23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Ελληνικά ολοκαυτώματα 1940-1945 – Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας 1940-1945

Ημερομηνία:

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χθες  το απόγευμα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ 1940-1945 η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου  και  αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της  Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) ,της  Περιφερειακής Ένωση Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ) και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945.
Το βιβλίο αυτό  των  εκδόσεων Λιβάνη  δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ,αλλά και αποτίει  φόρο τιμής, ελάχιστο αντίδωρο για κείνες τις χιλιάδες των Ελλήνων  που έδωσαν

τη ζωή τους σε κάθε γωνιά της χώρας θύματα των  ναζιστών  κατακτητών.

«ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι τα ολοκαυτώματα είχαν οδυνηρό απολογισμό για τους τοπικούς πληθυσμούς λόγω της βαρβαρότητας των δυνάμεων κατοχής που αιματοκύλισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς πόλεις και χωριά.

«Εγκλήματα που  δυστυχώς μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν έχει αναγνωρίσει, γι αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η αμείωτη προσπάθεια αναγνώρισή τους, όπως  και η διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Γερμανικό κράτος» επεσήμανε ο Δήμαρχος. Το λεύκωμα   αυτό, συνέχισε ο κ. Κουράκης  αποτελεί την ολοκληρωμένη καταγραφή αλλά και την ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από την γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, καθώς και από το θάρρος και την περιφρόνηση των απλών ανθρώπων , των αμάχων κατοίκων -μαρτύρων απέναντι στο θάνατο.

Ο απόλυτος σεβασμός στα γεγονότα ,η ευαισθησία ,οι άφθονες φωτογραφίες ,οι συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων, συγκεντρωμένα όλα για πρώτη φορά σε αυτό το σημαντικό  τόμο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «λευκή βίβλος» των εγκλημάτων των  Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής  στους Μαρτυρικούς Δήμους της Ελλάδας.

Ειδικότερα για το νησί μας  τη θηριωδία των κατακτητών γνώρισαν οι Δήμοι: Βιάννου, Ανωγείων, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Ιεράπετρας, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Μαλεβιζίου, Πλατανιά,

Φαιστού.

Το βιβλίο παρουσίασε ο  Σωκράτης Κεφαλογιάννης Δήμαρχος Ανωγείων -πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδος περιόδου 1940-1945  και ο κ. Λιβάνης  ενώ ακολούθησαν  εισηγήσεις από τους:

  • Αριστομένη Ι. Συγγελάκη Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • Χριστίνα Σταμούλου Νομικό

Την εκδήλωση οργάνωσε  ο Δήμος Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και ο συντονισμός της έγινε από τον κ. Ευτύχη Δασκαλάκη π. Πρόεδρο Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, πρώην Δήμαρχο Καντάνου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...