18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Εκκενώνουν τις πρεσβείες στη Βαγδάτη

Ημερομηνία:

Κάποιες δυτικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν εφεξής σημαντικά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν εφεξής να προελάσουν προς την Βαγδάτη και το ΙΚΙΛ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 1.700 Ιρακινούς σιίτες στρατιώτες, ένα έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε «τρομερό» η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Απέναντι στην βία αυτή και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά.

Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Αρμπίλ και της Βασόρας, περιοχές που έχουν γλιτώσει από την βία στο Ιράκ, ενώ άλλοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σημείωσε η Ψάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό αυτών που αφορά το μέτρο της απομάκρυνσης.

Εξάλλου το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.
«Ο (Αμερικανός) υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έδωσε εντολή στο πλοίο αμφίβιων μεταφορών USS Mesa Verde να εισέλθει στον Κόλπο. Αυτό έχει ήδη διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης, αλλά όχι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για να βοηθήσει την Βαγδάτη να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών. «Το USS Verde μπορεί να πραγματοποιήσει ποικίλες επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης και απάντησης σε καταστάσεις κρίσης», πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Κέρμπι.

Το USS Verde φτάνει στον Κόλπο μετά το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο αφίχθη εκεί το Σάββατο μαζί με το καταδρομικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Truxtun.

Παράλληλα το Αμάν διπλασίασε την στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράκ, μετά την αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από περιοχές στην γειτονική επαρχία Αλ Άνμπαρ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν σήμερα πηγές του στρατού της Ιορδανίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας Petra μετέδωσε παράλληλα ότι οι μεθοριακές δυνάμεις της χώρας συνέλαβαν αργά χθες 21 Άραβες που δεν ήταν Ιορδανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από το Ιράκ.

Τέλος ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί πραγματοποιεί σήμερα μια επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στην Τεχεράνη για να συζητήσει για την κατάσταση στο Ιράκ, όπου η σιιτική κυβέρνηση εξαπέλυσε μια αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών.
Το σιιτικό Ιράν έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, ο Μπαρζανί θα συναντηθεί με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, τον ναύαρχο Αλί Σαμχανί, για να μιλήσουν για «τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ». Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε την ώρα που η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
«Είμαστε σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση», είπε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι οι δύο υπουργοί μίλησαν για το θέμα «το Σαββατοκύριακο».

"google ad"

Ο Χέιγκ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Βρετανίας στο Ιράκ. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων εκ μέρους των βρετανικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το ΙΚΙΛ, με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο. Το προσχέδιο του διατάγματος θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο αύριο Τρίτη και, εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή.

Η απαγόρευση αυτή σημαίνει ότι όποιος είναι μέλος του ΙΚΙΛ ή οργανώνει συναντήσεις υπέρ της οργάνωσης αυτής στη Βρετανία ή φοράει ρούχα που υποδηλώνουν ότι είναι μέλος ή υποστηρικτής της, θα κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...