18.8 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής αγοράς

Ημερομηνία:

Στο 1913… ταξίδεψαν όσοι βρέθηκαν το Σαββατο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Η δημοτική αγορά, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία, «γιορτάζει» τα 100 της χρόνια, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου του 1913 την είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ανεπίσημα άρχισε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου του 1913.

Έτσι με αυτή την ευκαιρία ο δήμος Χανίων, ο σύλλογος καταστηματαρχών και άλλοι φορείς οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που άρχισαν σήμερα. Από νωρίς το πρωί το σκηνικό έξω από την δημοτική αφορά θύμιζε την εποχή των εγκαινίων.

Παλιά οχήματα, οι παραδοσιακές άμαξες με τα άλογα, πωλητές ειδών και επαγγελματίες εκείνης της εποχής όπως λούστροι, φωτογράφοι, έδωσαν το στίγμα της γιορτής, ενώ την ίδια ώρα υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής, παραδοσιακά συγκροτήματα έζωσαν το κτίριο της αγοράς χορεύοντας κρητικούς χορούς.

Έξω από την αγορά, προσφέρονταν παραδοσιακά προϊόντα, χαρουμπία, σαλέπι, άφθονη τσικουδιά καθώς και στραγάλια σε χάρτινο χωνάκι.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, ενώ σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του μνημείου της δημοτικής αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω του υψηλού κόστους για τη ριζική αποκατάσταση και συντήρηση που φθάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ οι ελπίδες να βρεθούν τα χρήματα αυτά είναι μόνο στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα η ιδέα να ενταχθούν τα έργα για τη συντήρηση της αγοράς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Τζέσικα».

Στις 10 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί μέσα στην αγορά έκθεση φωτογραφιών από την ιστορία του μνημείου με υπότιτλους και στα Αγγλικά, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην αγορά στις 4 Δεκεμβρίου.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοίρασαν δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΠαΓΝΗ

Εκπρόσωποι της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, έχοντας στο...

Έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τον Δήμο Σφακίων

Ιωάννης Ζερβός: «Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο που αφορά σε...

Κρήτη: Νέο κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με αφετηρία τη Γαύδο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2026 η εκτέλεση 46 πρωτοκόλλων...