Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή φαίνεται να είναι η Ελλάδα, καθώς περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στο έδαφος της τα τελευταία 30 χρόνια.
Τα νούμερα αυτά αφορούν αλλοδαπές και offshore εταιρείες, οι οποίες στην πλειονότητά τους απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη 2011.
Όπως αποκαλύπτουν τα σημερινά «Νέα» επικαλούμενα πηγές εντός των ελεγκτικών μηχανισμών, ανάμεσα στις εταιρείες εντοπίστηκαν και offshore που έχουν την έδρα τους σε κράτη, τα οποία δεν συνεργάζονταν μέχρι το 2012 σε φορολογικά θέματα με τις ελληνικές Αρχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες στα μη συνεργαζόμενα κράτη. Αυτές οι υπεράκτιες τα τελευταία 30 χρόνια είχαν δηλωμένους πάνω από 2.100 νόμιμους εκπροσώπους, φορολογικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και διαχειριστές, με τον αριθμό των εκπροσώπων να είναι μικρότερος από τις offshore επειδή είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ένας εκπρόσωπος να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία εταιρείες.
Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών – ή δικαιούχων – των εταιρειών καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι δύσκολη εώς ανέφικτη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», στα έγγραφα των ελεγκτών αναφέρονται 46 φορολογικοί παράδεισοι, οι 26 από τους οποίους φιλοξενούν υπεράκτιες με δράση στην Ελλάδα. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Λιβερία, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και τόποι όπου δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ελληνικά συμφέροντα, όπως τα Τερκς και Κέικος και η Δυτική Σαμόα.
tvxs.gr