Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες Χανιώτες στο ιστορικό παζάρι των Βουκολιών αγόρασαν από λαχανικά έως χοίρους | Φωτός

Για μια ακόμη χρονιά οι Χανιώτες τίμησαν το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών.

Το πιο ιστορικό παζάρι του νομού Χανίων και αυτό που είναι έχει συνδεθεί με τις γιορτές του Πάσχα είναι το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών. Εδώ και 160 χρόνια, κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή, οι πολίτες φτάνουν στην πλατεία των Βουκολιών για να αγοράσουν όσα χρειάζονται, από λαχανικά και ρούχα έως ζώα.

Και φέτος πολλές εκατοντάδες έφθασαν στις Βουκολιές όπου παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τον ισχυρό αέρα στήθηκαν οι πάγκοι και ξεκίνησε το παζάρι.

Ρούχα, λαχανικά και φρούτα, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά υπήρχαν στο πανηγύρι ενώ σε σημεία οι πολίτες σταματούσαν για να γευστούν λουκουμάδες ή να αγοράσουν βραστά καλαμπόκια ή μαλλί της γριάς για τα παιδιά.

Όπως κάθε χρόνο, υπήρχε και η καθιερωμένη ζωοπανήγυρι όπου όποιος ήθελε μπορούσε να αγοράσει από αρνιά και κότες έως χοίρους.

Πέραν των εκατοντάδων πολιτών το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αλλά και ο βουλευτής και Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μαζί με τον γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη.

Εκεί επίσης αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ ενώ μέλη του κόμματος μοίραζαν φυλλάδια.

"google ad"

Λίγα λόγια για το Παζάρι των Βουκολιών

Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κίσσαμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου, καθώς ήταν περιοχή γεωκτηνοτροφική και συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

Το παζάρι των Βουκολιών, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη που ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, τα παλαιότερα χρόνια ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις  και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Στο παζάρι γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων, αλλά και λαχανικών. Τις ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμα του ήταν την Μ. Παρασκευή  και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Μάλιστα, την Μ. Παρασκευή  γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές, από τα γύρω χωριά.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού δεν υπήρχαν ξενοδοχεία και όσοι έρχονταν για το παζάρι ήσαν αναγκασμένοι να καταλήξουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

 

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας…

2 hours ago

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου, ζήτησε και έλαβε ο 51χρονος Ηρακλειώτης…

2 hours ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στα Χανιά – Η Κρήτη μετράει τρεις νεκρούς σε μια εβδομάδα

Την ώρα που η Κρήτη θρηνεί για την 26χρονη μητέρα που έχασε τη ζωή της…

2 hours ago

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, να εκφράσω τα θερμά…

2 hours ago

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη…

3 hours ago

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), διαδηλώνοντας κατά του πολέμου…

5 hours ago

This website uses cookies.