28.8 C
Chania
Friday, July 5, 2024

Εκτός αντιπροεδρίας ΕΛΚ ο Μεϊμαράκης: Σύννεφα στις σχέσεις Βέμπερ – Μητσοτάκη και ο ρόλος της Φον ντερ Λάιεν

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερη ενόχληση υποδέχθηκε το Mέγαρο Μαξίμου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τους αντιπρόεδρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες στις Βρυξέλλες.

Και αυτό γιατί ο Έλληνας υποψήφιος για αντιπρόεδρος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν εξελέγη για ακόμα μια θητεία, μια και ήταν αντιπρόεδρος και την προηγούμενη πενταετία, αν και η συμφωνία που υπήρχε σε επίπεδο κορυφής όπως λένε οι πληροφορίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυρίου Βέμπερ είχε γίνει μέρες πριν και προέβλεπε την στήριξη του κυρίου Μεϊμαράκη για αυτή τη θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους 10 που εξελέγησαν αντιπρόεδροι του ΕΛΚ είναι και ο κύριος François-Xavier Bellamy από τους Républicains της Γαλλίας και διακηρυγμένος εχθρός όπως λέγεται στα παρασκήνια των Βρυξελλών της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Républicains έχουν μόλις τρεις ευρωβουλευτές και κατάφεραν να εκλέξουν αντιπρόεδρο ενώ η Νέα Δημοκρατία που είναι από τα πιο ισχυρά κόμματα στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα με 7 ευρωβουλευτές δεν το κατάφερε. Μετά το πρώτο σοκ που υπέστη η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε επικοινωνία με τον κύριο Βέμπερ που επανεξελέγη πρόεδρος του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος. Η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο ίδιος είναι ότι «η εκλογή Μεϊμαράκη δεν κατέστη δυνατή διότι μας πούλησαν οι Πολωνοί» που δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του παρά το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να εκλέξει αντιπρόεδρο τον Andrzej Halicki.

Πληροφορίες θέλουν την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας έντονα προβληματισμένη και ενοχλημένη καθώς η θητεία της ξεκινά με μία αποτυχία σε κρίσιμη ψηφοφορία. Μάλιστα όπως επισημαίνεται το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αρκετές σημαντικές ψηφοφορίες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να της χάσει και κατά αυτή την έννοια θα πρέπει από τώρα τα πράγματα να λειτουργούν συντονισμένα.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι για το περίφημο ψήφισμα που αφορά το κράτος δικαίου βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος δηλαδή εναντίον της Ελλάδας και της ΝΔ ενώ ο ίδιος ο κύριος Βέμπερ δεν προσήλθε στην ψηφοφορία για να ψηφίσει. Ακόμη σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενώ η ευρωομάδα του Mακρόν είχε υποσχεθεί στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα στηρίξει το ψήφισμα τελικά τα πράγματα οδηγήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ερώτημα που υπάρχει έντονο πια σε διάφορες πλευρές είναι γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο κύριος Βέμπερ κράτησαν χθες αυτή τη στάση; Δεν ελέγχει ο κύριος Βέμπερ το ΕΛΚ και οι διάφορες χώρες μέλη κάνουν ότι θέλουν ή ο ίδιος δεν τήρησε τη συμφωνία που όπως λέγεται είχε κάνει με τον πρωθυπουργό για την στήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

Και είναι προφανές ότι τα διάφορα δημοσιεύματα που υπάρχουν από χθες το βράδυ για μη στήριξη του πρωθυπουργού στον κύριο Μεϊμαράκη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αφού αν υπήρχε κάτι τέτοιο ο κύριος Μεϊμαράκης δεν θα δεχόταν να είναι υποψήφιος και να υποστεί αυτή την ήττα.

Στην εξίσωση της απάντησης μπαίνει και το γεγονός ότι ο κ. Βέμπερ δεν είχε ποτέ καλή εικόνα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πολύ περισσότερο αφού την προηγούμενη πενταετία δεν προχώρησε η δική του υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν με αποτέλεσμα να εκλεγεί η Ούρσουλα. Και ενδεχομένως και τώρα να μην αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διακηρυγμένη υποστήριξη του πρωθυπουργού στην επανεκλογή της.

Θα μπορούσε λοιπόν ο κύριος Βέμπερ εξαιτίας αυτών των των δεδομένων να μην ενδιαφερθεί και τόσο πολύ για την τήρηση της συμφωνίας που είχε κάνει με τον έλληνα πρωθυπουργό ή στη χειρότερη εκδοχή να την τορπιλίσει εν αγνοία του; Το σενάριο αυτό όταν τίθεται σε ευρωβουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με εμπειρία στα ευρωπαϊκά ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται.

Το ερώτημα που υπάρχει τώρα είναι αν ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος για αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθώς στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορεί έντονα αυτό το σενάριο. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υποψηφίων που θα δηλώσουν ενδιαφερόμενοι για αυτή τη θέση.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζητούν τη δημιουργία μόνιμης πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Ιωάννης Μαλανδράκης,  με  έγγραφο του...

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων σχολείων του Δήμου Πλατανιά

Με αφορμή την επιχειρούμενη, αιφνιδιαστική και εντελώς αδικαιολόγητη υποβάθμιση...

Μια ετήσια γιορτή παγκόσμιας μουσικής με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το...