20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εκδηλώσεις τέχνης στα μνημεία της Κρήτης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία,  από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού.

Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού την στήριξη δήμων και εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε  στην Άπτερα Χανίων, στο Ενετικό Φρούριο Φιρκά στα Χανιά και στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η εναρκτήρια εκδήλωση του «Φεστιβάλ Κρήτης» θα γίνει στις 23 και 24 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου με μια site specific διαδραστική παράσταση σύγχρονου χορού που συνδέει βιωματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω του link στο YouTube:

https://youtu.be/26SS3eFhK2U 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κρήτης που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, παρουσία των στελεχών της Περιφέρειας στον τομέα πολιτισμού Ιωάννας Γιάνναρη και Ελένης Μαραγκάκη, περιλαμβάνουν σύγχρονο χορό, μουσική, χορωδίες, θέατρο, σεμινάριο μεθοδολογίας για την δημιουργία διαδραστικών και παραστατικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους,  έκθεση σύγχρονης τέχνης  «Εγκατάσταση & Ηχοτοπίο».

«Είναι χρέος όλων μας να γνωρίζουμε τα μνημεία μας, να τα μελετούμε και να τα αναδεικνύουμε. Είναι παράλληλα χρέος μας να τα προβάλλουμε καθώς αποτελούν «ζωντανές» παρακαταθήκες στις γενιές που έπονται. Είναι ενεργά σύμβολα ταυτότητας, αναφοράς και έμπνευσης για νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Στο πνεύμα αυτό,  η Περιφέρεια εγκαινιάζει φέτος το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τα πολιτιστικά της μνημεία από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού. Είναι μια προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του απαράμιλλου πολιτιστικού πλούτου και μια μοναδική τουριστική προβολή της Κρήτης. Με το σύνθημα «οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία της Κρήτης…», το ομώνυμο φεστιβάλ θα ζωοποιήσει και θα προβάλλει τα μνημεία της, με παραστάσεις χορού, θεάτρου, μουσικής, με εικαστική εγκατάσταση  και άλλες εκδηλώσεις που συνάδουν με αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάκης.

Εξάλλου η χορογράφος-σκηνοθέτης Αποστολία Παπαδαμάκη, που σκηνοθετεί την παράσταση «όλα είναι Ένα»/ Ανάμνησις ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκινημένη που ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Κρήτης, μεταφέροντας το μήνυμα της συνέργειας και της ώσμωσης των τεχνών με την ιστορία μας.  Το Φεστιβάλ Κρήτης είναι ένας πολύτιμος νέος  θεσμός με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια και πιστεύω πως θα προάγει τον πολιτισμό, τον τουρισμό αλλά και την άνθιση των τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα και γιατί όχι, για τον κόσμο ολόκληρο».

Σημειώνεται ότι, η εναρκτήρια παράσταση του φεστιβάλ Κρήτης «όλα είναι Ένα» εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλοι η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το «Φεστιβάλ Κρήτης».

Αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κρήτης
-23 & 24   Ιουλίου,  All is One  Anamnesis Zakros 2021  μια site specific διαδραστική παράσταση που συνδέει βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά με τον σύγχρονο χορό, στον Αρχαιολογικό χώρο στην Κάτω Ζάκρο.

-25 Αυγούστου Σεμινάριο Μεθοδολογίας / δημιουργίας δια δραστικών παραστάσεων που αναπτύσσει η χορογράφος  Αποστολία Παπαδαμάκη σε Αρχαιολογικούς χώρους. Στον Αρχαιολογικό χώρο κάτω Ζάκρου.
-30 Ιουλίου,  Vamos Ensemble & η Μαρία Κώτη στην Ι.Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας.

-30 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου «Λαβύρινθος Χώρα» Time Warps κατασκευή σε σχήμα Λαβύρινθου Εγκατάσταση & Ηχοτοπίο του εικαστικού Δ. Λάμπρου με επιμέλεια της Dr Φαίη Τζανετουλάκου  στα  Ανώγεια στο Θεατράκι του Βοσκού από τον εικαστικό κ. Λάμπρου σε επιμέλεια της Dr. Φαίη Τζανετουλάτου.

-31 Ιουλίου Φωτεινή Δάρρα στην προβλήτα του Μικρού Λιμένος, απέναντι από το Φρόυριο Κούλε στο Ηράκλειο.

-8 Αυγούστου 2021  Μαρίνα Σάττι στο Θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες

"google ad"

-11 Αυγούστου 2021 Filledjazz στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

-22 Αυγούστου   2021 « Και του Καιρού και Πάντα – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης – Χορωδία Μαλίων στον Αρχαιολογικό Χώρο Μαλίων Μινωικό Ανάκτορο.

-24 & 25  Αυγούστου  2021  Ανθρωπόμορφα τέρατα  στην Γόρτυνα στον Αρχαιολογικό χώρο.

-3-4-5 Σεπτεμβρίου   «What is above it is what is below and the sky is a mirror reflecting back at the world» στο Νεκροταφείο στους Αρμένους

-8 Σεπτεμβρίου Συναυλία Μεσογειακής Μουσικής Amma duet – Ενδοχώρα  στο Φρούριο Κουλες, στην Απτέρα Χανίων.

-9  Σεπτεμβρίου 2021 Μουσική εκδήλωση με τους  epi στο  Φρούριο Κούλες, στην Απτέρα Χανίων.

-10 Σεπτεμβρίου 2021 Συναυλία  με τον Θοδωρή Βουτσικάκη  στο Ενετικό Φρούριο στο Φιρκά στα Χανιά.

-11 Σεπτεμβρίου 2021 Μουσική εκδήλωση Χρ. Λεοντής  «Καντάτα Ελευθερίας» Στα Ενετικά τείχη Ηρακλείου (Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης).

Συνεργαζόμενοι φορείς
Θεσμός όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός
Εφ. Αρχ Ηρακλείου
Εφ. Αρχ. Λασιθίου
Εφ, Αρχ. Ρεθύμνου
Εφ. Αρχ. Χανίων
Αρχ Μουσειο Ηρακλείου.
Ο.Λ.Η.
Δήμος Αραχνών Αστερουσίων
Δήμος Ανωγείων
Δήμος Ηρακλείου
Δήμος Χανίων
Δήμος Χερσονήσου
Δήμος Χερσονήσου
Οργανισμός πολιτισμού και ανάπτυξης ποταμιών «η Γκουβερνιώτισσα
Χορωδία Μαλίων
ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία»

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στις εκδηλώσεις (1 έως 1,5 ώρα πριν την έναρξη τους, για την αποφυγή καθυστερήσεων καθώς και συνωστισμού).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...