14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΕΚ: Η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία πρέπει να έχει συνέπειες για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας η οποία θα επικεντρωθεί στη θέση της Κίνας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας και το μέλλον των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την ασφάλεια ήρθε η κοινή δήλωση του Πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ και της μόνιμης εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κίνα Χίλντε Βάουτμανς οι οποίοι τονίζουν ότι η διφορούμενη στάση της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ανησυχητική και η ΕΕ πρέπει να την αξιολογήσει προσεκτικά και να υιοθετήσει μια στρατηγική απάντηση στην προβολή ισχύος και επιρροής της Κίνας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας λαμβάνει χώρα σε άνευ προηγουμένου συνθήκες με πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μετά από αρκετά ταραχώδη χρόνια στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία της σχέσης ΕΕ-Κίνας. Ωστόσο, οποιαδήποτε κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία πρέπει να έχει συνέπειες για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Η ΕΕ θα πρέπει επομένως να καλέσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της εποικοδομητικά και υπεύθυνα.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε οντότητες και ιδιώτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών. Η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει στην Κίνα να άρει αυτές τις αδικαιολόγητες κυρώσεις.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου σημειώνουν επίσης ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τη Λιθουανία και καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν αποφασιστικά τον κινεζικό οικονομικό καταναγκασμό εναντίον της Λιθουανίας. Παραμένουμε επίσης σταθεροί στην ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ο διάλογος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε μια γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώνεται, σταθερή και ενωμένη για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της. Είδαμε ότι η ενότητά μας είναι πραγματικά η δύναμή μας. Θέλουμε να δούμε αυτή την ενότητα και αποφασιστικότητα να διατηρηθεί στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ