16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Εκστρατεία κατά του Σχολικού Εκφοβισμού «Η σιωπή δε σταματά τη βία. Μη φοβάσαι, μίλα!”

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Ρεθύμνης και η  Κ.Ε.ΔΗ.Ρ με την υποστήριξη της Περιφερειακής  Ενότητας Ρεθύμνης, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη στο Σπίτι του Πολιτισμού  ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση  με θέμα: «Εκστρατεία    κατά του Σχολικού Εκφοβισμού – Η σιωπή δε σταματά τη βία. Μη φοβάσαι, μίλα!».

Η εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, είχε σκοπό να μεταβάλλει την παθητική στάση της κοινωνίας του Ρεθύμνου, να ευαισθητοποιήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να ενημερώσει για τους τρόπους πρόληψης  και αντιμετώπισης του φαινομένου μέσα από δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών σε  συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Να σημειωθεί ότι η εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού  (bullying)  ξεκίνησε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνης τον περασμένο Γενάρη και αποτέλεσε το κοινωνικό μήνυμα για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015 με τίτλο «Η σιωπή δε σταματά τη βία. Μη φοβάσαι, μίλα!».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού του Πολιτισμού παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του στρατού, της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι  δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και πλήθος γονέων.

Στο χώρο φιλοξενήθηκε επίσης η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό που δόθηκε στους μαθητές με αφορμή το κοινωνικό μήνυμα του Ρεθ. Καρναβαλιού 2015.
Την ενημερωτική συνάντηση χαιρέτησε εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, η κ. Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, και ο κ. Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Κουρκούτας Ηλίας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής, ο κ. Πλεξουσάκης Στέφανος, Μ.Sc., University of Greenwich, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, Υποψ. Διδάκτωρ Τμήματος Ψυχολογίας, η κ. Λούση Σιρινιάν, συνεργάτης του Προγράμματος Αριάδνη (Safe Internet) Παν/μίου Αθηνών, η κ. Έλενα Βιταλάκη, Δρ. εκπαιδευτικός – Δρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Επιστ. Συν. Παν/μίου Κρήτης, ο κ. Κασσωτάκης Ιωακείμ, Αντιεισαγγελέας  Πρωτοδίκων Ανηλίκων για το Ρέθυμνο και η κ. Πέγκυ Φούρκα, Συγγραφέας & Εικονογράφος Παιδικών εκπαιδευτικών παιδικών βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Δημοτικό σχολείο. Συντονίστρια ήταν η κ. Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα, μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ και της οργανωτικής – εθελοντικής ομάδας της εκστρατείας.

Οι εξαίρετοι ομιλητές έδωσαν το στίγμα τους με τη δυναμική τους παρουσία κι ανέλυσαν ο καθένας από τη δική του σκοπιά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας του σχολείου και της οικογένειας προκειμένου να αναγνωρίζονται τα σημάδια φαινόμενων ενδοσχολικής βίας, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να εκφράσουν τις απορίες τους. Ακολούθησε μπουφές με κρητικές λιχουδιές,  προσφορά της τουριστικής σχολής «Τεχνολογία και Εκπαίδευση Tourism School».

Τις προσεχείς μέρες θα μοιραστεί σε όλα τα σχολεία και σε όλους τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Ρεθύμνης ενημερωτικό φυλλάδιο με θέμα «Πρόληψη – Έγκαιρη αντιμετώπιση – Αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού» το οποίο απευθύνεται σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ και της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ. Ρεθύμνης.
Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Τμήματος Παιδείας,  της Διεύθυνσης Π.Ε. Ν. Ρεθύμνης, της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ν. Ρεθύμνης, το Σύλλογο Ξενοδόχων, της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ. Ρεθύμνου, της τουριστικής σχολής «Τεχνολογία και Εκπαίδευση Tourism School». Τα έντυπα της εκδήλωσης επιμελήθηκε εθελοντικά η γραφίστρια Παπαδάκη Δήμητρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...