Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χαλέπα Χανίων), εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο των 100 ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Μάνου.Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Ομιλητές θα είναι οι Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, και η Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι οργανωτές.
Ο Κωνσταντίνος Μάνος, αγωνιστής των Κρητικών επαναστάσεων του 1895-97, πολιτευτής και ποιητής, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Λειψία και στη Χαϊδελβέργη και φιλολογία στην Οξφόρδη. Το 1896, κατέβηκε στην επαναστατημένη Κρήτη ως επικεφαλής εθελοντών. Πήρε μέρος σε πολλές συγκρούσεις και μετά τη λήξη του Κρητικού ζητήματος εγκαταστάθηκε στα Χανιά όπου διετέλεσε Δήμαρχος (1901-1902). Συντάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο αντιπολιτευόμενος την αρμοστειακή διακυβέρνηση της Κρήτης από τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Το 1904 στάλθηκε από το Μακεδονικό Κομιτάτο της Αθήνας στην Καστοριά προκειμένου να αναλάβει τη Διεύθυνση του Μακεδονικού Αγώνα στη Δυτική Μακεδονία, όμως λίγο μετά την άφιξή του συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και φυλακίστηκε. Αποφεύγοντας ωστόσο την καταδίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1905 μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Φούμη οργάνωσαν το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου. Εκλέχτηκε βουλευτής Χανίων, ενώ το μετά την έκρηξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου βρέθηκε επικεφαλής του εθελοντικού σώματος Κρητικών στο Ηπειρωτικό Μέτωπο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην νίκες του ελληνικού στρατού στη Νικόπολη. Το 1913 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα επιχειρώντας με τον αεροπόρο Εμμ. Αργυρόπουλο αναγνωριστική πτήση πάνω από τις βουλγαρικές θέσεις στην περιοχή του Λαγκαδά.