15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εκτοξεύθηκε η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας

Ημερομηνία:

Στα 303,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με την τιμή αυτή να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας η Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 ήταν η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ, στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%. Στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, σημειώθηκε αύξηση κατά 242% και στη τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά σημειώθηκε άνοδος κατά 111%.

Η εκτίναξη του κόστους του ρεύματος εκτίναξε και την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον χειμώνα που πέρασε ήταν 42%. Ειδικότερα:

Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Επτά στα δέκα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ.

Ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα κλπ.) για να καλύψει τα ενεργειακά κόστη.

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά θερμαίνουν ένα μέρος της κατοικίας τους.

Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους.

Ένα στα τρία νοικοκυριά καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έλαβε λογαριασμούς με υπέρογκο ποσό πληρωμής.

Τέσσερα στα 10 νοικοκυριά δεν βοηθήθηκαν από τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα που ενσωματώθηκαν στους λογαριασμούς.

Επτά στα 10 νοικοκυριά δεν ευνοήθηκαν από μέτρα ή προγράμματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Δύο στα 3 νοικοκυριά δεν βοηθήθηκαν από την επιδότηση καυσίμων.

"google ad"

Δύο στα 3 νοικοκυριά δεν πήραν επίδομα θέρμανσης.

Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν βοηθήθηκε από τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ