26.8 C
Chania
Tuesday, September 17, 2024

Εκσκαφή φωλιών θαλάσσιων χελωνών στην Παχιά Άμμο

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκσκαφή φωλιών θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού και την Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην περιοχή, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του είδους. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της εκσκαφής και να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες.

Η Παχιά Άμμος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους για τη θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη, με πάνω από 20 φωλιές να έχουν εντοπιστεί φέτος. Η εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να συνεισφέρει στην προστασία αυτών των απειλούμενων ειδών.

Πιο αναλυτικά σε κείμενο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού αναφέρονται τα εξής:

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκσκαφή φωλιών θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στην παραλία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων κοντά στην καντίνα Sunset.

Η εκσκαφή θα γίνει από εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) και της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την άμμο στο σημείο όπου οι θαλάσσιες χελώνες έφτιαξαν τις φωλιές τους πριν από περίπου δύο μήνες. Στην Παχιά Άμμο, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο Caretta caretta στο Ακρωτήρι Χανίων, εκτιμάται ότι φέτος υπάρχουν πάνω από 20 φωλιές θαλάσσιων χελωνών. Στις 11 από αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκκόλαψη των αυγών. Όλα τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στις οργανώσεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείτε εκσκαφή φωλιών στην Παχιά Άμμο.

Η εκσκαφή γίνεται περίπου 10 ημέρες μετά την εκκόλαψη των πρώτων νεοσσών, ώστε να συλλεχθούν δεδομένα.  Οι αριθμοί αυτοί παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Σε μία διαδικασία εκσκαφής είναι πιθανόν να εντοπιστούν «παγιδευμένα» χελωνάκια από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή πολύ αδύναμα για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε περίπτωση που οι εθελοντές κρίνουν ότι οι νεοσσοί μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα,  οι παρευρισκόμενοι θα έχουν ευκαιρία να δουν από κοντά τα πρώτα βήματα τους, από την φωλιά που γεννήθηκαν μέχρι την θάλασσα.

Μία φωλιά μπορεί να περιέχει κατά μέσο όρο 80- 120 αυγά. Ελάχιστα από αυτά τα χελωνάκια θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση και να ξανάρθουν μετά από 15-20 χρόνια στην Παχιά Άμμο, όταν θα είναι σε ηλικία αναπαραγωγής.  Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει μία σύντομη ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ