11.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης Δρομόνερο: «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας»

Ημερομηνία:

Επίσκεψη φοιτητών από το Ιταλικό «Πανεπιστήμιο της Επιστήμης της Γαστρονομίας» για άμεση γνωριμία με τα Προϊόντα του Τόπου μας, γευσιγνωσία και ενημέρωση για την γηγενή ποικιλία της Αμπέλου: «Μοσχάτο Σπίνας».

Πέμπτη 15.3.2012 στις 3.00 το μεσημέρι

Στο πλαίσιο αναζήτησης ρεαλιστικών εφαρμογών ανάπτυξης της ενδοχώρας ταυτόχρονα  με την ενδυνάμωση των πολιτιστικών δομών και δράσεων στην περιφέρεια των μητροπολιτικών κέντρων σε συνεργασία με φορείς παιδείας και πολιτισμού του εξωτερικού οργανώνεται η επίσκεψη της Kαθηγήτριας Γαστρονομίας κας Daniella Perini μαζί με  τους φοιτητές από το Ιταλικό «Πανεπιστήμιο της Επιστήμης της Γαστρονομίας»  (Universita degli Studi di Scienze Gastronomiche,  www.unisg.it)  στην Παρουσίαση Προϊόντων και στην Εικαστική Έκθεση «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου την Πέμπτη 15 Μάρτη 2012 στις 3.00 το μεσημέρι.

To «Πανεπιστήμιο της Επιστήμης της Γαστρονομίας» είναι το πρώτο παγκοσμίως Ανώτατο Ίδρυμα Παιδείας που αντικείμενό του έχει την «τροφή» και τη «γεύση». Βρίσκεται στην μικρή πόλη Bra στο Πεδεμόντιο  της βόρειας Ιταλίας, κοντά στο Τορίνο και το Μιλάνο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του «Πανεπιστημίου της Επιστήμης της Γαστρονομίας» στην Κρήτη οργανώνεται σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Θεολογίας & Οικολογίας» της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης υπό την εποπτεία του Δρος Λουκά Ανδριανού.

Ξενάγηση στην έκθεση «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας» και σύντομες εισηγήσεις θα δοθούν από τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή του «Ελαιουργείου» κ. Ιωάννη Αρχοντάκη, τη Διατροφολόγο & Διαιτολόγο κα Γεωργία Πετράκη, τον Οινοχόο κ. Afshin Molavi, τον Γεωπόνο & Βιοκαλλιεργητή κ. Μανόλη Ψυλλάκη, την Εικαστικό & Ψυχίατρο κα Γεωργία Ντουκάκη και τον Εικαστικό κ. Νίκο Ντουκάκη. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία των προϊόντων και θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη και γηγενή ποικιλία της Αμπέλου: «Μοσχάτο Σπίνας» με ταυτόχρονη γευσιγνωσία των Οίνων που έχουν δημιουργηθεί είτε μονάχα από την συγκεκριμένη ποικιλία, είτε από οινοποίησή της μαζί με άλλες ποικιλίες. Οι Οίνοι που θα δοκιμαστούν είναι ευγενική προσφορά της κας Ελευθερίας Καστάνη που πραγματοποιεί παραδοσιακή οινοποίηση από τους καρπούς του μοναδικού και τελευταίου αμπελιού που καλλιεργείται τώρα πια στο χωριό Σπίνα και των Οινοποιείων της Κρήτης: Δασκαλάκη, Μιχαλάκη, Μπουτάρη, Στραταριδάκη και Συνεταιρισμού Μάζας.

Η ποικιλία «Μοσχάτο Σπίνας» διαμορφώθηκε και ευδοκίμησε διαμέσου των αιώνων μέσα στο κλειστό οικοσύστημα των ορεινών όγκων που περικλείουν το χωριό Σπίνα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στο κέντρο του Νομού Χανίων. Το «Μοσχάτο Σπίνας» με παραδοσιακή οινοποίηση δίνει ένα χρυσό, ολόγλυκο, γεμάτο μεθυστικά αρώματα κρασί. Η έκταση κάθε αμπελιού είναι πολύ μικρή αλλά στο παρελθόν η Σπίνα είχε μέχρι και 200 καλλιεργήσιμα αμπέλια. Σήμερα τα αμπέλια έχουν αφανιστεί από την εγκατάλειψη και την ερήμωση και τελικά καλλιεργείται μονάχα ΕΝΑ!

Η Εικαστική Έκθεση και η Παρουσίαση των Προϊόντων θα είναι επισκέψιμες στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» κάθε Κυριακή από 11:00 το πρωί έως 21:00 το βράδυ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ