20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εκτιμήσεις γεωπόνων για τον χιονιά στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τις ζημιές που προκάλεσε ο χιονιάς στο ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή της Κρήτης κατά το διήμερο 6 και 7 Ιανουαρίου καταγράφει ο ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων, νεκρά ζώα καταγράφονται σε αρκετές ορεινές περιοχές όπως τα Σφακιά, τα Ανώγεια, το Οροπέδιο Λασιθίου, ο Κρουσώνας και τα Βορίζια Ηρακλείου. Να σημειωθεί πάντως ότι σε σύγκριση με αντίστοιχες κακοκαιρίες προηγούμενων χρόνων οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο είναι μικρότερες, καθώς οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν εγκαίρως για την κακοκαιρία και είχαν πάρει τα μέτρα τους.

Στη φυτική παραγωγή ζημιές δηλώνονται κυρίως από ελαιοπαραγωγούς που δεν είχαν προλάβει να συγκομίσουν τον ελαιόκαρπό τους. Έτσι, δηλώνονται ζημιές σε ελαιόκαρπο σε κλώνους δέντρων που έσπασαν από το βάρος του χιονιού. Επίσης, μεγάλες ποσότητες καρπού φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό.

Επίσης, ζημιές παρατηρούνται και στην παραγωγή υπαίθριων κηπευτικών και αποζημιώσεις αναμένεται να δοθούν από τον ΕΛΓΑ.

Μέσω ΠΣΕΑ χρειάζεται να περιμένουν τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές σε δέντρα και οι κτηνοτρόφοι σε στάβλους.

Να σημειωθεί ακόμα ότι σημαντικές ζημιές είχαν προκαλέσει σε φυτική παραγωγή, πριν το χιονιά και σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Από 13 Γενάρη δηλώσεις ζημιάς από το χιονιά στον Πλατανιά

Τις δηλώσεις τους από 13 μέχρι 26 Ιανουαρίου καλούνται να υποβάλλουν οι παραγωγοί κηπευτικών, ελιών, εσπεριδοειδών και αβοκάντο του Δήμου Πλατανιά, των οποίων υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα της 12ης και 13ης του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί πρέπει να προσκομίσουν ως απαραίτητο δικαιολογητικό τη δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής του ΕΛΓΑ του έτους 2014.

Πιο αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Γίνεται γνωστό ότι οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα της 12ης και 13ης Ιανουαρίου 2015 σε εσπεριδοειδή, ελιές, αβοκάντο και σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά κλπ.) ευρισκόμενων εντός της περιφέρειας του δήμου Πλατανιά, μπορούν να δηλώσουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του δήμου (Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Μουσούρων και Γερανίου), από τις 13/01/2015 έως τις 26/01/2015, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Απαραίτητα δικαιολογητικά: 1. Ενιαία δήλωση καλλιέργειας & εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2014».

agronews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...