28.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Εκκόλαψη νεοσσών Caretta-caretta λίγα μέτρα από το σημείο κατασκευής του αντλιοστασίου λυμάτων

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ενημερώνει για τα… γεννητούρια στην Παχιά Άμμο:

Τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είχαμε γεννητούρια στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό από φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta,η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο στο οποίο η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να κατασκευάσει αντλιοστάσιο λυμάτων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και επισκεπτών και παρά τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει.

Στο σημείο υπάρχει αυτές τις ημέρες έντονος κυματισμός και το κύμα έχει φτάσει κοντά στη φωλιά. Παρόλαυτα οι νεοσσοί έχουν αρχίσει να βγαίνουν και αναμένεται να συνεχίζουν να βγαίνουν για τις επόμενες 10 ημέρες.

Μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) μαζί με κατοίκους της περιοχής και λουόμενους θα φροντίσουν ώστε η πρόσβαση στην θάλασσα για  τα χελωνάκια να γίνει χωρίς εμπόδια. Όσοι βρεθείτε στο σημείο θυμηθείτε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ δεν πρέπει να αγγίζουμε ή να μεταφέρουμε  τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις.

Αν δούμε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να τους ανοίξουμε ένα διάδρομο στην άμμο και να τα προστατέψουμε από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα. Επίσης είναι σημαντικό να αποτραπεί  το βράδυ ο έντονος φωτισμός και οι δυνατοί ήχοι στην παραλία.

Ο Σύλλογοςμας συνεχίζει τις προσπάθειες προστασίας της Παχιάς Άμμου και ολόκληρης της περιοχής του Σταυρού και ευελπιστεί η Δημοτική Αρχή να συνειδητοποιήσει την τεράστια περιβαλλοντική αξία πουέχει η Παχιά Άμμος και να αναζητήσει άμεσα ενναλακτική θέση για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων.  Φέτος υπολογίζεται ότι είχαμε τουλάχιστον 8 φωλιές Caretta-caretta στον Σταυρό, και μάλιστα μία στην πολυσύχναστη παραλία στο λιμανάκι του Σταυρού. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε τους πανάρχαιους αυτούς κατοίκους των ελληνικών θαλασσών.

Linkγια βίντεοσε καλή ποιότητα:

https://we.tl/t-T2912CGKZU

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...