31.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Ελαιόλαδο: Ιδιωτική αποθεματοποίησης με συμμετοχή μόνο της Ισπανίας

Ημερομηνία:

Ενώ η δεύτερη φάση του διαγωνισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 6 Ιουνίου και θα λήξει στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας η Διαχειριστική Επιτροπή των 27 εξέτασε στις 7 Ιουνίου στις Βρυξέλλες τις προσφορές της πρώτης φάσης του Διαγωνισμού. 

Σύμφωνα με την ιδία ανακοίνωση, η Επιτροπή αυτή, από την οποία φαίνεται η Ελλάδα τελευταία μονίμως απουσιάζει, αποδέχτηκε τελικά μόνο τις προσφορές με τιμές μικρότερες από 0,65 ευρώ ανά τόνο και ημέρα οι οποίες κάλυπταν τελικά ποσότητα συνολικά 86.281 τόνους.
Ωστόσο, η Ισπανία, η οποία, όπως αναμενόταν, κυριάρχησε στον Διαγωνισμό, παρουσίασε στην πρώτη φάση 289 προσφορές με συνολική ποσότητα των 110.786,806 τόνων.
Η Ελλάδα, από όσα πληροφορηθήκαμε, δεν παρουσίασε καμία προσφορά, καίτοι παρά τα μειωμένα γενικά αποθέματά της, όπως έχουμε επισημάνει, έχει αρκετούς παραγωγούς που κρατούν αποθηκευμένες σημαντικές ποσότητες για πολύ καιρό αναμένοντας καλύτερες τιμές και θα μπορούσαν να επωφεληθούν. Αυτό όμως αποτελεί θέμα που σχετίζεται με τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί στην εσωτερική μας αγορά, που κάποτε θα πρέπει εξεταστούν από την Πολιτεία.
Η Ιταλία επίσης δεν παρουσίασε προσφορές, πράγμα δικαιολογημένο, αφού οι τιμές παραγωγού στη χώρα είναι κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Ισπανία και Ελλάδα.
Πάντως στην Ισπανία οι τιμές που προσφέρθηκαν από τους υποψήφιους αποθεματοποιητές κυμάνθηκαν μεταξύ 0.40 έως 1.29 ευρώ/τόνο και ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισπανικού Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων (FEGA).
Από τις προσφορές που υποβλήθηκαν οι πλείστες, δηλαδή 285 από τις 289 που αντιστοιχούσαν σε 109.786,806 τόνους αφορούσαν (κοινό) παρθένο ελαιόλαδο και μονό 4 που αντιστοιχούσαν σε 463 τόνους αφορούσαν Εξαιρετικό Παρθένο.
Από τις προσφορές αυτές οι πλείστες προέρχονταν ως αναμενόταν από την Ανδαλουσία από όπου υποβλήθηκαν 271 προσφορές για 106.707 τόνους παρθένου ελαιολάδου και 3 για 298 τόνους για έξτρα παρθένου. Οι υπόλοιπες προσφορές υποβλήθηκαν από άλλες ελαιοκομικές Περιφέρειες της χώρας.

Σταθερά χαμηλές οι τιμές

Παρά την προκήρυξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν καθηλωμένες τώρα και μήνες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία οπού όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο υπήρχε αθρόα συμμετοχή στην προκήρυξη της πρώτης φάσης της αποθεματοποίησης.
Ετσι, οι τιμές για εξαιρετικό παράξενο οξύτητας 0,3 βαθμούς (Πιν. 1) κυμάνθηκαν στην Κρήτη στις 12/6/12 μεταξύ 1,85-2,16 ευρώ/κιλό, στην Πελοπόννησο στα 2,02 ευρώ/κιλό και στη Λέσβο 1,90-2,05 ευρώ/κιλό.
Στην Ισπανία τη βδομάδα 6-12 Ιουνίου (Πιν. 2), παρά την έναρξη της αποθεματοποίησης κινήθηκαν πτωτικά για το έξτρα παράξενο και κυμάνθηκαν στα 1,76 ευρώ η μέση, στα 1,83 ευρώ η μέγιστη και στα 1,69 ευρώ η ελάχιστη, Για το (κοινό) παρθένο κυμάνθηκαν στα 1,66 ευρώ και έδειξαν να επηρεάζονται από το ότι το σύνολο σχεδόν της ποσότητας που προσφέρθηκε στην αποθεματοποίηση 110 χιλ. τόνοι περίπου ήταν (κοινό) παρθένο!
Στην Ιταλία κατά τη βδομάδα 28/5-3/6 (Πιν. 3) οι τιμές παρέμειναν στα ιδία περίπου επίπεδα που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες και που, πάντως, είναι ακόμα αρκετά υψηλότερα από εκείνα της Ισπανίας και Ελλάδας και κυμαίνονται στις διαφορές αγορές της από 2,03 έως 3,25 ευρώ/κιλό με μέσο ορό σε επίπεδο κράτους 2,37 ευρώ/κιλό.

neat.gr- Του Δρ. Νίκου Μιχελάκη, Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος – όμως η ελευθερία του Τύπου διαρκώς περιορίζεται

Του Λευτέρη Θ. Χαραλαμπόπουλο Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιτέλους ελευθερώνεται. Για...

Der Spiegel: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο; – Οι συνέπειες για την ΕΕ

Το SPIEGEL αναφέρεται στην πρόσφατη απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου. Δύο συντάκτες...

Τζούλιαν Ασάνζ: Η έκκληση της συζύγου του και η επιθυμία του πατέρα του

Ύστερα από 14 χρόνια που υπέμεινε δικαστικές διαμάχες, φυλάκιση και...

Γιατί ένας στους δύο Έλληνες σκέφτεται να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας

Σταθερά μειούμενη θα βαίνει η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια,...