25.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη «Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συναντούν τη Νέα Υόρκη και τον Νέο Κόσμο»

Ημερομηνία:

Οι σπουδαίες εκδηλώσεις με τίτλο «Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συναντούν τη Νέα Υόρκη και τον Νέο Κόσμο» που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2024, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)-Παραρτήματα Νέας Υόρκης και Ελλάδας και το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας Γωγώ Μηλάκη, τη διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη και το μέλος του δ.σ. της ΔΕΦΝΚ Μαρία Ζαχαριάκη.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Όπως δήλωσε η κυρία Μηλάκη: «Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας οικουμενικός συγγραφέας, στοχαστής και διανοούμενος που καθόρισε με τα έργα του όχι μόνο την Ελληνική, αλλά την παγκόσμια πνευματική και φιλοσοφική σκέψη και έκανε γνωστή την Κρήτη και τον πολιτισμό της στα πέρατα του κόσμου. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης του πολυσήμαντου έργου του Νίκου Καζαντζάκη, που παραμένει πάντοτε επίκαιρο σε κάθε κοινωνία και κάθε εποχή. Ο Νίκος Καζαντζάκης, «ταξιδεύει» στη Νέα Υόρκη, σε ένα τόπο που παρέμεινε πάντα για τον ίδιο ένα αίνιγμα, ένας τόπος αναζήτησης και ανακάλυψης της αλήθειας. Η συνεργασία μας με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη παραμένει αγαστή και πρόκειται να σφραγίσει τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, σε πανεπιστήμια και ελληνικά σχολεία, με σκοπό τη διάδοση του αριστουργηματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη».

Η κυρία Μηλαθιανάκη ανέφερε: «Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΔΕΦΝΚ να συμμετέχει τις εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο φορέων. Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το  Μουσείο θα παρουσιάσει την κινητή έκθεση με τίτλο: “Νίκος Καζαντζάκης, η ζωή και το έργο” σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Το πρώτο της ταξίδι εξάλλου και την πρώτη της εφαρμογή θα κάνει στους μαθητές και στις μαθήτριες τριών ομογενειακών σχολείων της Νέας Υόρκης η Μουσειοσκευή του Μουσείου, η οποία υλοποιήθηκε με αποκλειστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τον Νίκο Καζαντζάκη σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του με λαμπρές εκδηλώσεις στην ήπειρο που δεν κατάφερε να επισκεφτεί».

Η Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και του Παραρτήματος Ελλάδας, σε γραπτή δήλωση της ανέφερε: « Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συναντούν τη Νέα Υόρκη και τον Νέο κόσμο. Είμαστε όλοι, στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), πολύ ευτυχείς που ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και διανοητής θα ταξιδέψει σε λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη και θεωρούμε μεγάλη μας τιμή που με την βοήθεια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και του πρέσβη μας κ. Ευάγγελου Σέκερη, διατέθηκε αίθουσα στο κεντρικό κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για την εκδήλωσή μας. Για πρώτη φορά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί έκθεση με τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι επίσης τιμητικό αλλά και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι θα επισκεφθούμε τρία ελληνικά σχολεία και θα μιλήσουμε στους μαθητές για τον οικουμενικό μας συγγραφέα. Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Ισότητας, του επιτίμου Προέδρου της ΔΕΦΝΚ κ Γιώργου Στασινάκη και του Μανώλη Ε. Βεληβασάκη, Προέδρου του Παραρτήματος Νέας Υόρκης της ΔΕΦΝΚ ήταν καθοριστική όπως και η άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των διοργανωτικών φορέων τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αν έχεις 16.000 ευρώ για να ανακαινίσεις το σπίτι σου, θα σου χορηγηθεί έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Τρεις μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση για ανακαινίσεις ή...

Το πείραμα που θυμίζει «Inception»: Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά στα όνειρά τους

Για πρώτη φορά στα χρονικά, δύο άνθρωποι φέρεται να επικοινώνησαν...

Ξεκινάει στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ξεκινάει η...

Ηράκλειο: Επίθεση με καλάσνικοφ σε δύο αυτοκίνητα στη Γόρτυνα

Επίθεση με καλάσνικοφ έκαναν άγνωστοι σε δύο αυτοκίνητα στη Γόρτυνα Ηρακλείου. Σύμφωνα με...