15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς

Ημερομηνία:

Με την πρωτοβουλία του Ισραηλινού κοινοβουλίου (Knesset) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς Πολωνίας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αντιπροσωπείες Κυβερνήσεων και Εθνοσυνελεύσεων από όλη την Ευρώπη.
Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:
“Υπάρχουν γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσο συγκλονιστικά και τραυματικά, που το πέρασμα του χρόνου δύσκολα απαλύνει τον απόηχό τους. Το Ολοκαύτωμα αναμφισβήτητα ανήκει σε αυτά, καθώς, δεκαετίες μετά, οι ολέθριες συνέπειές του εξακολουθούν να βασανίζουν όχι μόνο τους επιζήσαντες και τις οικογένειές τους, αλλά και όλους εμάς, ως μέλη μιας πανανθρώπινης οικογένειας,  η οποία έγινε μάρτυρας της πιο αποτρόπαιας εκδοχής της ανθρώπινης φύσης.
Και στη χώρα μου, την Ελλάδα, οι συμπολίτες μας με εβραϊκό θρήσκευμα έπεσαν θύματα ενός οδυνηρού εκτοπισμού. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία από τον 14ο αιώνα και εξής αποτελούσε διαχρονικά εστία ανάπτυξης και προκοπής, εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Με αφορμή αυτά τα θλιβερά γεγονότα, πέραν του επιβεβλημένου ιστορικού αναστοχασμού, εκείνο που πρέπει να απασχολήσει σήμερα τη διεθνή κοινότητα είναι το ανησυχητικό γεγονός ότι ο Ναζισμός και οι συγγενείς προς αυτόν ιδεολογίες εξακολουθούν και στις μέρες μας να έχουν οπαδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να αναβιώσουν τα απάνθρωπα διδάγματά του, εις βάρος μειονοτήτων και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, σε ένα ξέσπασμα βαρβαρότητας και μισανθρωπισμού.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στο Άουσβιτς εκφράζει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε συλλογικά, συνεργατικά και σε πνεύμα ομόνοιας, προκειμένου οι νέες γενιές να διδαχθούν την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αλλά και να θωρακιστούν με ανθρωπιστικές αξίες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η διαλλακτικότητα και η ανεκτικότητα προς το διαφορετικό.
Με αυτό το σκεπτικό, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί απλώς μια συμβατική, επετειακού χαρακτήρα  ημερομηνία απότισης της δέουσας τιμής. Έτι περαιτέρω, υπενθυμίζει σε όλους εμάς ότι οφείλουμε να περιφρουρούμε σθεναρά και αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαγρυπνούμε για την αντιμετώπιση των κάθε είδους εκφυλιστικών πρακτικών, που συντηρούν τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μισαλλοδοξίας.“

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...