17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΕΛΜΕ Χανίων και Σύλλογος Διδασκόντων ΓΕΛ Βουκολιών καταγγέλλουν την αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά Σχολικής Συμβούλου

Ημερομηνία:

Τη μετάλλαξη του ρόλου των σχολικών συμβούλων στο πλαίσιο της αξιολόγησης και τη μετατροπή τους σε «αυταρχικούς χωροφύλακες» καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Χανίων μετά από σχετική ανακοίνωση καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Βουκολιών. Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων γίνεται αναφορά στην προσβλητική συμπεριφορά της κ. Ραμουτσάκη η οποία, όταν οι καθηγητές εκφράσανε την πρόθεσή τους να καταγγείλουν τη στάση της, αυτή τους απείλησε ότι «θα τους κάνει να μην ξέρουν που θα σταθούν» συμπληρώνοντας «εξάλλου, ποιος θα σας πιστέψει».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων σημειώνει τα εξής:

Η ΕΛΜΕ Χανίων και η ΟΛΜΕ, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η κακόφημη πλέον αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνουμε στην εξώδικη δήλωση της ΟΛΜΕ προς τον Υπουργό Παιδείας:

Το σχέδιο της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με το νέο σχολείο του ανταγωνισμού, της φτηνής κατάρτισης, της αποσπασματικής και επιφανειακής γνώσης, που θέλουν να δημιουργήσουν. Η προωθούμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα πλήξει την ίδια την ουσία του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, χειραγωγώντας τη συνείδησή του και υπονομεύοντας την παιδαγωγική ελευθερία και ανεξαρτησία του, που είναι βασικές προϋποθέσεις της ύπαρξης και λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου.

Το πλαίσιο της αξιολόγησης που επιδιώκεται να επιβληθεί με το σχέδιο Π.Δ. ορίζει τον διευθυντή σχολείου και τον σχολικό σύμβουλο ως κριτές που με τις εκθέσεις τους θα καθορίζουν τις τύχες και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Δίνοντας τέτοιες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης δημιουργούν τους όρους της από τα πάνω επιβολής, με αυθαίρετο και υποκειμενικό τρόπο, των εκπαιδευτικών επιλογών τους.

Υπονομεύεται ο επιστημονικός ρόλος των σχολικών συμβούλων και επιδιώκεται αυτοί να μετατραπούν σε μηχανισμό ιδεολογικής επιβολής της κυρίαρχης εκπαιδευτικής άποψης και κριτή απολύσεων και μισθολογικής καθήλωσης των εκπαιδευτικών.

Δημιουργείται μια κάθετη ιεραρχική δομή που καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανταγωνισμού στο σχολείο και θρυμματίζει την υπάρχουσα συνεργατική κουλτούρα.

Οι επιπτώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιωθούν από τη συμπεριφορά της κας Ραμουτσάκη προς το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του ΓΕΛ Βουκολιών πριν καν εφαρμοστεί η αξιολόγηση. Όταν η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου απειλεί όλο το Σύλλογο Διδασκόντων μαζί με το Διευθυντή ότι «θα τους κάνει να μην ξέρουν πού να σταθούν», αν τολμήσουν να καταγγείλουν την συμπεριφορά της, και συμπληρώνει «εξάλλου, ποιος θα σας πιστέψει;», τότε είναι φανερό ότι η μετάλλαξη που επιφέρει η αξιολόγηση στο ρόλο του σχολικού συμβούλου έχει συντελεστεί με μόνο με την «μυρωδιά» της αξιολόγησης. Όταν ο σχολικός σύμβουλος που είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση καλού κλίματος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, που οφείλει να  προάγει τη συνεργασία και να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, μετατρέπετε μέσω της εξουσίας που του δίνει η «αξιολόγηση» σε χωροφύλακα, σε αλήστου μνήμης επιθεωρητή και απειλεί ολόκληρο σύλλογο, τότε γίνεται φανερό στον καθένα ότι και γι΄ αυτό, η αξιολόγηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Καταγγέλλουμε την προαναφερόμενη συμπεριφορά της Σχολικής Συμβούλου και κάθε στάση που έρχεται σε αντίθεση με τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και προσβάλλει το έργο και την αξιοπρέπειά μας ως δασκάλων.

Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να παραμένουν στο συμβουλευτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο και να συνταχτούν μαζί με όλο τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Να μη συμμετάσχουν σε καμιά διαδικασία με την οποία υλοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10) για την Αξιολόγηση,  , συμμετέχοντας στην Απεργία-Αποχή της ΟΛΜΕ.

Η Καταγγελία του Συλλόγου Καθηγητών του Γ.Λ. Βουκολιών

Νωρίτερα, σχετικά ανακοίνωση είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος των Καθηγητών του Γενικού Λυκείου Βουκολιών στην οποία ανέφεραν τα εξής:

Μετά από έκτακτη συνέλευση, ο σύλλογος των καθηγητών του Γενικού Λυκείου Βουκολιών αποφάσισε κατά πλειοψηφία (12 υπέρ, 1 κατά) τη σύνταξη του παρακάτω κειμένου:

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Βουκολιών εκφράζουν τη βαθιά απογοήτευση και αγανάκτησή τους για τη στάση της Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, κας Ραμουτσάκη και καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της.

"google ad"

Η κα Ραμουτσάκη, εντελώς απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα, προσέβαλε το Διευθυντή, κο Ζαχαρία Κουτουλάκη, καθώς και μεμονωμένους συναδέλφους αλλά και το σύνολο του Συλλόγου με ενέργειες όπως οι εξής:

  1. I) Στις 31/10/2014 η κα Ραμουτσάκη συγκάλεσε όλους τους διευθυντές των σχολείων της παιδαγωγικής της ευθύνης για ενημέρωση στις 3/11/2014. Ο κος Κουτουλάκης, ενώ είχε ενημερωθεί αρχικά για τη συνάντηση, στη συνέχεια (το πρωί της 3ης/11/14) ειδοποιήθηκε από την ίδια την κα Ραμουτσάκη ότι η συνάντηση θα ματαιωνόταν. Η πληροφορία αυτή όμως ήταν εντελώς ψευδής και, όταν ο κος Κουτουλάκης έμαθε ότι θα γινόταν κανονικά η προγραμματισμένη συνάντηση, της τηλεφώνησε για να ζητήσει εξηγήσεις για την ψευδή ενημέρωση. Τότε, εκείνη του επιτέθηκε φραστικά, λέγοντάς του ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στην εν λόγω συνάντηση και ότι χρειάζεται ειδικό φροντιστήριο για να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά. Η εξήγηση δε γι’ αυτήν τη στάση της ήταν η – ψευδής όπως αποδείχτηκε την επόμενη ημέρα – κατηγορία ότι ο κος Κουτουλάκης χαρακτήρισε απρεπώς μία συνάδελφο.

ΙΙ) Στις 4/11/2014, ύστερα από πρόσκληση του κου Κουτουλάκη, η κα Ραμουτσάκη ήρθε στο σχολείο μας προκειμένου να διευκρινιστεί η στάση της καθώς και να ερευνηθεί η ευστάθεια της κατηγορίας. Εκεί, παρουσία των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Λυκείου, η κα Ραμουτσάκη εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου φραστική επίθεση τόσο κατά του Διευθυντή όσο και κατά του Συλλόγου Διδασκόντων του Λυκείου εν γένει.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα δικά της λόγια, ο κος Κουτουλάκης είναι «ακατάλληλος για τη θέση», «ανεπαρκής για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του», «εγωιστής» και «χρήζει ειδικού φροντιστηρίου καλής συμπεριφοράς». Οι δε καθηγητές του Λυκείου συνολικά κατηγορηθήκαμε ότι «δεν έχουμε ήθος», «δεν έχουμε αγωγή», «δημιουργούμε συνέχεια εντάσεις» ενώ απευθυνόμενη και προς συγκεκριμένους καθηγητές, σε άλλον είπε ότι μιλάει έντονα, σε άλλον ότι κοιτάζει ειρωνικά, ενώ σε έναν τρίτο του αφαίρεσε τον λόγο διότι δεν συμφωνούσε με αυτά που της έλεγε. Όταν δε, προσπαθούσε κάποιος να αντικρούσει τα λεγόμενά της με λογικά επιχειρήματα, εκείνη απαντούσε με προσωπικές επιθέσεις, απαξιώνοντας το ήθος, την προσωπικότητα και το έργο μας.

Στη συνέχεια, και αφού ο κος Κουτουλάκης μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων του Λυκείου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταγγείλουν την στάση της, η κα Ραμουτσάκη, εις επήκοον πάντων απείλησε ότι αν τολμήσουν να την καταγγείλουν «θα τους κάνει να μην ξέρουν πού να σταθούν», συμπληρώνοντας απευθυνόμενη προς όλους μας «εξάλλου, ποιος θα σας πιστέψει;».

Λαμβάνοντας υπόψη τους χειρισμούς και τη στάση της κας Ραμουτσάκη συνολικά στην υπόθεση, καταγγέλλουμε τα εξής:

1) Την ενέργεια της κας Ραμουτσάκη, να καταφύγει σε ψέματα και να αποκρύψει από τον Διευθυντή μία επαγγελματική ενημέρωση, από την οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί το Σχολείο, λόγω μίας ανεξακρίβωτης πληροφορίας.

2) Την κατάχρηση της εξουσίας της, προβαίνοντας σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και απειλές, με στόχο τον εκφοβισμό μας.

3) Την προκατειλημμένη στάση της απέναντι στον Σύλλογό μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν περίμενα κάτι άλλο από εσάς του Λυκείου».

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, διότι ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης οφείλει να επιτελεί παιδαγωγικό έργο, να προάγει τη συνεργασία, να διασφαλίζει το καλό κλίμα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και εν τέλει να είναι παρών στα καίρια ζητήματα που προκύπτουν για να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Θεωρούμε ότι η συνολική στάση της κας Ραμουτσάκη διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου μας και επειδή και η ίδια εξέφρασε τη σκέψη της να μην είναι πλέον Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης στο ΓΕΛ Βουκολιών, δηλώνουμε ότι ενδεχομένως αυτό να έλυνε κάποια προβλήματα που αφορούν το σχολείο μας. Ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτό που καταδεικνύουμε με αυτήν την καταγγελία είναι οι πρακτικές και οι χειρισμοί ενός Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης και όχι το ίδιο το πρόσωπο.

Οι καθηγητές του ΓΕΛ Βουκολιών

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...