15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Εκπαιδευτικοί Χανίων σε αγωνιστική εγρήγορση: Έκτακτη Γενική Συνέλευση με φόντο τις ελλείψεις και τις επικείμενες αποφάσεις για το μέλλον της Παιδείας

Ημερομηνία:

Πάνω από 300 τα κενά στα σχολεία του νομού – Δριμύ «όχι» στο τσεκούρι στις προσλήψεις αναπληρωτών και στην αυταρχική αξιολόγηση

Με δραματικούς τόνους και σαφή προειδοποίηση για κλιμάκωση του αγώνα τους, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων καλεί όλα τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025, στις 18:00, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Η κινητοποίηση έρχεται σε μια περίοδο όπου, όπως καταγγέλλεται, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στον νομό Χανίων ξεπερνούν τα 300, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο οι ελλείψεις υπολογίζονται σε πάνω από 10.000, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές χωρίς δασκάλους και καθηγητές για εβδομάδες ή και μήνες.

«Δε θα επιτρέψουμε το τσεκούρι στις προσλήψεις»

Ο Σύλλογος υψώνει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές στις φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών, που –όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του– αφήνουν τα σχολεία με χιλιάδες κενά και εκπαιδευτικές ώρες χαμένες.

Με αιχμή του δόρατος την υποστελέχωση, τις ελλείψεις σε υποδομές, την ακρίβεια και τη μισθολογική καθήλωση, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «δεν σκύβουν το κεφάλι» και καλούν σε οργάνωση, συντονισμό και συλλογική δράση.

«Σε αυτές τις συνθήκες δε σκύβουμε το κεφάλι, συσπειρωνόμαστε στο Σύλλογό μας, συζητάμε, οργανώνουμε και συντονίζουμε τη δράση μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Γενικής Συνέλευσης ως σταθμό για τις αποφάσεις που θα ληφθούν ενόψει της ολομέλειας των προέδρων της ΔΟΕ την 1η Νοεμβρίου.

Αγώνας για μόνιμους διορισμούς και αξιοπρεπείς συνθήκες

Με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του νομού Χανίων ζητούν άμεση αναγνώριση του ρόλου τους και σταθερή εργασία με αξιοπρέπεια, καταγγέλλοντας τη χρόνια ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υπό επισφαλείς όρους.

Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο –όπως αναφέρουν– ανοίγει την πόρτα αμφισβήτησης της μονιμότητας στο Δημόσιο και εντείνει το κλίμα ανασφάλειας.

Αντίσταση στην αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιχειρούμενη αξιολόγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, την οποία χαρακτηρίζουν «αντιεκπαιδευτική και αυταρχική», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, το οποίο υπονομεύει τον παιδαγωγικό ρόλο των δασκάλων και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Ο Σύλλογος διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει «τον δίκαιο αγώνα ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης», διεκδικώντας δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική παιδεία, με επίκεντρο τον μαθητή και όχι τη λογιστική διαχείριση της εκπαίδευσης.

Από την εκπαίδευση στην κοινωνία: Ακρίβεια, πολεμικές απειλές και ανασφάλεια

Η ανακοίνωση δεν περιορίζεται στα στενά όρια της εκπαιδευτικής πολιτικής. Συνδέει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών με τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για μισθούς εξαθλίωσης, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, υποβάθμιση των επιδομάτων και ταυτόχρονα για κινδύνους από τη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή:

«Η ακρίβεια, η ανέχεια, ο κίνδυνος μεγαλύτερης και γενικευμένης εμπλοκής στους πολέμους που γίνονται στη γειτονιά μας, δηλητηριάζουν τη ζωή μας.»

Τέλος, ο Σύλλογος ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με νεότερη ενημέρωση να ακολουθεί το επόμενο διάστημα.

Μια κρίσιμη συγκυρία για την Παιδεία και την κοινωνία

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των εκπαιδευτικών στα Χανιά έρχεται σε μια στιγμή που τα ανοιχτά μέτωπα στην εκπαίδευση συναντούν τη γενικότερη κοινωνική ανασφάλεια, καθιστώντας την συμμετοχή όλων καθοριστική.

Όπως τονίζεται στην κατακλείδα της ανακοίνωσης:

«Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη!»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ