25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Εκθεση του ΟΗΕ: Σχεδόν 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βίωσαν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» το 2021

Ημερομηνία:

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που βρισκόταν στο φάσμα της πείνας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι χώρες που βιώνουν παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, είχαν τους περισσότερους επισιτιστικά ανασφαλείς πληθυσμούς, σύμφωνα με την έκθεση

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν οξεία πείνα και χρειάζονται επείγουσα τροφή, διατροφή και βοήθεια για τα προς το ζην ήταν σταθερά πάνω από 100 εκατομμύρια , σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις. Η φετινή έκδοση δείχνει ανησυχητικές αυξήσεις στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στις πιο σοβαρές φάσεις της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, καταγράφοντας πρωτοφανή επίπεδα πείνας παγκοσμίως.

Στις 4 Μαΐου 2022 , το Παγκόσμιο Δίκτυο ενάντια στις επισιτιστικές κρίσεις δημοσίευσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς για άτομα που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και υποσιτισμό σε χώρες που είναι επιρρεπείς σε κρίσεις σε μια νέα έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις. Η έκθεση υποστηρίζεται από το δίκτυο πληροφοριών για την ασφάλεια τροφίμων.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που βρισκόταν στο φάσμα της πείνας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που παράγει στρατιές πεινασμένων την ίδια ώρα που η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος κάνουν εφικτή της εξάλειψη αυτού του φαινομένου δια παντός.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τραγικό αυτό ρεκόρ αναμένεται να «σπάσει» το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βίωσαν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» το 2021 λόγω του «τοξικού τριπλού συνδυασμού» των συγκρούσεων, των ακραίων καιρικών συνθηκών και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια ήταν ο κύριος παράγοντας της οξείας πείνας επηρεάζοντας 24 χώρες και 139 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα οικονομικά «σοκ», που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις του COVID-19, έπληξαν 30,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε 21 χώρες. Σε οκτώ αφρικανικές χώρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ο κύριος παράγοντας οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας για 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων χωρίς επαρκή τροφή κάθε μέρα αυξήθηκε κατά 40 εκατομμύρια πέρυσι, επιβεβαιώνοντας μια «ανησυχητική τάση» ετήσιων αυξήσεων για αρκετά χρόνια.

Τα στοιχεία εμφανίζονται στην Παγκόσμια Έκθεση για την Επισιτιστική Κρίση, η οποία συντάσσεται από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες που βιώνουν παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, είχαν τους περισσότερους επισιτιστικά ανασφαλείς πληθυσμούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και αλλού, οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα…

Η Παγκόσμια Εκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις 2022 – εν συντομία (Αγγλική Εκδοση)

Από un.org, ΑΠΕ/ΜΠΕ, 902.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ