Με την πρωτοβουλία του Ισραηλινού κοινοβουλίου (Knesset) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς Πολωνίας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αντιπροσωπείες Κυβερνήσεων και Εθνοσυνελεύσεων από όλη την Ευρώπη.
Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:
“Υπάρχουν γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσο συγκλονιστικά και τραυματικά, που το πέρασμα του χρόνου δύσκολα απαλύνει τον απόηχό τους. Το Ολοκαύτωμα αναμφισβήτητα ανήκει σε αυτά, καθώς, δεκαετίες μετά, οι ολέθριες συνέπειές του εξακολουθούν να βασανίζουν όχι μόνο τους επιζήσαντες και τις οικογένειές τους, αλλά και όλους εμάς, ως μέλη μιας πανανθρώπινης οικογένειας, η οποία έγινε μάρτυρας της πιο αποτρόπαιας εκδοχής της ανθρώπινης φύσης.
Και στη χώρα μου, την Ελλάδα, οι συμπολίτες μας με εβραϊκό θρήσκευμα έπεσαν θύματα ενός οδυνηρού εκτοπισμού. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία από τον 14ο αιώνα και εξής αποτελούσε διαχρονικά εστία ανάπτυξης και προκοπής, εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Με αφορμή αυτά τα θλιβερά γεγονότα, πέραν του επιβεβλημένου ιστορικού αναστοχασμού, εκείνο που πρέπει να απασχολήσει σήμερα τη διεθνή κοινότητα είναι το ανησυχητικό γεγονός ότι ο Ναζισμός και οι συγγενείς προς αυτόν ιδεολογίες εξακολουθούν και στις μέρες μας να έχουν οπαδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναβιώσουν τα απάνθρωπα διδάγματά του, εις βάρος μειονοτήτων και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, σε ένα ξέσπασμα βαρβαρότητας και μισανθρωπισμού.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στο Άουσβιτς εκφράζει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε συλλογικά, συνεργατικά και σε πνεύμα ομόνοιας, προκειμένου οι νέες γενιές να διδαχθούν την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αλλά και να θωρακιστούν με ανθρωπιστικές αξίες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η διαλλακτικότητα και η ανεκτικότητα προς το διαφορετικό.
Με αυτό το σκεπτικό, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί απλώς μια συμβατική, επετειακού χαρακτήρα ημερομηνία απότισης της δέουσας τιμής. Έτι περαιτέρω, υπενθυμίζει σε όλους εμάς ότι οφείλουμε να περιφρουρούμε σθεναρά και αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαγρυπνούμε για την αντιμετώπιση των κάθε είδους εκφυλιστικών πρακτικών, που συντηρούν τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μισαλλοδοξίας.“
Εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς
Ημερομηνία: