18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Εκρηκτικό το πρόβλημα στέγης: Κατάληψη της Πρυτανείας Πολυτεχνείου Κρήτης από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών

Ημερομηνία:

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σήμερα σε κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες και συνολικά στη φοιτητική μέριμνα. Σύμφωνα με τον σύλλογο, 42 φοιτητές από το 2ο έτος και πάνω αναγκάζονται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, λόγω άδικων κριτηρίων που θεσπίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή, δεκάδες δωμάτια ανακαινίζονται στην παλιά εστία και δεν θα δοθούν φέτος σε φοιτητές.

Ο σύλλογος κατηγορεί την πρυτανεία ότι “νίπτει τας χείρας” της μπροστά στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και επικαλείται την αναρμοδιότητα ή την έλλειψη πόρων ως δικαιολογία για την επικράτηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Οι φοιτητές απαιτούν να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από το σπίτι του στις εστίες, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εισδοχή των νέων εισαχθέντων στις εστίες και να μην μείνουν αναξιοποίητα τα δωμάτια που ανακαινίζονται. Επιπλέον, ζητούν επίδομα ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου, κατάργηση των άδικων κριτηρίων και παροχή δωρεάν, ποιοτικής σίτισης. Ο σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και σε νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει του 

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Με τα άδικα κριτήρια που θεσπίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος, 42 συνάδελφοι από 2ο έτος και πάνω πετιόνται έξω από την εστία ως «επιλαχόντες» και καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους μέχρι τις 23 Οκτώβρη! Από τις 62 θέσεις που δόθηκαν σε πρωτοετείς 30 μένουν κενές δείχνοντας πως οι κανονισμοί τους έχουν φτάσει στο σημείο στα ήδη υπάρχοντα δωμάτια να μην μπαίνουν φοιτητές, λόγω των άδικων ακαδημαϊκών και οικονομικών κριτηρίων! Όλα αυτά την στιγμή που δεκάδες δωμάτια ανακαινίζονται στην παλιά εστία και δεν θα δοθούν φέτος σε φοιτητές!

κατάληψη πρυτανεία Πολυτεχνείο Χανιά Φοιτητική Μέριμνα

Ουκ ολίγες φορές, ο σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στην πρυτανεία για την σίτιση, την στέγαση, τις μεταφορές και αυτή συνειδητά λείπει για να μην δώσει απαντήσεις! Επικαλούνται την «αναρμοδιότητά» τους ή την έλλειψη πόρων ως δικαιολογία για την επικράτηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Την ίδια στιγμή οι πρυτανικές αρχές χρηματοδοτούνται με  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος που  περισσεύουν για χρηματοδότηση της διασύνδεσης του Πολυτεχνείου με επιχειρήσεις αλλά πετσοκόβεται οποιαδήποτε δαπάνη για να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα έχουν δωρεάν σπουδές.

Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο από μεριάς μας, πως δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία που έχει δικαίωμα στις σπουδές και χρειάζεται δωμάτιο στο έλεος των συνθηκών που έχει φτιάξει η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η πρυτανεία.

κατάληψη πρυτανεία Πολυτεχνείο Χανιά Φοιτητική Μέριμνα

Διεκδικούμε:

• Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το σπίτι του στις εστίες!Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εισδοχή των νέων εισαχθέντων στις εστίες! Να μην μείνουν αναξιοποίητα τα δωμάτια που ανακαινίζονται στην παλιά εστία! Κανένα κενό δωμάτιο!

• Να δοθεί επίδομα ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη! Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου για λυθεί το ζήτημα! Να αξιοποιηθούν κτίρια που ανήκουν σε Δήμο και Περιφέρεια για τη στέγαση των φοιτητών.

• Να καταργηθούν τα κριτήρια κόφτες που μπαίνουν για να κρύψουν τις πραγματικές διαστάσεις του στεγαστικού προβλήματος.

• Να πάρουν πόδι οι εργολάβοι και οι εταιρείες από το ίδρυμα, όλοι οι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν, ποιοτική σίτιση!

• Επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας με μειωμένο κόστος!Ούτε σκέψη για αύξηση της τιμής της!

• Επαναφορά των μονάδων εκτύπωσης στο μηχανογραφικό των σχολών από τις 150 στις 750 ανά εξάμηνο!

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε με την δραστηριότητα που θέτει ο σύλλογος! Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

• Προχωράμε σε κινητοποίηση την Δευτέρα 21/10 στον ΕΛΚΕ στις 09:00!

• Εκ νέου Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22/10 στις 18:00 στο αίθριο των παλιών εστιών.

• Προχωράμε σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα!

Καλούμε τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους να στηρίξουν τις δράσεις μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΑΑΣΕΒΕΧ καλεί σε αποχή από τις εκλογές του ΕΒΕΧ

Η Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων (ΑΑΣΕΒΕΧ)...

Nέο μίνι γήπεδο μπάσκετ για τα παιδιά του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 18/10/2024, το μίνι γήπεδο μπάσκετ, που...

Κλειστό ξανά αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σας ενημερώνει...