14.8 C
Chania
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, 2026

Εκλογές 2023: Πότε η επίσημη προκήρυξή τους – Ποια η διαδικασία – Περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη

Ημερομηνία:

 

Μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης «μαρτύρησε» την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει λίγες μέρες πιο μπροστά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο 22 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου από το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα, όταν και θα διαλυθεί η Βουλή. Και, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει εύκολα τέτοια λάθη στον δημόσιο λόγο του, «έδειξε» με έναν τρόπο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προκηρύξει τις εκλογές στο φινάλε της εβδομάδας της Διακαινησίμου και πιθανότερα το Σάββατο μετά το Πάσχα, πριν την Κυριακή του Θωμά.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, το πρωί θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά το μεσημέρι θα μπορεί να θυροκολληθεί και το διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο καλεντάρι του περιοδεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Σάββατο στα Χανιά και την Κυριακή στο Ρέθυμνο. 

Το παραπάνω συνιστά μια ελαφρά μετατόπιση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για προκήρυξη των εκλογών και διάλυση της Βουλής στις 24 Απριλίου, αν και δεν αλλάζει ουσιωδώς κάτι στο πρόγραμμα των κομματικών επιτελείων που έχουν ήδη βάλει κάτω τις κινήσεις τους και τις περιοδείες για τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, μετά την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γίνει άμεσα και η αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών από υπηρεσιακό υπουργό, ενώ λόγω των περιορισμών εμφανίσεων στα ΜΜΕ θα αντικατασταθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου από τον υπουργό Επικρατείας Ακή Σκέρτσο, μιας και ο κ. Οικονόμου είναι υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή της ημερομηνίες επισπεύδει και τις όποιες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία.  Και αυτό γιατί με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου.

Σήμερα, ψηφίζεται από την Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει ότι η απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια του Α1 τμήματος και όχι από την πενταμελή επιτροπή.

Στο μεταξύ στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των αποδήμων που θέλουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική εγκύκλιο, οι αιτήσεις θα έκλειναν το βράδυ της Δευτέρας στις 23:59, πήραν, όμως, παράταση για σήμερα το μεσημέρι στις 12:00

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταφέρεται η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας στο Δημαρχείο Κισσάμου

Ο Δήμος Κισσάμου ανακοίνωσε τη μεταφορά της εκδήλωσης της Καθαράς Δευτέρας από την παραλία του Τραχηλά στο προαύλιο του Δημαρχείου λόγω ισχυρών ανέμων.

Συνελήφθη 51χρονος για έκθεση ανηλίκου στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη 51χρονος κηδεμόνας στο Ρέθυμνο για έκθεση ανηλίκου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης. Προανάκριση από την Αστυνομία.

Συλλήψεις στο Ρέθυμνο: 37,5 γραμμάρια κοκαΐνης κατασχέθηκαν από αστυνομικούς

Συλλήψεις στο Ρέθυμνο: Αστυνομικοί κατέσχεσαν 37,5 γραμμάρια κοκαΐνης από οικία. Συνελήφθησαν 3 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία.

Μεγαλειώδης η Μεγάλη Παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ’26

Με 32 ομάδες, 27 άρματα και 10.000+ καρναβαλιστές ολοκληρώθηκε το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2026. Η μεγαλειώδης παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής επιβεβαίωσε τη δυναμική του θεσμού.