17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Το χάρτινο καραβάκι – Αθηνάς Κανιτσάκη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Αστείρευτη πνευματική βρυσομάνα η κ. Αθηνά Κανιτσάκη δεν παύει συχνά-πυκνά να μας τροφοδοτεί και τέρπει με τα υπέροχα της ψυχής της σκιρτήματα. Πνευματικός λόγος επιούσιος, εύφημος και λείδωρος. Πολυάριθμα τα βιβλία της και αναρίθμητα τα γραφτά της που διαβάζονται με την ανασεμιά της ψυχής.

Σημειολογική η αφιέρωσή της: «Σε όσους μας πόνεσαν… Σε όσα μας συγκίνησαν βαθειά… Σε αυτά που αγαπήσαμε κι ακόμα αγαπούμε… Στη μνήμη του συζύγου μου Εμμανουήλ Ν. Κανιτσάκη υποστράτηγου ε.α. Για την γενναιότητα, την καρτερία, την θέληση και την πίστη του».

Και πράγματι, ο μακαριστός σύζυγός της ήταν στύλος ό,τι ωραίου και αληθινού. Θα πρέπει γι’ αυτόν να γράψει κανείς ολόκληρο βιβλίο. Ένα εμβληματικό ζευγάρι για το οποίο όλοι σεμνυνόμαστε. Ένα πολύπλευρο βιβλίο. Στιγμές της καθημερινής ζωής, με νοσταλγική διάθεση και αφύπνιση. Γραμμένες οι περισσότερες στα «Χανιώτικα Νέα». Αξιέπαινη η δημοσίευσή τους ως βιβλίο, το οποίο και διατίθεται δωρεάν. Δώρο ψυχικό μιας ευαίσθητης ψυχής. Χαρά της η χαρά των άλλων. Η χαρά, προϊόν της αγάπης, δεν λογιέται χωρίς το μοίρασμα. Δεν γεννηθήκαμε μόνο για να ζούμε, αλλά κυρίως για να αγαπούμε. Τα γραφτά της μας ξεκουράζουν και να αναπαύουν κατά κάποιο μαγευτικό τρόπο.

Όταν έχεις πλούσιο ψυχισμό όπως η κ. Κανιτσάκη αχτινοβολείς χαρά, αισιοδοξία, δύναμη για ζωή, για υπομονή και για προσφορά. Αυτόν τον άνθρωπο ενσαρκώνει και οραματίζεται η δόκιμος συγγραφέας. Μυρωμένο απόσταγμα από τον εύοσμο ανθόκηπό της. Το οσφρενόμαστε. Μας αναζωογονεί και μας τέρπει. Τέρψη που δεν την ανατρέπει καμμιά δύναμη. Χαλκέντερους μας κάνει. Φώτα στα όποια σκοτάδια μας σκορπά, μοίρασμα των πολλαπλών συναισθημάτων μας μας δίνει. Αυτή είναι η αληθινή ζωή. Το μοίρασμα. Όταν το εγώ γίνεται εμείς και όταν το επιμέρους γίνεται το σύνολον.

Η κ. Κανιτσάκη έκανε την κατάθεση της ψυχής της στην διάθεση όλων μας. Εμείς ταπεινά και ευγνώμονα την αποδεχόμαστε και μαζί με τα συγχαρητήρια μας της λέμε ένα θερμό ευχαριστώ με τις εγκάρδιες ευχές μας για την ζωή και το έργο της. Πολύχρονη κι ευλογημένη με αδιάλειπτη πολύτιμη προσφορά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...