14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΕΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΩΝΑΚΗΣ, Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ημερομηνία:

Tου Νικολάου Δασκαλάκη, Αντιδημάρχου του Δήμου Πλατανιά

Γράφει ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης

Αποδεχόμαστε με χαρά το βιβλίο του Νικολάου Δασκαλάκη, που αφορά το πρόσωπο, τη ζωή και τη διακονία του μακαριστού ιερέως, εφημερίου Γερανίου Κυδωνίας π. Ιωάννη Ματωνάκη (1852-1911) και το οποίο εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 ετών από τον θάνατό του.

Με χαρά επίσης χαιρετίζουμε το ήθος του συγγραφέα, το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τα ίδια τα κείμενα του βιβλίου, αλλά και την τιμητική αφιέρωση που κάνει στο πρόσωπό μου.

Από την περιγραφή για το πρόσωπο του ιερέως Ιωάννη Ματωνάκη φαίνεται ότι πρόκειται για κληρικό, που αν και έζησε κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτούργησε ως πιστός οικονόμος των μυστηρίων του Θεού, αλλά και ως πιστός μιμητής του μόνου ελεήμονος ουράνιου πατέρα του Θεού μας, γι’ αυτό και κέρδισε τον χαρακτηρισμό του ελεήμονος, χαρακτηρισμό που η Εκκλησία τον δίνει με πολλή φειδώ στους Αγίου της.

Πρόκειται για χαρακτηρισμό πράγματι μεγάλο και ιερό, προπάντων γιατί αποδίδεται σε έναν φτωχό, πολύτεκνο ιερέα της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Ο χαρακτηρισμός αυτός του ελεήμονος για τον ιερέα Ιωάννη Ματωνάκη, έχει ιδιαίτερη αξία γιατί εκείνος ασκούσε την ελεημοσύνη όχι από το  περίσσευμα, αλλά από το υστέρημά του.

Είναι ευαγγελικό και είναι βέβαιο ότι το «λεπτό της χείρας» είναι πολυτιμότερο από τον χρυσό των πλουσίων.
Το άλλο σημείου που καταγράφεται και τονίζεται ιδιαίτερα στο βιβλίο και έχει ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία είναι ότι ο ιερέας Ιωάννης Ματωνάκης λειτουργούσε καθημερινά και τελούσε τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης.

Μεγάλη και ιερή προσφορά στην Ελληνορθόδοξη σκλαβωμένη Πατρίδα μας, πρώτον γιατί διαφυλάσσεται η πίστη και συνεχίζεται η παράδοση και δεύτερον γιατί διαιωνίζεται η ζωή μέσα από τον γάμο και την ευλογία της Εκκλησίας.
Λειτουργός των μυστηρίων ο παπάς Ματωνάκης ενδυνάμωνε την πίστη με τη χάρη του Θεού, τρέχει και διατρέχει την ενορία προς «αγιασμό οίκων και πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον».

Μακαρίζουμε τη μνήμη του, τιμούμε το πρόσωπό του και ευχόμαστε η ζωή και η διακονία του να παραδειγματίζουν και να εμπνέουν κληρικούς και λαϊκούς. Είναι ευλογημένη η ενορία του Γερανίου που ευτύχησε να διακονηθεί από αυτό το μεγάλο ιερατικό ανάστημα τον παπά Ιωάννη Ματωνάκη.

Ταυτόχρονα είναι ευλογημένοι και οι άνθρωποι της ενορίας , που μαζί με το σημερινό εφημέριό τους και την πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Νικολάου Δασκαλάκη φρεσκάρουν τη μνήμη από το παρελθόν, αντλούν γόνιμες εμπειρίες, γνώσεις πίστης και ήθους και τροφοδοτούν με αυτές τις ακατανίκητες δυνάμεις το παρόν.

Με ένα δυναμικό και δημιουργικό παρόν όλοι μας ατενίζουμε αισιόδοξα και δυναμικά το μέλλον.
Ευχαριστίες πολλές και ευχές θερμές για το πρόσωπο, τη ζωή, το παρόν και το μέλλον πάντων ημών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...