο βουλευτής και Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μαζί με τον γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη.

LO106557

LO106551

Εκεί επίσης αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ ενώ μέλη του κόμματος μοίραζαν φυλλάδια.

LO106555

LO106567

"google ad"

Λίγα λόγια για το Παζάρι των Βουκολιών

Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κίσσαμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου, καθώς ήταν περιοχή γεωκτηνοτροφική και συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

LO106560

LO106578

Το παζάρι των Βουκολιών, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη που ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις  και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

LO106564

LO106584

Στο παζάρι γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων, αλλά και λαχανικών. Τις ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμα του ήταν την Μ. Παρασκευή  και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

LO106597

LO106589

Μάλιστα, την Μ. Παρασκευή  γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές, από τα γύρω χωριά.

LO106629

LO106611

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού δεν υπήρχαν ξενοδοχεία και όσοι έρχονταν για το παζάρι ήσαν αναγκασμένοι να καταλήξουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

LO106666

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...