25.8 C
Chania
Friday, June 28, 2024

Ελλάδα: Η χώρα που έβγαινε από τα μνημόνια – Όταν ο Σαμαράς έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, πριν τον Τσίπρα

Ημερομηνία:

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης είναι παλιό όσο και τα μνημόνια. Λέγεται: σε λίγους μήνες “βγαίνουμε από τα μνημόνια”.

«Το σχέδιο μας αποδίδει η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν οφείλουν να το αναγνωρίσουν» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν τα ρεπορτάζ των ημερών.

Λίγους μήνες νωρίτερα και σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, o πρωθυπουργός τόνιζε:

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας».

 

Επ’ ευκαιρίας αυτών των δηλώσεων, θυμηθήκαμε τους πρωθυπουργούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια. Όπως τον Αντώνη Σαμαρά.

“Σήμερα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση και από τα μνημόνια” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ στις 31 Οκτώβρη του 2014.

«Βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε πίσω αλλά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξανακυλίσει η χώρα στα ελλείμματα και στα χρέη. Βγαίνουμε συντεταγμένα και τίποτε δεν θα μας εμποδίσει και δεν θα αλλάξουμε τον βηματισμό μας, βγαίνουμε με ευημερία ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο τότε πρωθυπουργός.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=rEdD1BLO54I”]

Στουρνάρας: Βγαίνουμε στις αγορές το 2014

Πιο πριν από τον Σαμαρά, στις 26 Αυγούστου του 2013 ο Γ. Στουρνάρας δήλωνε ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 “για να δοκιμάσει τα νερά”.

“Αυτό θα είναι μία μεγάλη επιτυχία που θα μάς επιτρέψει να δοκιμάσουμε την αγορά με την έκδοση νέων ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αρχικά μικρού ύψους, για να δοκιμάσουμε την αγορά”, δήλωνε ο τότε υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Handelsbatt.

Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβρη του 2013 αντιμετώπιζε “με τρομερή αισιοδοξία” την καστάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα – και ιδιαιτέρως την οικονομική – ως υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για επόμενη δανειακή σύμβαση ο κύριος Στουρνάρας σχολίασε με νόημα:

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει Τρίτο Μνημόνιο»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News και την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείεται το ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου για τη χώρα κάτι που φυσικά σημαίνει την εμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2014, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

 

 

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9oy8Q2GUkXs”]

Γ. Παπακωνσταντίνου: Βγαίνουμε από τα μνημόνια το 2011

Αλλά και το 2011, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα και ότι “βγαίνουμε στις αγορές” από το 2011.

Είχε πει:

«Είμαστε στο σωστό δρόμο και τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται και αυτά τα πρώτα  αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία κατ’ αρχάς και κατά δεύτερο  λόγο προς τις αγορές. Τόσο στην ελληνική αγορά … αλλά και τις διεθνείς αγορές από τις  οποίες  προσδοκούμε το 2011 μια συνέχιση της χρηματοδότησης του Δημοσίου χρέους».

Τα χρόνια πέρασαν, οι κυβερνήσεις άλλαξαν, όμως οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται. Και η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ασφυκτικής λιτότητας, υπό ένα ιδιότυπο αποικιοκρατικό καθεστώς το οποίο νομιμοποιείται μέσω μίας εκλογικής διαδικασίας που φαίνεται να μην έχει κανένα αποτέλεσμα γύρω από την ουσία της πολιτικής.

Παραθέτουμε εδώ και κάποιες δηλώσεις Σαμαρά και Βενιζέλου που εύκολα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πριν και μετά τις εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δημοσιεύονταν κατά κόρο από μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο όπου βρισκόταν στην αντιπολίτευση για να επιδεικνύουν την υποκρισία και τα ψέμματα που είπαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας προς τον λαό.

Θυμηθείτε:

“Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ως σωτηρία της Ελλάδος αυτό που μέχρι προχθές απέκλειε έως επιζήμιο και αχρείαστο: επιπλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα πάρθηκαν. Μας διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλλουν νέα μέτρα. Σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα φάρμακο που ήδη απέτυχε”

Αντώνης Σαμαράς – Μάιος 2011 

“Μας λένε σήμερα κάποιοι ότι το ερώτημα είναι μνημόνιο ή χρεοκοπία. Όπως αποδείχθηκε το μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στην χρεοκοπία. Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου”

Αντώνης Σαμαράς – Ιούνιος 2011 (πριν τις εκλογές)

“Το μνημόνιο δεν βγαίνει”

Αντώνης Σαμαράς – Ιούνιος 2011

“Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, σε σχέση με μισθούς, σε σχέση με συντάξεις, ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 – 2012, εφόσον όλα έχουμε ψηφίζει εφαρμόζονται”

Ευάγγελος Βενιζέλος – Οκτώβριος 2011

“Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας, έτσι ώστε να απαλύνουμε κάθε πρόβλημα για κάθε κοινωνική ομάδα. Θα βρούμε λύση”

Ευάγγελος Βενιζέλος – Ιούλιος 2012

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, μετά τις 13:00, θα...

Διακοπές ρεύματος σήμερα και αύριο στα Χανιά

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στα Χανιά θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ...

Βραδιά αστροπαρατήρησης στον Σταυρό

Βραδιά αστροπαρατήρησης διοργανώνει, αύριο Σάββατο στις 20:00 στην Παχιά...

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς χορεύαμε με χορηγία των οχτρών!

Της Κατερίνας Κορρέ Μοιάζει απίστευτο. Κι όμως... Στο Αρκάδι, σε απόσταση...