16.8 C
Chania
Saturday, October 26, 2024

Εκπαιδευτικοί στα Χανιά: “Σήμερα απεργούμε γιατί τα Χανιωτάκια αυτή τη βδομάδα θα χάσουν 18.800 διδακτικές ώρες εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού” | Φωτός

Ημερομηνία:

Δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Χανίων, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στην εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν μια σειρά από προβλήματα που υπονομεύουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις προσωπικού και οι δυσκολίες στην εύρεση στέγης.

Με τα συνθήματα τους, οι εκπαιδευτικοί έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, η απεργία πραγματοποιείται καθώς χιλιάδες ώρες μαθημάτων χάνονται εξαιτίας των ελλείψεων, ενώ οι αναπληρωτές αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχισμό, καθώς προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει την απεργία.

Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την κατάσταση στα σχολεία, όπως τα προκάτ κτίρια και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Με την απεργία, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στην εκπαίδευση και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών τους.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας είπε πιο αναλυτικά:

Σήμερα απεργούμε. Σήμερα απεργούμε γιατί τα Χανιωτάκια αυτή τη βδομάδα που έρχεται θα χάσουν 18.800 διδακτικές ώρες εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού στη γενική παιδεία. Απεργούμε γιατί ενώ η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται σαν ο φτωχός συγγενής με τεράστιες ελλείψεις, με παιδιά τα οποία έχουν διαγνώσεις και δεν καλύπτουν. Δεν υπάρχουν συνάδελφοι, δεν έχουν προσληφθεί συνάδελφοι για να τους κάνουν μάθημα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 23 Οκτώβρη.

Σήμερα απεργούμε γιατί τα προκάτ πολλαπλασιάζονται, αντί να μειώνονται, αντί να υπάρχει μία λύση για τη σχολική στέγη.

Σήμερα απεργούμε γιατί οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι. Ο νεοδιόριστος παίρνει 776€, ο αναπληρωτής παίρνει 950€ για τους 6-9 μήνες που θα δουλέψει, ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καλύπτει δηλαδή θέσεις μόνιμου προσωπικού αν και είναι ελαστικά εργαζόμενος.

Σήμερα απεργούμε γιατί οι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν δώσει ήδη 4.000€ απ’ την αρχή του χρόνου απ’ την τσέπη τους για να καταφέρουν να μένουν στα Χανιά και είναι πολύ πραγματικά τα νούμερα τα οποία σας λέω. Έχουμε δεχτεί καταγγελία σωματείου γι’ αυτό.

Σήμερα απεργούμε για την αναπληρώτρια τη συνάδελφο η οποία κάθε μέρα φεύγει απ’ τις Μοίρες και έρχεται στα Χανιά για να κάνει μάθημα.

Σήμερα απεργούμε γιατί ο Περρακάκης περηφανεύεται ότι έχουνε πέσει χίλιες αποβολές για τα κινητά στα σχολεία. Το ζήτημα δεν είναι να φύγουν οι μαθητές απ’ τα σχολεία, το ζήτημα είναι άλλο.

Κυρίως όμως σήμερα απεργούμε γιατί χθες το υπουργείο, συνεχίζοντας τον αυταρχικό του κατήφορο, πήγε στα δικαστήρια μία 24ωρη απεργία. Δεν του πέρασε. Η απεργία προκηρύχθηκε και για τη ΔΔΕ και για την ΟΛΜΕ σήμερα, και κάνουμε την απεργία κόντρα στον κυβερνητικό τσαμπουκά, ο οποίος δεν ήθελε να μας αφήσει καν να απεργήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Εμείς είμαστε στο δρόμο και θα συνεχίσουμε. Δεν θα περάσει ο αυταρχικός τσαμπουκάς της κυβέρνησης, ο οποίος θέλει να καταλύσει το Σύνταγμα και το δικαίωμα της απεργίας.

Σίγουρα στη δεύτερη φάση αναπληρωτών που προσλήφθηκαν, λίγο παραπάνω από 70 συνάδελφοι, γύρω στο 10% δεν ανέλαβε. Και να πω γι’ αυτό, επειδή πολλές φορές η κυβερνητική φιλολογία λέει διάφορα, οι άνθρωποι που δεν αναλαμβάνουν δεν αναλαμβάνουν πρώτα γιατί η δεύτερη φάση αναπληρωτών άργησε, άρα οι άνθρωποι έπρεπε να ζήσουν 40 μέρες, έπρεπε να βγάλουν το ψωμί τους.

Και δεύτερον, έχουν κόστος αυτοί που φεύγουν. Δηλαδή, ένας άνθρωπος ο οποίος φεύγει δεν αναλαμβάνει για δύο χρόνια, δεν μπορεί να είναι αναπληρωτής. Δεν είναι ότι βγήκε μια θέση εργασίας, δεν θα την πάρω, θα πάω σε κάτι άλλο. Στην πραγματικότητα, πολλοί αναπληρωτές βάζουν απ’ την τσέπη τους, δεν τους φτάνει ο μισθός με τα ενίκια εκεί που είναι, με την ακρίβεια εκεί που είναι, για να κρατήσουν τη θέση για τα μόρια σε ενδεχόμενο να μην έχουν την ποινή διορισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Γιώργος Μαυρογεννάκης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την προσπάθεια να κηρύξει παράνομη την απεργία των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογεννάκη, η απεργία πραγματοποιείται λόγω της υποστελέχωσης των σχολείων, των μειωμένων αποδοχών και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, αναφέρεται σε εκατοντάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα Χανιά, στις συγχωνεύσεις τμημάτων και στην υποστελέχωση της ειδικής αγωγής. Παράλληλα, καταγγέλλει την αύξηση των φόρων και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαρκή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Ο Γιώργος Μαυρογεννάκης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων είπε πιο συγκεκριμένα:

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το Υπουργείο δεν θέλει τις αντίθετες φωνές. Πρώτη φορά μετά από 57 χρόνια βγαίνει παράνομη και καταχρηστική απεργία των δασκάλων και των καθηγητών. Είναι ένα απ’ τα καινούργια ήθη που έχουνε εισέλθει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απεργούμε, όπως ξέρετε, για όλα αυτά που ταλανίζουν το χώρο μας: η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και βέβαια και για τις ζωές μας. Έτσι, γιατί η ακρίβεια και οι μισθοί μας έχουν καταντήσει φιλοδώρημα. Έχουμε τον ίδιο μισθό απ’ τα τέλη του 2010. Ζητάμε αυξήσεις. Βέβαια, αυτό μπαίνει μαζί με όλα τα άλλα που έχουμε ζήσει όλο το καλοκαίρι: με την υποστελέχωση που υπάρχει, με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, με τα 25άρια τμήματα, με την ειδική αγωγή, η οποία στην ουσία είναι μισή, πολύ λιγότερη.

Ήδη έχουμε 175 κενά στο νομό Χανίων, τα 125 στην ειδική αγωγή, χωρίς να βάλουμε περίπου 300 ως 320 νέες αιτήσεις που έχουν γίνει στο ΚΕΔΑ και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν όλες τώρα. Δηλαδή, τον επόμενο μήνα θα είναι σίγουρα πάνω από 450 τα κενά, όπως καταλήξαμε και πέρσι με 670. Έτσι, τα σχολεία κλείσανε με 670 κενά και μπαίνει βέβαια όλη αυτή η πίεση στο οικονομικό κομμάτι.

Με την υποστελέχωση, δημιουργούν αυτό το πλεόνασμα των 7 δις και με όλα τα άλλα, τους φόρους που πληρώνει ο κόσμος, τα οποία φυσικά δεν πάνε προς την εκπαίδευση. Γενικότερα, όπως βλέπετε, καταργήσεις μαθημάτων έχουμε και στην πρωτοβάθμια, και στη δευτεροβάθμια, και στην τριτοβάθμια. Λέμε φτάνει πια. Αυτό διατρανώνουμε.

Σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ καλή συμμετοχή.

Ο Σταμάτης Μαμμάκας, πρόεδρος της ένωσης Γονέων Χανίων, εξέφρασε την αλληλεγγύη των γονέων στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Όπως τόνισε, οι γονείς ανησυχούν για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, όπως οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα κακοσυντηρημένα κτίρια και τα εκπαιδευτικά κενά. Επιπλέον, καταγγέλλουν την αύξηση των εξόδων για την παραπαιδεία και την ακρίβεια που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο Σταμάτης Μαμμάκας, πρόεδρος της ένωσης Γονέων Χανίων είπε:

Είμαστε σήμερα εδώ στο δρόμο, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους μας. Όταν συγχωνεύονται τμήματα, όταν τα παιδιά μας στέλνονται μακριά από το σχολείο της γειτονιάς τους με το έτσι θέλω λόγω κακοσυντηρημένων σχολικών κτηρίων, όταν μετά από ένα μήνα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικά κενά, όταν καθημερινά οι εργαζόμενοι ματώνουν την τσέπη μας με την παραπαιδεία και τα έξοδα που καλούμαστε να πληρώσουμε και με την ακρίβεια, όταν οι αγώνες των εκπαιδευτικών ποινικοποιούνται βγάζοντας στη σημερινή τους απεργία παράνομη και καταχρηστική, όταν παιδιά που έχουν γνωματεύσεις και δικαιούνται παράλληλη στήριξη μένουν αβοήθητα στο μάθημα, τότε βρισκόμαστε κι εμείς στο δρόμο μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας.

Σήμερα απεργούν και άλλοι κλάδοι. Είναι ο τουρισμός, ο επισιτισμός. Είμαστε εργαζόμενοι. Εμείς, οι γονείς, δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού και στις επόμενες απεργίες. Στις 20 Νοέμβρη βρισκόμαστε στο δρόμο σήμερα για τα παιδιά μας, για τα δικαιώματα που τους αξίζουν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lonely Planet: Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Τους 10 καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για ηλιόλουστες διακοπές τον χειμώνα παρουσίασε το Lonely...

Κρήτη: Βγήκε στη σύνταξη και τώρα του αφαιρούν ένσημα επικαλούμενοι νόμο του 1920!

Δεκάδες είναι καθημερινά τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε...