16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ελλάδα και Κύπρος στη φάκα

Ημερομηνία:

Ως γνωστόν οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας από την εποχή του καγκελαρίου Κόλ, είναι άριστες. Την βοηθά η πρώτη να μην δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος, όπου το όφελος είναι και για τις δύο χώρες. Η μεν Τουρκία να μην χάσει έδαφος, ενώ η Γερμανία να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια της Μοσούλης στο Β. Ιράκ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι και αυτά μέσα στο ίδιο γεωπολιτικό πλαίσιο για να κερδίζει η Γερμανία σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προσφέρθηκαν πρώτοι οι Γερμανοί να συνδράμουν την Τουρκία με αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία δεν είναι ούτε για το Ιράν, ούτε για τους Σύριους αλλά για τους Ρώσους. Έτσι τους φοβίζουν ότι μια τυχόν επιμέρους ανάμιξη θα αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ.

Στο στενό γεωπολιτικό πλαίσιο κερδίζει η Γερμανία γιατί κερδίζει τρείς «δεξαμενές» πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πρώτη είναι το Αιγαίο, όπου μέρος των κοιτασμάτων έχει τάξει στην Τουρκία. Η δεύτερη είναι η Ανατ. Μεσόγειος όπου και απ’ αυτή έχει υποσχεθεί μέρος των κοιτασμάτων στην Τουρκία. Η Τρίτη είναι η περιοχή της Μοσούλης όπου σχεδιάζουν συνεκμετάλλευση οι δύο φίλοι. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Γερμανία αποκτά ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα χρόνια. Τώρα, γιατί να εμπλακεί η Ρωσία; Ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι Η.Π.Α. γιατί σε ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο χαλάει η συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας, την ως τώρα εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου τετελεσμένο γεγονός, όπου η Ρωσία χάνει την υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής ενώ οι Η.Π.Α. κερδίζουν ένα πολύ μεγάλο τμήμα.

Για να γίνουν όμως αυτά και να μην μπορεί η χώρα μας να αντιδράσει, έπρεπε να μας αποδυναμώσουν οικονομικά το ίδιο και την Κύπρο. Έτσι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τι γίνεται στις χώρες Ελλάδα και Κύπρο, με τις σπατάλες και τις κομπίνες των πολιτικών. Έδιναν δάνεια ένα σωρό, ώσπου καταχρέωσαν τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα να ελέγχουν τις οικονομίες και έτσι αναγκάζουν να βαδίζουν εκεί που αυτοί θέλουν. Έβαλαν και την Τουρκία να φοβερίζει για πόλεμο. Έφεραν στη χώρα ένα σωρό λαθρομετανάστες οι οποίοι με την απειλή της εξέγερσης η Ελλάδα αφοπλίζεται πλήρως.

Τι κάνουμε τώρα; Τίποτα ότι μας πουν σαν καλά παιδιά. Δώσε μας – πάρτε, δώσε μας – πάρτε. Φάγαμε το τυρί και μπήκαμε για τα καλά στη φάκα. Αυτό ήθελαν, αυτό πέτυχαν, οι «φίλοι» σύμμαχοί μας. Το δούλευαν πολλά χρόνια ώσπου τα κατάφεραν.

Από τη μεριά της Ρωσίας, τώρα, η χώρα αυτή δεν θέλει να αλλάξει το διεθνές δίκαιο οπότε δεν θέλει να γίνει η αλλαγή από το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και ταυτίζεται με τα συμφέροντα της Ελλάδος και Κύπρου. Γι’ αυτό έχει κατεβάσει μεγάλο αριθμό πολεμικών σκαφών στην περιοχή. Αν και οι Ρώσοι δεν έχουν τον ποιοτικό στόλο που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, έχουν όμως καλύτερη πυραυλική (πυρηνική) τεχνολογία. Επομένως αν στηριχθούν στα πυρηνικά , τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Και για να μην πει κάποιος ότι τώρα έγιναν οι έρευνες για τα κοιτάσματα στην περιοχή μας, θέλω να πω τα εξής. Με τους δορυφόρους το γνώριζαν από την αρχή της δεκαετίας του 1970. Όσο για την περιοχή μας, από το 1969 πολύ κοντά στο αντλιοστάσιο της λίμνης Αγιάς είναι το φρεάτιο, με το φυσικό αέριο, σφραγισμένο. Γνώμη μου.

Μιχάλης Γ. Κελαϊδής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...