Η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πρέπει να υιοθετηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα από την ΕΕ προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή του λαδιού. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ η εφαρμογή του θα είχε θετικό αποτέλεσμα στην άνοδο των τιμών γενικότερα. Ειδικά όμως σε ότι αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο, τονίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, αναγκαία είναι η μαζικότερη οργάνωση για την προώθηση των εξαγωγών.
Τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να πωλούν από κοινού τα αποθέματά τους με διαγωνισμούς, αυξάνοντας την τυποποίηση από μεγάλες μονάδες, οι οποίες θα είναι σε θέση τέτοια που να μπορούν να προβάλλουν το προϊόν, αλλά και να προσεγγίσουν τις διατροφικές αλυσίδες του εξωτερικού.
Στην Αυστραλία έχει ήδη ξεκινήσει η εγχώρια καλλιέργεια, ενώ μικρότερες χώρες όπως πχ το Μαρόκο διεκδικούν πλέον –αδύναμο μέχρι στιγμής- μερίδιο από την παγκόσμια αγορά.
Οι τιμές ανά ποιότητα και περιοχή κυμαίνονται πλέον γύρω από τα 2 Ευρώ το κιλό, με πτωτική τάση, ενώ στην Κρήτη υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν καλύτερες τιμές από την παγκόσμια αγορά. Κύριος πελάτης της χώρας μας σε ελαιόλαδο είναι οι ΗΠΑ.
neatv.gr – B.Φ.