20.1 C
Chania
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών σε Ρέθυμνο, Φαιστό, Χερσόνησο και Πλατανιά για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» ΠΓΕ

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ) και τους Δήμους Ρεθύμνου, Φαιστού, Χερσονήσου και Πλατανιά, διοργανώνει κύκλο εκπαιδευτικών ενημερώσεων για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» ΠΓΕ, στο πλαίσιο του έργου «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων ξεκινά το Σάββατο 03 Οκτωβρίου 2026 στον Δήμο Ρεθύμνου, στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης της Ένωσης Ρεθύμνου στα Τρία Μοναστήρια, στις 10:30 π.μ. Η εκπαίδευση έχει θέμα «Η Ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη/Kriti ΠΓΕ, στο ελαιουργείο και την τυποποίηση».

 

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 05 Οκτωβρίου 2026, η δράση μεταφέρεται στον Δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο Ζαρού στις 17:00 μ.μ., με τη συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαρού. Η ενημέρωση απευθύνεται στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Την Τρίτη 06 Οκτωβρίου 2026, στις 17:00 μ.μ., η σειρά των εκπαιδεύσεων συνεχίζεται στον Δήμο Χερσονήσου, στην Αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής, με ενημέρωση προς τους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Ο κύκλος ολοκληρώνεται την Πέμπτη 08 Οκτωβρίου 2026 στον Δήμο Πλατανιά, στο Πολυκέντρο Βουκολιών στις 17:00 μ.μ. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση προγραμματίζεται εισήγηση από την Τεχνολόγο Γεωπονίας – Φυτικής Παραγωγής Φωτεινή Σηφακάκη, σχετικά με το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για την ποιότητα του ελαιόλαδου, τις ορθές πρακτικές ελαιοκαλλιέργειας, τη συγκομιδή, την τυποποίηση και την αποφυγή επιμολύνσεων. Παράλληλα, παρουσιάζεται το Σύστημα Πιστοποίησης Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» Π.Γ.Ε., στο πλαίσιο του έργου «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

 

Οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε Ηράκλειο και Βιάννο. Στις προηγούμενες συναντήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, καθώς και αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, σχολιάζοντας τις δράσεις, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με συνέπεια τις δράσεις αυτές σε ολόκληρη την Κρήτη, στηρίζοντας έμπρακτα τον ελαιοκομικό μας κόσμο».

 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της Κρήτης ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026, με έμφαση στην προστασία και προβολή των τοπικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» ΠΓΕ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγροδιατροφικούς πυλώνες της νήσου, με σταθερή ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΜΕΠΑ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναδεικνύει τη σημασία της διασύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγική πρακτική, στοχεύοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κρητικού ελαιολάδου και στη διασφάλιση της ποιότητας που το καθιστά αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις απευθύνονται τόσο σε ελαιοπαραγωγούς όσο και σε ελαιουργούς – τυποποιητές, καλύπτοντας το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής και μεταποίησης. Η εστίαση στις ορθές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής, σε συνδυασμό με την τήρηση των προδιαγραφών τυποποίησης και τον έλεγχο επιμολύνσεων, συνιστά ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των υψηλών προτύπων ποιότητας του προϊόντος.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως τις 15 Οκτωβρίου

Η Περιφέρεια Κρήτης παρατείνει τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων έως 15/10/2026. Αυστηροί περιορισμοί μετακινήσεων και μέτρα βιοασφάλειας για κτηνοτρόφους.

Δράση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη διάσωση του Φρουρίου Ιτζεδίν παρουσία του ΚΚΕ

Δράση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη διάσωση του Φρουρίου Ιτζεδίν παρουσία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ Χανίων. Ο Μπάμπης Λουτσέτης χαιρέτισε την πρωτοβουλία.