21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

ΕΛΜΕ Χανίων: Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στα Χανιά και τα παιδιά τους στα σχολεία

Ημερομηνία:

Με κείμενό της η ΕΛΜΕ Χανίων τονίζει ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι όμως σημειώνει ότι «η  κίνηση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη. Είναι τμήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης των προσφύγων». Την ίδια στιγμή προαναγγέλλει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Διαβάστε το κείμενο:

Ως κλάδος εκπαιδευτικών έχουμε, μυριάδες φορές, διατρανώσει την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες από όποια χώρα κι αν προέρχονται (Συρία, Αφγανιστάν,  Ιράκ,  Παλαιστίνη κτλ). Για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι.  Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων. Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων.  Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών.

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες,   με   συζητήσεις  και   κινητοποιήσεις   κατά  των απελάσεων,   των  φραχτών,   των   στρατοπέδων συγκέντρωσης και της Φρόντεξ.

Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις  υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχεια και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών  επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία και η διευκόλυνση από  την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Μέσα στο  καλοκαίρι ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε «κεκλεισμένων των θυρών» σύσκεψη με «αρμόδιους» φορείς με θέμα την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη. Οι φορείς που κλήθηκαν στη σύσκεψη ήταν, κυρίως,  όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό (σύλλογος ξενοδόχων κτλ) και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν κινούνταν στο ξενοφοβικό κλίμα: «τι συμφέρει την τουριστική βιομηχανία;».

Αν ήθελε ο δήμαρχος Χανίων να συμβάλει, θα μπορούσε με αφορμή τη φιλοξενία των προσφύγων, να απαιτήσει επιτακτικά την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο δήμο Χανίων, όπως χρόνια τώρα ζητά η αντίστοιχη Πρωτοβουλία πολιτών αλλά και η παλιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Ή να ζητήσει  την παραχώρηση  της ιδιοκτησίας του παλαιού ψυχιατρείου στο Δήμο,  αντί για το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο παραχωρήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Άλλωστε,  η  κίνηση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη. Είναι τμήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης των προσφύγων.  Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σώσει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα της προσπάθειας για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας  στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και στους ανταγωνισμούς που διογκώνονται καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνονται.

Είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για μια πολιτική κλειστών συνόρων.  Αν και υποτίθεται ότι οι δομές φιλοξενίας θα είναι ανοιχτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών, η Κρήτη, αν οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν όποτε και όπου αυτοί θέλουν, θα λειτουργήσει, για αυτούς, ως μια μεγάλη φυλακή.

Η υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει «επαναπροώθηση» των προσφύγων στην Τουρκία ως ασφαλή χώρα, αποδεικνύει τις στρατηγικές επιλογές της στο προσφυγικό, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλη, αλλά και την εισβολή  της στη Συρία και το χτύπημα των κουρδικών περιοχών.

Διεκδικούμε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των συνθηκών  του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως τα διεκδικούμε και για μας ως εργαζόμενοι.

Οι κινητοποιήσεις μας και οι πολιτικές μας πιέσεις προς το υπουργείο κέρδισαν την άμεση εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία μας. Πολιτική απόφαση που καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κάνει άμεσα πράξη, χωρίς «ναι μεν, αλλά».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία τώρα!
  • Δημιουργία τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης για όλα τα παιδιά.
  • Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς συναδέλφων, για να στελεχώσουν αυτές τις δομές, αλλά και τις πάγιες ανάγκες των σχολείων.
  • Άμεσες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών.
  • νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 17/9 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...