19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Εκκενώθηκε από πρόσφυγες το λιμάνι της Μυτιλήνης

Ημερομηνία:

Περίπου 10.000 πρόσφυγες οδηγούνται αυτή την ώρα από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο.

Άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι.

Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι και αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από το νησί.

Ωστόσο, στην Φυκιότρυπα δεν υπάρχει υποδομή για την φιλοξενία των προφύγων και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Νωρίτερα, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις προσπάθησαν οι άνδρες της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος να διαλύσουν το πλήθος των προσφύγων που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Αθήνα- Αθήνα» φώναζαν οι περίπου 1000 Αφγανοί που προσπάθησαν να μπουν στο πλοίο, αλλά αυτό αποφεύχθηκε, όταν έκλεισαν οι καταπέλτες στις 8 το πρωί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο»

Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη», είπε μάλιστα.

Ένα από τα επιχειρήματά του είναι ότι οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό.

Θυμίζουμε ότι οι τοπικές αρχές έχουν καταγγείλει ότι το λιμάνι έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή την ώρα που το μπουκαλάκι το νερό, το οποίο αγοράζουν οι πρόσφυγες κοστίζει 5 ευρώ.

Νέο δρομολόγιο για «Ελ. Βενιζέλος»

Παράλληλα, σήμερα το πρωί στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά φτάνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη.

"google ad"

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...