20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «Βίος και ακολουθία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού»

Ημερομηνία:

* Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου (2014)

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΣΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης
Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου

Με ευγενική και από αγαπώσης καρδίας συνοδευτική επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου έλαβα την εκλεκτή, ωφέλιμη και ψυχοσωτήρια έκδοση «Βίος και Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού».

Είναι τοις πάσι γνωστό το πρόσωπο και η μεγάλη προσφορά του εκλεκτού Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου. Η ανύστακτη φροντίδα του για το ποίμνιόν του και στον πνευματικόν – λειτουργικόν, μορφωτικόν και στον κοινωνικόν τομέα.

Νέος ανέλαβεν το πηδάλιον της ιστορικής πλέον Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου από τον χαρισματικόν Μητροπολίτην μακαριστόν Ειρηναίον, και έτσι νέος με νέες καινοτόμες και γόνιμες ιδέες, μεθόδους και τρόπους και ανάμεσα σε δύσκολες συγκυρίες πορεύεται εις «τύπον και τόπον Χριστού» (Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος).

Επιλήψει με το χώρος αναφερόμενος στο πολυσχιδές έργον του, στο οποίον ταπεινά και ευγνώμονα υποκλινόμαστε ως λογικά πρόβατα της θεοσώστου ποίμνης του, γι’ αυτό με το γραφτό μας αυτό περιοριζόμαστε σε ένα εξ αυτών που είναι η έκδοσις «Βίος και Ακολουθία του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού».

Τιμή και ευλογία μας από την Μητροπολιτικής επαρχίαν στην οποία υπαγόμαστε, και εκαυχώμαστε γι’ αυτό, να έχομε ένα μέγα προς Θεόν πρέσβη μας και εν κινδύνοις και θλίψεσι θερμόν προστάτην και βοηθόν, τον άγιον Νικηφόρον γέννημα Συρικαρίου Κισάμου (1890-1964).

Μια πορεία πόνου, σκληρών οδύνων και δοκιμασιών με μια ψυχή ανθούσα από αρετές και ένα σώμα σιγά – σιγά να μαραζώνει και στο τέλος να επέρχεται ο σαρκικός θάνατος.

Χαρακτηριστικό, και λίαν εύστοχο, είναι ο προλογικό σημείωμα του Σεβασμιότατου κ. Αμφιλοχίου , που αφ’ ενός σημειώνεται η αξία των Αγίων στην ζωή μας και στην συζούσα πορεία της εκκλησίας, αλλά και το εγκαύχημα της τοπικής εκκλησίας αναφέρων χαρακτηριστικά: «Η Μητρόπολις μας καυχάται εν Κυρίω που δια του Οσίου Νικηφόρου γίνεται και αγιοτόκος, καθώς το χωριό Συρικάρι, της Επαρχίας Κισάμου , είναι ο γενέθλιος τόπος του Οσίου Πατρός. Δόξα τα τω Θεό και γι’ αυτή του την μεγάλη ευεργεσία». Επίσης ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Αφμιλόχιος, θα σημειώσει εύστοχα τον σκοπόν της εκδόσεως αυτού του πολύτιμου εγχειριδίου μελέτης και προσευχής.

Η εξ 165 σελίδων καλέκτυπη αυτή έκδοσις περιλαμβάνει την πράξη Αγιοκατατάξεως ου οσίου Νικηφόρου (1 Δεκεμβρίου 2012), βιογραφία του οσίου, φωτογραφικό υλικό από την γενέθλιο γη, την ζωή και πορεία του οσίου, ως επίσης και από τον πρώτο επίσημο εορτασμό, μετά την Αγιοκατάταξή του, τον Ιανουάριο του 2013, ο οποίος έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστελίου. Να σημειώσομε ότι η εορτή του Οσίου Νικηφόρου τελείται στις 4 Ιανουαρίου. Στην έκδοση περιέχονται ιερές ακολουθίες και ευλογητάρια του και μουσικό παράρτημα με τα στοιχεία της Βυζαντινή Μουσικής.

Γενικά , πρόκειται για μια πληρέστατη, καλαίσθητη, εύχρηστη και λίαν ψυχωφελή έκδοση. Ένα καθημερινό εντρύφημα για κάθε χριστιανό. Ένα πολύτιμο «εργαλείο» προσευχής, ειδικά σε δύσκολους καιρούς όπως οι τωρινοί. Σήμερα που ζούμε «σε μια χοϊκή τραγικότητα» όπως τονίζει ο σεβασμιότατος κ. Αμφιλόχιος.

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου κάνει ότι μπορεί για την αγιοφιλία και αγιομίμηση από το ποίμνιό της Κάτι που πρέπει αξιοχρέως να σημειωθεί, αλλά και να αξιοποιηθεί. Η έκδοση αυτή πρέπει να μπει και να μελετάται, ιδίως προσευχητικά, από κάθε οικογένεια. Κάθε δε Δευτέρα απόγευμα τελείται η Ιερά παράκλησις του Οσίου Νικηφόρου και ακολουθεί ομιλία, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Κίσσαμο (Καστέλι).

Οφείλουμε και για την έκδοση αυτή θερμές ευχαριστίες στον χαρισματικόν και καταξιωμένον σεβασμιότατον κ. Αμφιλόχιον και ταπεινά και ανάξια υποβάλλομεν θερμά συγχαρητήρια και εγκάρδιες ευχές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών...